Jöttek ... | Fél évszázad után ismét rajzol

2020.05.07.

JÖTTEK, LÁTTAK, MARADTAK – Szabó Bertalan nyugdíjas évei is tartalmasan telnek

Tolnára 1998-ban költözött családjával Szabó Bertalan, a JAKO Kft. volt cégvezetője. Nyugdíjba vonulása után ismét rajzolni kezdett, ami gyermekkora kedvelt időtöltése volt. Képeit idén januárban láthatta a közönség a MAG-Házban.

Várdombon nőtt fel, aztán Szekszárdra költözött, s jelenleg – 1998 óta ‒ Tolnán él a JAKO Kft. volt cégvezetője, Szabó Bertalan. A hetvenéves férfi, aki 2014-ben vonult nyugdíjba. Vagy ötven év kihagyás után visszatért gyermekkori kedvteléséhez, a rajzoláshoz. Egészen jó portrékat készít, már több kiállításon bemutatta alkotásait: Szekszárdon, Tolnán és Várdombon. Nem tartja magát grafikusnak, se művésznek, csak egy jól rajzoló embernek.
A több mint négyszáz dolgozót foglalkoztató fémipari vállalat működtetése teljesen lekötötte az energiáit. S hogy nyugdíjasként se veszítsen a lendületből, képzőművészeti önképzésbe kezdett.

Kép

Szabó Bertalan a legnehezebb műfajjal, a portrékészítéssel kezdett, fotó: a szerző felvétele  

‒ Tízgyerekes családból származom – meséli –, úgyhogy szó sem lehetett arról, hogy művészkedjek; szakmát kellett tanulni. Osztályelső voltam rajzból, de ez nem hatott meg senkit. Villanyszerelő lettem. Dolgoztam a Mezőgépnél, illetve annak elődjénél, a gépjavító vállalatnál. Aztán jött az AKO, s annak utódcége a JAKO.

Elérkeztek a nyugdíjas évek. Szeretem én a nyugalmat, a szemlélődést is, de alapvetően nem vagyok ücsörgő alkat. Valami kreatív tevékenységre vágytam. A lányomtól és a fiamtól is kaptam rajzoláshoz, festészethez alkalmas eszközöket, készleteket. Sokat tanultam a faddi alkotótól, Ódryné Horváth Krisztinától. Tulajdonképpen az ő biztatására kezdtem komolyan venni ezt a dolgot, bújni a szakkönyveket, tökéletesíteni a technikát és kiállítani.

Egyelőre csak ceruzarajzokból áll Szabó Bertalan kollekciója. A festészetet egy következő lépcsőfoknak tekinti, abba majd később kóstol bele. Tagja a Bárka szalonnak és a Közösség Kultúra Közhasznú Egyesületnek. Eddig négy kiállítása volt: Szekszárd, Belvárosi Kávéház (2017), Várdomb, könyvtár (2017), Tolna, Both cukrászda (2018), Tolna, MAG-Ház (2020).
Rendszeresen sportol, zenei tudását is tökéletesíteni akarja a közeljövőben. Nyugdíjas évei így igazán tartalmasak lesznek. Természetesen családi programok is társulnak mindehhez, hisz nemcsak két gyermeke, de négy unokája is van már.

Wessely

A német tulajdonos jobb keze volt

Várdombon született 1950-ben Szabó Bertalan. Dolgozni, 1967-ben a Szekszárdi Mezőgazdasági
Gépjavító Vállalatnál kezdett, aztán a Mezőgéphez került. Munkaügyi, munkavédelmi, személyzeti
területen dolgozott. Onnan ment át az Adam Mathias Koch által alapított AKO Kft-hez, ügyvezetőnek, 1998-ban. Feladata volt többek között a hatóságokkal való kapcsolattartás, hiszen a német tulajdonos nem tudott eligazodni a magyar jogszabályok között. A társaság 2001-ben átalakult, s a JAKO Kft-nek már ő lett a cégvezetője, 2014-es nyugdíjazásáig. Főként fémmegmunkálással foglalkoztak.
Családjával 1974-től 1998-ig élt Szekszárdon, s aztán költöztek Tolnára.
Tartalmas nyugdíjas évekre vágyik. A képzőművészet mellett érdekli a zene, és sportol is; fut és
focizik. Katona korában 10,5 másodperc alatt futotta le a százat. Kedvelt hangszere a gitár.
Annakidején Várdombon volt egy „lekvárzsibbasztó” zenekaruk. Ezt a tudását is fejleszteni szeretné.
Már ki is nézte hozzá a megfelelő hangszert.

Közélet
2020.01.23.

A települések örökségének továbbvitelét is jelentik

Közélet
A települések örökségének továbbvitelét is jelentik
2020.01.28.

Fényes a jövő a tolnai pingpong számára

Közélet
Fényes a jövő a tolnai pingpong számára
2020.01.29.

A kéményseprő megy ingyen, de hívni kell

Közélet
A kéményseprő megy ingyen, de hívni kell
2020.01.29.

Újraélesztették a régi hagyományt

Közélet
Újraélesztették a régi hagyományt
2020.02.05.

Lelket csakis a civilek tudnak lehelni a megyébe

Közélet
Lelket csakis a civilek tudnak lehelni a megyébe
2020.02.07.

Passzok szeretettel, egy tolnai sráctól

Közélet
Passzok szeretettel, egy tolnai sráctól
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár