Elszármazottak találkozója 2017.

2017.09.13.

Batyujában mindenki vitt el valamit egykor innen

A Bárka Fesztivál keretében zajlott az elszármazottak találkozója, a városi könyvtár szervezésében, a Tolnai Városvédő Egyesület közreműködésével. A találkozón 39-en vettek részt az ország számos pontjáról, de Németországból is érkeztek ex-tolnaiak.

A vendégeket Appelshoffer Ágnes polgármester köszöntötte, majd megnézhették a Régi mesékre emlékszel-e még? című, archív tolnai fotókból összeállított kiállítást, illetve Tomecskó Frigyes ’56-os árvízi fotóit.

Kép

A megjelentek között volt Rohr József és felesége, Natália asszony is.
─ 1940-ben születtem az Eötvös utca 12-ben, az iskola kapujával szemben ─ kezdte történetét Rohr József. Apám, Rohr Ferenc kezdetben molnár volt a tolnai malomban, amelynek megszűnte után Pestre került dolgozni, a Ganz MÁVAG-ban lett hegesztő. Anyám Buday Erzsébet, a Kossuth Lajos utcai Buday János férfiszabó nővére. A helyi iskola elvégzése után én is a vasas szakmát választottam. A Szekszárdi Vasipari Vállalatnál voltam kezdetben inas, ami mellett növekvő lelkesedéssel jártam ki az őcsényi repülőtérre, ahol hamarosan amatőr vitorlázó repülő lettem. Itt fordult meg aztán az életem, mert rájöttem, hogy a reszelő és kalapács helyett akár a botkormányt is választhatnám. És így is tettem, hiszen végül vadászrepülő pilótaként, mint századparancsnok-helyettes mentem el nyugdíjba.
─ Hogy lesz vitorlázó repülőből valaki elfogó vadász?
─ Ehhez akkor a Szovjetunióban kellett tanulni és kiképzést szerezni, lévén, hogy a hazai technika minden elemében szovjet rendszerű volt. Az 1961-es évet még Szolnokon töltöttem nyelvtanulással, ahol azonban már fel-felülhettünk egy-egy Jak-18-asra is. Következett a szovjet iskola, amelynek első állomása a Kaukázus-közeli Batajszk volt. Innen az utam az Azovi-tenger melletti Primorszko Ahtarszk-ba vezetett, majd a Krasznodar melletti Kusovkában ért véget. Ott már MIG-15-ösökkel, majd MIG-17-esekkel repültünk. Ott is államvizsgáztam, 1965-ben. Még az évben Szolnokon hadnaggyá avattak, ami után Kecskeméten, a katonai repülőtéren léptem szolgálatba. 1973-ig repültem MIG-17PF-fel ─ ez már lokátoros gép volt ─, majd jöttek a MIG-21F-13-asok, és a MIG-21MF típus. Ez utóbbiról mentem nyugdíjba, 1990-ben, őrnagyi rendfokozatban.

Kép

Ha van „történelmi név” Tolnán, Umbrai Katalin neve biztosan annak számít. Mert valószínű, hogy a sokadik generáció nő fel anélkül, hogy vitéz Umbrai Ferencet látta volna, ám azt hogy hol van a Duna parton az Umbrai-sarok, azt ma is minden környékbeli tudja. Hogy ki is volt vitéz Umbrai Ferenc? Mindenekelőtt katona volt, és kezdetben nem Umbrai, hanem Oszvald, aki ráadásul nem is Tolnán, hanem a nyugati határszélen lévő Nemesviden született. Mint hivatásos katona került Tolnára, akit aztán az első világháborúban tanúsított hősies bátorsága és helytállása okán avattak vitézzé. Umbrai Ferenc később megnősült Tolnán, és feleségével, Schilling Katalinnal felépítették az azóta már emblematikussá váló házukat. Később sikeres vállalkozóként, mint mozitulajdonos vált ismertté Tolnán. Az ő unokája Umbrai Katalin, akit az elszármazottak találkozójának az ebédjén, a Szent Mór Katolikus Általános Iskola ebédlőjében szólítottam meg. Rokonai, Koncz Gábor és Schilling János közt ült, akikkel Budapestről érkezett.
─ Én még ide, Tolnára születtem ─ mesélte ─, ami után hatéves koromig itt is laktunk. Hogy hol? Hát az Umbrai-sarkon, ahol akkor még éltek a nagyszüleim. Apám, ifjabb Umbrai Ferenc testnevelő tanár volt, akit a jobb álláslehetőség csábított a fővárosba.

A teljes cikk a Tolnai Hírlap 2017. 9. számában olvasható.

Közélet

Tolnai Hírlap

A legújabb és az eddig megjelent összes szám.

Tolnai Hírlap
2018.01.22.

Alakul a KÉSZ idei programja

Közélet
Alakul a KÉSZ idei programja
2018.01.26.

Figyelem! Változik a parkolási rend

Közélet
Figyelem! Változik a parkolási rend
2018.01.31.

Élmények / Irán, a béke szigete

Közélet
Élmények / Irán, a béke szigete
2018.02.03.

Több támogatást ad a város a tűzoltóságnak

Közélet
Több támogatást ad a város a tűzoltóságnak
2018.02.06.

Díjátadó ünnepség a Vármegyeházán

Közélet
Díjátadó ünnepség a Vármegyeházán
2018.02.06.

Jézusom, én egy nő vagyok?

Közélet
Jézusom, én egy nő vagyok?
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár