A postamester volt sok helyen az első gyűjtő

2018.02.15.

Hatvanéves a tolnai bélyeggyűjtő kör. Valaha minden nagyobb településen működött ilyen csoport. Mára csak ez az egy maradt meg a megyében.

A hatvanas-hetvenes években körülbelül húsz bélyeggyűjtő kör működött Tolna megyében, Simontornyától Bátaszékig. Csak Szekszárdon öt csoportja volt a MABÉOSZ-nak (Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége). Aztán, ahogy az idősebbek kiöregedtek, a fiatalok meg más szabadidős tevékenységet választottak, sorra szűntek meg a körök. Az utolsó szekszárdi 15 éve, a paksi két éve, s mára csak egy hírmondó maradt, a tolnai. Ez pont az idén ünnepli alapításának hatvanadik évfordulóját, de az elnök, Steinbach Ferenc azt mondja: igazság szerint nincs sok ünnepelnivaló.

Fénykorában több mint száz felnőtt és több mint hatvan ifjúsági korú gyűjtő alkotta a tolnai tagságot. Ma mindössze három fiatal érdeklődik a bélyegek iránt, miközben a felnőttek létszáma húsz, úgy, hogy 14 a tolnai, és hárman-hárman iratkoztak át a megszűnt szekszárdi és paksi csoportból. Ha tíznél kevesebben maradnak, feloszlik a megye utolsó bélyeggyűjtő köre is.

Kép

Hatvanéves a tolnai csoport, de az előzmények még régebbiek. Steinbach Ferenc két neves gyűjtőt említ, akik már a két világháború között foglalkoztak ezzel a hobbival. Dr. Gábor Béla fogorvosnak – ismeretei szerint – postamester volt a nagyapja, s így került kapcsolatba a bélyegekkel. Hosszú évtizedek alatt kiváló anyagot szedett össze. A másik gyűjtő, Angyal Ferenc pedig maga volt a tolnai postamester, úgyhogy nem kellett messzire mennie az újdonságok beszerzéséért. Amikor egy társadalmi fordulatot követően kirakták az állásából, eladta a bélyegeit, s az értük kapott pénzen taníttatta ki orvosnak a fiát.

Minden gyűjtőnek vannak kedvenc területei, ország vagy motívum szerint. Vannak, akik magyar, vannak, akik szovjet anyagot, vannak, akik festmény, növény vagy sport témájú bélyegeket gyűjtenek. A 85 éves Steinbach Ferencnek negyvenéves textiles múltja van. A tolnai selyemgyárban dolgozott 37 és fél évet, és a helyi középiskolában tanított szövéstechnológiát, kötéstant és textilipari anyagismeretet, három éven keresztül. Ebből adódik, hogy a textiles bélyegekre specializálta magát. Gyűjteményének jelentős részét az ilyen témájú sorozatok és blokkok teszik ki.

Wessely Gábor

Kultúra
2018.09.04.

Szakmai kirándulás Baranyában

Kultúra
Szakmai kirándulás Baranyában
2018.09.11.

Brass Vegas Fesztivál - 2018.

Kultúra
Brass Vegas Fesztivál - 2018.
2018.09.12.

Vidéki emberek közt érzi magát igazán jól

Kultúra
Vidéki emberek közt érzi magát igazán jól
2018.09.16.

Víkendezők fotóiból válogattak

Kultúra
Víkendezők fotóiból válogattak
2018.09.21.

Három éve őrölnek a MAG-Házban

Kultúra
Három éve őrölnek a MAG-Házban
2018.09.22.

Fotók és festmények díszítik a falakat

Kultúra
Fotók és festmények díszítik a falakat
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár