Keresztinterjúk készültek azokkal, akik eddig másokat hallgattak

2019.10.29.

Keresztinterjúk címet viseli az a kiadvány, mely huszonkét Tolna megyei tollforgató gondolatait osztja meg a közönséggel.

Ám nem hagyományos módon: Wessely Gábor szerkesztő arra kérte a meginvitált írástudókat, hogy páronként mutassák be egymást. Így is történt.

A Polgárportyán felcímet viselő, Tolna megyei tollforgatók arcképvázlatai alcímű kötet bemutatója a múlt héten pénteken zajlott Tolnán, a Városi Könyvtárban.

A közönséget köszöntő Wessely Gábor ezt írta az Előszóban: „Ideje volt már összeterelni az írással foglalkozókat! Újságírók és szépírók ritkán szerepelnek egy kötetben. Az irodalmárok gyakran vallanak önmagukról – vannak, akiknek egyéb témájuk sincs –, a publicisták se csak tudósításokkal múlatják az időt: meg-megszólalnak saját véleményt, észrevételt, tapasztalati tényeket, életrajzi részleteket közreadva. De interjúalanyokként szinte soha nem tűnnek fel. (Ebben a kötetben van olyan zsurnaliszta is, aki fél évszázada készít beszélgetéseket másokkal. Őt viszont még senki nem kapta diktafonvégre. Eddig.) Menedzselnünk kell egymást, mert mások nem fognak menedzselni minket.”

Kép

Valóban: ez alkalommal azok beszélnek önmagukról, akik általában mindig csak másokat hallgatnak, jegyzetfüzettel, diktafonnal, avagy mikrofonnal a kézben. Illetve, némi pontosításra van szükség: önmagukról beszélnek, de óhatatlanul arról a világról, korról, korokról, melyeket megéltek, természetesen saját szemüvegen át szemlélve. Ez adott esetben nagy előnnyel járt, hiszen a szokásosnál is élesebben, plasztikusabban villan elénk egy-egy időszak és egy-egy jelenség. Ebből a szempontból – engedtessék meg ennyi személyesség a szerző számára – kifejezetten érdekes azon kollégák tanúságtétele, akik a rendszerváltás előtt és a rendszerváltást követően is újságíróként dolgoztak.

Adott esetben pedig olyan sorstragédiák tárulnak fel előttünk, melyek az összeomlás, önfeladás, reménytelenség helyett erőt adtak az érintett személyeknek. Sorsukat elénk tárva, nekünk is.

Próza, vers, egyéniségek és díjak

Már csak az utókor miatt is érdemes megörökíteni azon szerzők neveit, akik egyben interjúalanyok is: Acsádi Rozália, Beregnyei Miklós, Cs. Mayer Katalin, Decsi-Kiss Dorka, Decsi-Kiss János, Drescher J. Attila, F. Kováts Éva, Gacsályi József, Gáti Mariann, Gutai István, Gyuricza Mihály, Ihárosi Ibolya, Kátai Andrea, Kis Pál István, Kosztolányi Péter, László-Kovács Gyula, Mauthner Ilona, Sas Erzsébet, Steinbach Zsolt, Szepesi László, Wesselyné Ábrahám Erzsébet, Wessely Gábor. Valamennyien újságírók, illetve irodalmárok, tehát különböző művek készítői, szerzői. Akad köztük, aki a prózával jegyezte el magát, akad, aki a verssel és akad, aki mindkettővel – díjak által bizonyítottan magas színvonalon.

Az esemény képes beszámolója.

Kultúra
2019.12.01.

Széles a skála, az ikonoktól az absztrakt festményekig

Kultúra
Széles a skála, az ikonoktól az absztrakt festményekig
2019.12.03.

Origami / Beszélő szájat is tudnak hajtogatni

Kultúra
Origami / Beszélő szájat is tudnak hajtogatni
2019.12.04.

Jótékonysági koncert / Szebbé teszik a karácsonyt

Kultúra
Jótékonysági koncert / Szebbé teszik a karácsonyt
2019.12.14.

Új együttessel próbál, és visszatérését tervezi

Kultúra
Új együttessel próbál, és visszatérését tervezi
2019.12.31.

Egyre többet hoznak ki magukból

Kultúra
Egyre többet hoznak ki magukból
2020.01.05.

Az építész énjéből fakad a precizitás iránti vágy

Kultúra
Az építész énjéből fakad a precizitás iránti vágy
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár