A fő cél az életvédelem

2018.04.15.

Nagy az érdeklődés az úszótanfolyamok iránt

Már 3,5-4 éves kortól fogadnak gyerekeket a tolnai tanuszodában elindult úszótanfolyamon. A fő cél az alapvető vízbiztonság megszerzése, az életvédelem.

Hatalmas az érdeklődés a tanuszodában indult úszótanfolyam iránt. Hétfőn, szerdán, pénteken, naponta délután négytől, öttől és hat órától zajlanak az oktatások, kezdő, középhaladó és haladó szinten, kis létszámú, 8 fős csoportokban, három oktató irányításával. A tanfolyamokat Lőrincz Bence, a Wosinsky iskola testnevelő tanára vezeti, aki tavaly szerzett pedagógus diplomát, előtte hét évig Pécsett dolgozott úszóoktatóként. Az ott alkalmazott, az országban egyedülálló módszeren alapuló rendszert szeretné meghonosítani most Tolnán is.

A fiatal szakember elmondta: már 3,5-4 éves kortól, illetve 100 centméteres testmagasságtól fogadnak gyerekeket. Egyelőre csak úszásoktatást végeznek, versenyeztetéssel nem foglalkoznak. A cél, hogy a résztvevők elsajátítsák azokat a technikákat, amelyek segítségével biztonságosan és örömmel tudnak mozogni a vízben. Ez a fröccsenő víz megszokásától a taposáson át három úszásnem elsajátításáig vezető út, a lehető legrövidebb idő. A csoportok a tudásszint alapján átjárhatók, és mindenki maga dönti el, hogy milyen szintig veszi igénybe az oktatást, ami a más vízisportokat, pl. a kajakozást választó gyerekek számára is alapot tud biztosítani.

Ezeken a tanfolyamokon jelenleg mintegy 150 gyerek vesz részt. Lőrincz Bence tervezi, hogy szeptembertől bővíti a képzést. Közben a Wosinsky iskola felső tagozatosainak is ő tartja a tantervben szereplő úszásórákat. Azt mondja, az előírt 9 iskolai foglalkozás elegendő lehet akár két úszásnem, valamint a taposás, fejesugrás elsajátítására is.

A városban a Vitál Sport és Szabadidő Egyesület is indít úszásoktatást, kedden és csütörtökön gyerekek, szombaton felnőttek számára. Ezek a foglalkozások inkább a már meglevő uszástudás javítását, a folyamatos testedzést szolgálják. Mindenesetre a két, egymást kiegészítő tanfolyam révén egyre szélesebb körben lesz helyben lehetőség tanulni és gyakorolni az úszást.

Nem a helyiekre vonatkozik a 18 óra utáni drágább belépő

Több kérdés is érkezett olvasóinktól az új tolnai tanuszoda használatával kapcsolatban. A kérdéseket továbbítottuk a fenntartó Nemzeti Sportközpontoknak.

A legtöbben azt kérdezték, hogy miért kerül többe a napi belépő 18 óra után, mint ha valaki 18 óra előtt vásárolja meg?

A válasz: a 18 óra utáni belépéséhez megvásárolható belépő azokra vonatkozik, akik nem rendelkeznek helyi, vagy járási kedvezménnyel. Tehát a tolnaiaknak a napi belépő 18 óra után megváltva is ugyanannyiba kerül, mint 18 óra előtt.

Az iskolák részéről is több észrevétel érkezett azzal kapcsolatban, hogy az öltözőnként 3 darab hajszárító – különösen a lányok esetében – iskolai úszás foglalkozások után közel sem elegendő. Saját hajszárítóval sem lehet gyorsítani a folyamatot, mert nincs konnektor.

A válasz: a szekrény-darabszámok arányában határozták meg a hajszárítók számát. Saját hajszárító használatát a potenciális balesetveszély miatt nem támogatják. De 2 darab plusz hajszárító telepítését már kezdeményezték.

Azt is többen tudakolták, hogy vajon várható-e az uszoda nyitvatartásának módosítása, elsősorban a reggel nyolc óra előtti úszáslehetőség biztosítása érdekében?

A válasz: „A nyitvatartás pontosítása az igények és felhasználási adatok birtokában, a tapasztalatok ismeretében kerülhet megfontolásra.”

Közélet
2017.06.17.

Darázs irtás, ne házilag!

Közélet
Darázs irtás, ne házilag!
2017.06.20.

Országos tűzgyújtási tilalom van!

Közélet
Országos tűzgyújtási tilalom van!
2017.06.23.

Régi és új harmonikus kapcsolata

Közélet
Régi és új harmonikus kapcsolata
2017.06.29.

Valami bűzlik Tolnán! De mi?

Közélet
Valami bűzlik Tolnán! De mi?
2017.07.03.

76 tagot számlál a szűk család Lukácséknál

Közélet
76 tagot számlál a szűk család Lukácséknál
2017.07.04.

Fontos lépést tettek a dunai vízpótlás érdekében

Közélet
Fontos lépést tettek a dunai vízpótlás érdekében
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár