Werling Klára mindig orvos akart lenni

2018.12.13.

A pap a lelket gyógyítja, a jó orvos a testet és a lelket is
TOLNAI TALENTUM: Werling Klára mindig orvos akart lenni

Werling Klára harmadikos medika volt az egyetemen Pécsett, amikor egy alkalommal nagyra becsült tanára, Tényi István professzor – miután megkóstolhatta édesapja francia krémesét – a következőket mondta: Klára, ha maga olyan orvos akar lenni, mint amilyen cukrász az édesapja, még nagyon sokat kell tanulnia. Klára azóta is tanul.

Kép

Megilletődve nézek szét a lakásban, amelyet az előtte lévő cukrászdáig mindenki ismert egykor Tolnán, ide, hátra azonban csak kevesen juthattak be. Állhatott kígyózó sor a fagylaltos pultnál, ez akkor is a család szentélye volt, és maradt ma is. Itt, egy kényelmes fotelben elhelyezkedve tudom meg, hogy vendéglátóm dr. Werling Klára PhD. egyetemi docens, aki egész eddigi életét a májbetegek gyógyításának szentelte, s aki 2003-ban alapította a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületét, melynek azóta is alelnöke, mára a Hepatitis C vírus hazai kutatógárdájának a legelejéhez tartozik. De honnan is indult ez a pálya? (Mivel kisgyermekkorunk óta ismerjük egymást, az alábbiakban tegeződni fogunk.)

─ Nyolcéves voltam, amikor a nálam hét évvel idősebb nővérem egy gyógyíthatatlan szívbetegségben meghalt. Szüleim fájdalmát látva döntöttem el, hogy embereket szeretnék gyógyítani.

─ Gondolom, mint kiváló tanulót, nyomban fel is vettek az egyetemre.

─ Sajnos tévedsz. Annak ellenére, hogy a magas pontszámot értem el a felvételin, még várakoztattak egy kicsit. Édesapám maszek cukrász volt, ami akkor nem volt jó ajánlólevél. De mára mindezt nem bánom, a segédnővéri munka, amit a szekszárdi kórházban végeztem, szintén iskola volt. Az élet iskolája, mert az egy év alatt megéreztem, hogy nagyon fogom szeretni ezt a munkát. Az egyetem után öt évig a klinikán maradtam Pécsett, majd 1988-ban Pestre kerültem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem II. számú Belklinikájára. Azóta is ott dolgozom.

─ Gyakran hallak a rádióban nyilatkozni egy bizonyos májbetegségről, ami a te szakterületed.

─ Igen, ez a Hepatitis C, ami egy igen veszélyes és alattomos kór, és amire, ha nem figyelünk oda, minden esélye megvan, hogy a XXI. század egyik súlyos népbetegsége legyen. Ezt a vírusbetegséget mára az új gyógyszerekkel eredményesen meg lehet gyógyítani, amire alapozva, a WHO szerint 2030-ra a világot vírusmentessé lehetne tenni. Elméletileg. Ehhez azonban folyamatosan kell kongatni a vészharangot, mindent el kell követni, hogy ne csak a szakma, de az ország vezetése is átérezze ennek a súlyát. Ma legalább 70 ezer vírushordozó van hazánkban, ebből jó, ha 20 ezren tudnak róla. Jelenleg a két véglet közt állunk, aminek az egyik felén a népbetegség réme, a másikon a WHO optimista prognózisa áll. 1995 óta ezek a feladatok töltik ki az életemet, ezekért harcolok.

A teljes cikk a Tolnai Hírlap 2018 decemberi számának 7. oldalán olvasható.

Közélet

Tolnai Hírlap

A legújabb és az eddig megjelent összes szám.

Tolnai Hírlap
2018.05.27.

Továbbra is van mire büszkének lenni

Közélet
Továbbra is van mire büszkének lenni
2018.05.30.

Wiesner Csaba: vége a pólós korszaknak

Közélet
Wiesner Csaba: vége a pólós korszaknak
2018.05.31.

A 2018. évi kitüntető díjak átadása

Közélet
A 2018. évi kitüntető díjak átadása
2018.06.05.

Technikai bemutató iskolásoknak

Közélet
Technikai bemutató iskolásoknak
2018.06.07.

Nincs szebb, mint a gyermeki mosoly

Közélet
Nincs szebb, mint a gyermeki mosoly
2018.06.08.

A szerb templomtól a lokátorig

Közélet
A szerb templomtól a lokátorig
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár