A fő cél az életvédelem

2018.04.15.

Nagy az érdeklődés az úszótanfolyamok iránt

Már 3,5-4 éves kortól fogadnak gyerekeket a tolnai tanuszodában elindult úszótanfolyamon. A fő cél az alapvető vízbiztonság megszerzése, az életvédelem.

Hatalmas az érdeklődés a tanuszodában indult úszótanfolyam iránt. Hétfőn, szerdán, pénteken, naponta délután négytől, öttől és hat órától zajlanak az oktatások, kezdő, középhaladó és haladó szinten, kis létszámú, 8 fős csoportokban, három oktató irányításával. A tanfolyamokat Lőrincz Bence, a Wosinsky iskola testnevelő tanára vezeti, aki tavaly szerzett pedagógus diplomát, előtte hét évig Pécsett dolgozott úszóoktatóként. Az ott alkalmazott, az országban egyedülálló módszeren alapuló rendszert szeretné meghonosítani most Tolnán is.

A fiatal szakember elmondta: már 3,5-4 éves kortól, illetve 100 centméteres testmagasságtól fogadnak gyerekeket. Egyelőre csak úszásoktatást végeznek, versenyeztetéssel nem foglalkoznak. A cél, hogy a résztvevők elsajátítsák azokat a technikákat, amelyek segítségével biztonságosan és örömmel tudnak mozogni a vízben. Ez a fröccsenő víz megszokásától a taposáson át három úszásnem elsajátításáig vezető út, a lehető legrövidebb idő. A csoportok a tudásszint alapján átjárhatók, és mindenki maga dönti el, hogy milyen szintig veszi igénybe az oktatást, ami a más vízisportokat, pl. a kajakozást választó gyerekek számára is alapot tud biztosítani.

Ezeken a tanfolyamokon jelenleg mintegy 150 gyerek vesz részt. Lőrincz Bence tervezi, hogy szeptembertől bővíti a képzést. Közben a Wosinsky iskola felső tagozatosainak is ő tartja a tantervben szereplő úszásórákat. Azt mondja, az előírt 9 iskolai foglalkozás elegendő lehet akár két úszásnem, valamint a taposás, fejesugrás elsajátítására is.

A városban a Vitál Sport és Szabadidő Egyesület is indít úszásoktatást, kedden és csütörtökön gyerekek, szombaton felnőttek számára. Ezek a foglalkozások inkább a már meglevő uszástudás javítását, a folyamatos testedzést szolgálják. Mindenesetre a két, egymást kiegészítő tanfolyam révén egyre szélesebb körben lesz helyben lehetőség tanulni és gyakorolni az úszást.

Nem a helyiekre vonatkozik a 18 óra utáni drágább belépő

Több kérdés is érkezett olvasóinktól az új tolnai tanuszoda használatával kapcsolatban. A kérdéseket továbbítottuk a fenntartó Nemzeti Sportközpontoknak.

A legtöbben azt kérdezték, hogy miért kerül többe a napi belépő 18 óra után, mint ha valaki 18 óra előtt vásárolja meg?

A válasz: a 18 óra utáni belépéséhez megvásárolható belépő azokra vonatkozik, akik nem rendelkeznek helyi, vagy járási kedvezménnyel. Tehát a tolnaiaknak a napi belépő 18 óra után megváltva is ugyanannyiba kerül, mint 18 óra előtt.

Az iskolák részéről is több észrevétel érkezett azzal kapcsolatban, hogy az öltözőnként 3 darab hajszárító – különösen a lányok esetében – iskolai úszás foglalkozások után közel sem elegendő. Saját hajszárítóval sem lehet gyorsítani a folyamatot, mert nincs konnektor.

A válasz: a szekrény-darabszámok arányában határozták meg a hajszárítók számát. Saját hajszárító használatát a potenciális balesetveszély miatt nem támogatják. De 2 darab plusz hajszárító telepítését már kezdeményezték.

Azt is többen tudakolták, hogy vajon várható-e az uszoda nyitvatartásának módosítása, elsősorban a reggel nyolc óra előtti úszáslehetőség biztosítása érdekében?

A válasz: „A nyitvatartás pontosítása az igények és felhasználási adatok birtokában, a tapasztalatok ismeretében kerülhet megfontolásra.”

Közélet
2018.05.27.

Továbbra is van mire büszkének lenni

Közélet
Továbbra is van mire büszkének lenni
2018.05.30.

Wiesner Csaba: vége a pólós korszaknak

Közélet
Wiesner Csaba: vége a pólós korszaknak
2018.05.31.

A 2018. évi kitüntető díjak átadása

Közélet
A 2018. évi kitüntető díjak átadása
2018.06.05.

Technikai bemutató iskolásoknak

Közélet
Technikai bemutató iskolásoknak
2018.06.07.

Nincs szebb, mint a gyermeki mosoly

Közélet
Nincs szebb, mint a gyermeki mosoly
2018.06.08.

A szerb templomtól a lokátorig

Közélet
A szerb templomtól a lokátorig
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár