Werling Klára mindig orvos akart lenni

2018.12.13.

A pap a lelket gyógyítja, a jó orvos a testet és a lelket is
TOLNAI TALENTUM: Werling Klára mindig orvos akart lenni

Werling Klára harmadikos medika volt az egyetemen Pécsett, amikor egy alkalommal nagyra becsült tanára, Tényi István professzor – miután megkóstolhatta édesapja francia krémesét – a következőket mondta: Klára, ha maga olyan orvos akar lenni, mint amilyen cukrász az édesapja, még nagyon sokat kell tanulnia. Klára azóta is tanul.

Kép

Megilletődve nézek szét a lakásban, amelyet az előtte lévő cukrászdáig mindenki ismert egykor Tolnán, ide, hátra azonban csak kevesen juthattak be. Állhatott kígyózó sor a fagylaltos pultnál, ez akkor is a család szentélye volt, és maradt ma is. Itt, egy kényelmes fotelben elhelyezkedve tudom meg, hogy vendéglátóm dr. Werling Klára PhD. egyetemi docens, aki egész eddigi életét a májbetegek gyógyításának szentelte, s aki 2003-ban alapította a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületét, melynek azóta is alelnöke, mára a Hepatitis C vírus hazai kutatógárdájának a legelejéhez tartozik. De honnan is indult ez a pálya? (Mivel kisgyermekkorunk óta ismerjük egymást, az alábbiakban tegeződni fogunk.)

─ Nyolcéves voltam, amikor a nálam hét évvel idősebb nővérem egy gyógyíthatatlan szívbetegségben meghalt. Szüleim fájdalmát látva döntöttem el, hogy embereket szeretnék gyógyítani.

─ Gondolom, mint kiváló tanulót, nyomban fel is vettek az egyetemre.

─ Sajnos tévedsz. Annak ellenére, hogy a magas pontszámot értem el a felvételin, még várakoztattak egy kicsit. Édesapám maszek cukrász volt, ami akkor nem volt jó ajánlólevél. De mára mindezt nem bánom, a segédnővéri munka, amit a szekszárdi kórházban végeztem, szintén iskola volt. Az élet iskolája, mert az egy év alatt megéreztem, hogy nagyon fogom szeretni ezt a munkát. Az egyetem után öt évig a klinikán maradtam Pécsett, majd 1988-ban Pestre kerültem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem II. számú Belklinikájára. Azóta is ott dolgozom.

─ Gyakran hallak a rádióban nyilatkozni egy bizonyos májbetegségről, ami a te szakterületed.

─ Igen, ez a Hepatitis C, ami egy igen veszélyes és alattomos kór, és amire, ha nem figyelünk oda, minden esélye megvan, hogy a XXI. század egyik súlyos népbetegsége legyen. Ezt a vírusbetegséget mára az új gyógyszerekkel eredményesen meg lehet gyógyítani, amire alapozva, a WHO szerint 2030-ra a világot vírusmentessé lehetne tenni. Elméletileg. Ehhez azonban folyamatosan kell kongatni a vészharangot, mindent el kell követni, hogy ne csak a szakma, de az ország vezetése is átérezze ennek a súlyát. Ma legalább 70 ezer vírushordozó van hazánkban, ebből jó, ha 20 ezren tudnak róla. Jelenleg a két véglet közt állunk, aminek az egyik felén a népbetegség réme, a másikon a WHO optimista prognózisa áll. 1995 óta ezek a feladatok töltik ki az életemet, ezekért harcolok.

A teljes cikk a Tolnai Hírlap 2018 decemberi számának 7. oldalán olvasható.

Közélet

Tolnai Hírlap

A legújabb és az eddig megjelent összes szám.

Tolnai Hírlap
2018.12.11.

Ünnepre hangolódik gyermek és felnőtt

Közélet
Ünnepre hangolódik gyermek és felnőtt
2018.12.13.

Werling Klára mindig orvos akart lenni

Közélet
Werling Klára mindig orvos akart lenni
2018.12.14.

Paprikából (Michelin) csillagos ötös

Közélet
Paprikából (Michelin) csillagos ötös
2018.12.15.

Tíz mázsa adomány gyűlt össze

Közélet
Tíz mázsa adomány gyűlt össze
2018.12.16.

Mólót építenének a tolnai horgászok

Közélet
Mólót építenének a tolnai horgászok
2018.12.18.

Támogatják a családi bölcsődéket

Közélet
Támogatják a családi bölcsődéket
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár