Jöttek ... | Fél évszázad után ismét rajzol

2020.05.07.

JÖTTEK, LÁTTAK, MARADTAK – Szabó Bertalan nyugdíjas évei is tartalmasan telnek

Tolnára 1998-ban költözött családjával Szabó Bertalan, a JAKO Kft. volt cégvezetője. Nyugdíjba vonulása után ismét rajzolni kezdett, ami gyermekkora kedvelt időtöltése volt. Képeit idén januárban láthatta a közönség a MAG-Házban.

Várdombon nőtt fel, aztán Szekszárdra költözött, s jelenleg – 1998 óta ‒ Tolnán él a JAKO Kft. volt cégvezetője, Szabó Bertalan. A hetvenéves férfi, aki 2014-ben vonult nyugdíjba. Vagy ötven év kihagyás után visszatért gyermekkori kedvteléséhez, a rajzoláshoz. Egészen jó portrékat készít, már több kiállításon bemutatta alkotásait: Szekszárdon, Tolnán és Várdombon. Nem tartja magát grafikusnak, se művésznek, csak egy jól rajzoló embernek.
A több mint négyszáz dolgozót foglalkoztató fémipari vállalat működtetése teljesen lekötötte az energiáit. S hogy nyugdíjasként se veszítsen a lendületből, képzőművészeti önképzésbe kezdett.

Kép

Szabó Bertalan a legnehezebb műfajjal, a portrékészítéssel kezdett, fotó: a szerző felvétele  

‒ Tízgyerekes családból származom – meséli –, úgyhogy szó sem lehetett arról, hogy művészkedjek; szakmát kellett tanulni. Osztályelső voltam rajzból, de ez nem hatott meg senkit. Villanyszerelő lettem. Dolgoztam a Mezőgépnél, illetve annak elődjénél, a gépjavító vállalatnál. Aztán jött az AKO, s annak utódcége a JAKO.

Elérkeztek a nyugdíjas évek. Szeretem én a nyugalmat, a szemlélődést is, de alapvetően nem vagyok ücsörgő alkat. Valami kreatív tevékenységre vágytam. A lányomtól és a fiamtól is kaptam rajzoláshoz, festészethez alkalmas eszközöket, készleteket. Sokat tanultam a faddi alkotótól, Ódryné Horváth Krisztinától. Tulajdonképpen az ő biztatására kezdtem komolyan venni ezt a dolgot, bújni a szakkönyveket, tökéletesíteni a technikát és kiállítani.

Egyelőre csak ceruzarajzokból áll Szabó Bertalan kollekciója. A festészetet egy következő lépcsőfoknak tekinti, abba majd később kóstol bele. Tagja a Bárka szalonnak és a Közösség Kultúra Közhasznú Egyesületnek. Eddig négy kiállítása volt: Szekszárd, Belvárosi Kávéház (2017), Várdomb, könyvtár (2017), Tolna, Both cukrászda (2018), Tolna, MAG-Ház (2020).
Rendszeresen sportol, zenei tudását is tökéletesíteni akarja a közeljövőben. Nyugdíjas évei így igazán tartalmasak lesznek. Természetesen családi programok is társulnak mindehhez, hisz nemcsak két gyermeke, de négy unokája is van már.

Wessely

A német tulajdonos jobb keze volt

Várdombon született 1950-ben Szabó Bertalan. Dolgozni, 1967-ben a Szekszárdi Mezőgazdasági
Gépjavító Vállalatnál kezdett, aztán a Mezőgéphez került. Munkaügyi, munkavédelmi, személyzeti
területen dolgozott. Onnan ment át az Adam Mathias Koch által alapított AKO Kft-hez, ügyvezetőnek, 1998-ban. Feladata volt többek között a hatóságokkal való kapcsolattartás, hiszen a német tulajdonos nem tudott eligazodni a magyar jogszabályok között. A társaság 2001-ben átalakult, s a JAKO Kft-nek már ő lett a cégvezetője, 2014-es nyugdíjazásáig. Főként fémmegmunkálással foglalkoztak.
Családjával 1974-től 1998-ig élt Szekszárdon, s aztán költöztek Tolnára.
Tartalmas nyugdíjas évekre vágyik. A képzőművészet mellett érdekli a zene, és sportol is; fut és
focizik. Katona korában 10,5 másodperc alatt futotta le a százat. Kedvelt hangszere a gitár.
Annakidején Várdombon volt egy „lekvárzsibbasztó” zenekaruk. Ezt a tudását is fejleszteni szeretné.
Már ki is nézte hozzá a megfelelő hangszert.

Közélet
2019.10.25.

A stílus nem kizárólag anyagi kérdés

Közélet
A stílus nem kizárólag anyagi kérdés
2019.10.30.

Német Nemzetiségi Önkormányzat

Közélet
Német Nemzetiségi Önkormányzat
2019.10.31.

Hatvan év után jöttek össze az egykori diákok

Közélet
Hatvan év után jöttek össze az egykori diákok
2019.11.02.

Orvhalászat miatt közmunkára ítélték

Közélet
Orvhalászat miatt közmunkára ítélték
2019.11.05.

Sikeres volt az „Őszi lombhullás” Tolnán

Közélet
Sikeres volt az „Őszi lombhullás” Tolnán
2019.11.08.

A közbiztonságtól a kisemlős kutatásig

Közélet
A közbiztonságtól a kisemlős kutatásig
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár