Keresztinterjúk készültek azokkal, akik eddig másokat hallgattak

2019.10.29.

Keresztinterjúk címet viseli az a kiadvány, mely huszonkét Tolna megyei tollforgató gondolatait osztja meg a közönséggel.

Ám nem hagyományos módon: Wessely Gábor szerkesztő arra kérte a meginvitált írástudókat, hogy páronként mutassák be egymást. Így is történt.

A Polgárportyán felcímet viselő, Tolna megyei tollforgatók arcképvázlatai alcímű kötet bemutatója a múlt héten pénteken zajlott Tolnán, a Városi Könyvtárban.

A közönséget köszöntő Wessely Gábor ezt írta az Előszóban: „Ideje volt már összeterelni az írással foglalkozókat! Újságírók és szépírók ritkán szerepelnek egy kötetben. Az irodalmárok gyakran vallanak önmagukról – vannak, akiknek egyéb témájuk sincs –, a publicisták se csak tudósításokkal múlatják az időt: meg-megszólalnak saját véleményt, észrevételt, tapasztalati tényeket, életrajzi részleteket közreadva. De interjúalanyokként szinte soha nem tűnnek fel. (Ebben a kötetben van olyan zsurnaliszta is, aki fél évszázada készít beszélgetéseket másokkal. Őt viszont még senki nem kapta diktafonvégre. Eddig.) Menedzselnünk kell egymást, mert mások nem fognak menedzselni minket.”

Kép

Valóban: ez alkalommal azok beszélnek önmagukról, akik általában mindig csak másokat hallgatnak, jegyzetfüzettel, diktafonnal, avagy mikrofonnal a kézben. Illetve, némi pontosításra van szükség: önmagukról beszélnek, de óhatatlanul arról a világról, korról, korokról, melyeket megéltek, természetesen saját szemüvegen át szemlélve. Ez adott esetben nagy előnnyel járt, hiszen a szokásosnál is élesebben, plasztikusabban villan elénk egy-egy időszak és egy-egy jelenség. Ebből a szempontból – engedtessék meg ennyi személyesség a szerző számára – kifejezetten érdekes azon kollégák tanúságtétele, akik a rendszerváltás előtt és a rendszerváltást követően is újságíróként dolgoztak.

Adott esetben pedig olyan sorstragédiák tárulnak fel előttünk, melyek az összeomlás, önfeladás, reménytelenség helyett erőt adtak az érintett személyeknek. Sorsukat elénk tárva, nekünk is.

Próza, vers, egyéniségek és díjak

Már csak az utókor miatt is érdemes megörökíteni azon szerzők neveit, akik egyben interjúalanyok is: Acsádi Rozália, Beregnyei Miklós, Cs. Mayer Katalin, Decsi-Kiss Dorka, Decsi-Kiss János, Drescher J. Attila, F. Kováts Éva, Gacsályi József, Gáti Mariann, Gutai István, Gyuricza Mihály, Ihárosi Ibolya, Kátai Andrea, Kis Pál István, Kosztolányi Péter, László-Kovács Gyula, Mauthner Ilona, Sas Erzsébet, Steinbach Zsolt, Szepesi László, Wesselyné Ábrahám Erzsébet, Wessely Gábor. Valamennyien újságírók, illetve irodalmárok, tehát különböző művek készítői, szerzői. Akad köztük, aki a prózával jegyezte el magát, akad, aki a verssel és akad, aki mindkettővel – díjak által bizonyítottan magas színvonalon.

Az esemény képes beszámolója.

Kultúra
2018.11.13.

A Karitász-csoport legaktívabb tagja

Kultúra
A Karitász-csoport legaktívabb tagja
2018.11.13.

Tolnai Tudásért ösztöndíj pályázat kiírása

Kultúra
Tolnai Tudásért ösztöndíj pályázat kiírása
2018.11.16.

Minden évre jut egy óvodai beruházás

Kultúra
Minden évre jut egy óvodai beruházás
2018.11.16.

Tolnai talentum / Hivatása filmzeneszerző

Kultúra
Tolnai talentum / Hivatása filmzeneszerző
2018.11.19.

Hétköznapok Európája című vetélkedő felhívása

Kultúra
Hétköznapok Európája című vetélkedő felhívása
2018.12.01.

Stresszoldó technika már az óvodásoknak

Kultúra
Stresszoldó technika már az óvodásoknak
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár