A postamester volt sok helyen az első gyűjtő

2018.02.15.

Hatvanéves a tolnai bélyeggyűjtő kör. Valaha minden nagyobb településen működött ilyen csoport. Mára csak ez az egy maradt meg a megyében.

A hatvanas-hetvenes években körülbelül húsz bélyeggyűjtő kör működött Tolna megyében, Simontornyától Bátaszékig. Csak Szekszárdon öt csoportja volt a MABÉOSZ-nak (Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége). Aztán, ahogy az idősebbek kiöregedtek, a fiatalok meg más szabadidős tevékenységet választottak, sorra szűntek meg a körök. Az utolsó szekszárdi 15 éve, a paksi két éve, s mára csak egy hírmondó maradt, a tolnai. Ez pont az idén ünnepli alapításának hatvanadik évfordulóját, de az elnök, Steinbach Ferenc azt mondja: igazság szerint nincs sok ünnepelnivaló.

Fénykorában több mint száz felnőtt és több mint hatvan ifjúsági korú gyűjtő alkotta a tolnai tagságot. Ma mindössze három fiatal érdeklődik a bélyegek iránt, miközben a felnőttek létszáma húsz, úgy, hogy 14 a tolnai, és hárman-hárman iratkoztak át a megszűnt szekszárdi és paksi csoportból. Ha tíznél kevesebben maradnak, feloszlik a megye utolsó bélyeggyűjtő köre is.

Kép

Hatvanéves a tolnai csoport, de az előzmények még régebbiek. Steinbach Ferenc két neves gyűjtőt említ, akik már a két világháború között foglalkoztak ezzel a hobbival. Dr. Gábor Béla fogorvosnak – ismeretei szerint – postamester volt a nagyapja, s így került kapcsolatba a bélyegekkel. Hosszú évtizedek alatt kiváló anyagot szedett össze. A másik gyűjtő, Angyal Ferenc pedig maga volt a tolnai postamester, úgyhogy nem kellett messzire mennie az újdonságok beszerzéséért. Amikor egy társadalmi fordulatot követően kirakták az állásából, eladta a bélyegeit, s az értük kapott pénzen taníttatta ki orvosnak a fiát.

Minden gyűjtőnek vannak kedvenc területei, ország vagy motívum szerint. Vannak, akik magyar, vannak, akik szovjet anyagot, vannak, akik festmény, növény vagy sport témájú bélyegeket gyűjtenek. A 85 éves Steinbach Ferencnek negyvenéves textiles múltja van. A tolnai selyemgyárban dolgozott 37 és fél évet, és a helyi középiskolában tanított szövéstechnológiát, kötéstant és textilipari anyagismeretet, három éven keresztül. Ebből adódik, hogy a textiles bélyegekre specializálta magát. Gyűjteményének jelentős részét az ilyen témájú sorozatok és blokkok teszik ki.

Wessely Gábor

Kultúra
2017.07.19.

Huszonnégy év, negyvennégy könyv

Kultúra
Huszonnégy év, negyvennégy könyv
2017.07.30.

Laki Erzsébet festő kiállítása

Kultúra
Laki Erzsébet festő kiállítása
2017.08.05.

Kiszorulnak az őshonos fajok

Kultúra
Kiszorulnak az őshonos fajok
2017.08.08.

Sárkányhajós és könyvszobrász

Kultúra
Sárkányhajós és könyvszobrász
2017.08.10.

A zenével könnyen lehet adni

Kultúra
A zenével könnyen lehet adni
2017.08.14.

Dupla viszki, jég helyett némi esővel

Kultúra
Dupla viszki, jég helyett némi esővel
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár