Nagy örömmel tölt el az írás

2018.04.17.

A skandálási készség a költészethez elengedhetetlen

Tolnai talentum – Gyöngyös Imre költő, műfordító

Gyöngyös Imre Tolnán nőtt fel. Egyetemistaként részt vett Budapesten az 1956-os forradalomban, majd elhagyta az országot. Új-Zélandon él feleségével és fiával. A külhoni magyar irodalmi élet egyik legismertebb alakja: költő és műfordító. (Régi ismeretségünk okán tegeződünk az interjúban.)

– Hogyan kerültél Új-Zélandra?
– Az 1956-os forradalom után, átmeneti nyugat-európai tartózkodást követően, 1957 januárjában landoltunk Új-Zélandon. Egy amerikai, második világháborús gép szállított bennünket, ingyen!
– Mivel foglalkoztál az új hazában?
– Hosszú ideig dokkmunkásként dolgoztam, s amellett írtam, festettem. A nyolcvanas évek elején, a kikötő otthagyásakor egy nagyobbacska „redundancy”, végkielégítés kínálkozott, amelyből egy kávéházat nyitottunk. Ezt a kilencvenes évek elején adtuk el. Már a 86. évemet taposom, a feleségem, Anikó 84 éves. A fiunk, Ádám 1974-ben született, egy olyan idegbetegséggel, melynek diagnózisát csak később lehetett pontosítani. Autista. Nem egyszerű tehát az életünk. Van egy lakásunk, ami kb. félmillió dollárt ér, de olyan készkiadásokkal (rezsivel), hogy Ádám nem fogja tudni fenntartani, ha meghaltunk.
– Mindezek dacára nagy verselő, ismert szépíró vagy…
– Nagy örömmel tölt el az írás, a míves anyanyelvhasználat. Meggyőződésem, hogy a skandálási készség a helyes költészethez elengedhetetlen. Ugyanakkor elfogadom Botár Attila véleményét, miszerint a skandálás megtanulhatatlan. A jó költő minden verssora aszerint készül, és még a műfordításoknak is a helyes skandálás a kritériuma. Nem véletlen, hogy a három tévedhetetlen skandáló, Erdélyi, Devecseri és Suhai minden sora muzsikál.

Kép

Gyöngyös Imre és felesége Anikó, új-zélandi otthonukban

– A te soraid is muzsikálnak, a feleségednek is írsz verseket, még ily’ sok évi együttlét után is…
– A nősülésem volt az életem egyetlen igazi romantikája. Anikót valamikor 1951-ben ismertem meg, és csaknem két évig jártunk együtt, mielőtt szétszakadtunk volna. Ő ezután kb. 16 évig dr. Hegedűs János konferanszié felesége volt. Amikor a hatvanas években elváltak, úgy éreztem, hogy itt a helye, mellettem. Küldtem neki 1973-ban egy „one way ticket”-et Zélandiába, és kijött.
– Hogy él egy magyar nyugdíjas Új-Zélandon? Van ottani fórum, ahol megszólalhatsz?
– A Magyar Szót Szentirmay Pali barátom kezdte szerkeszteni, még az ötvenes évek végén. Aztán, hosszú kihagyást követően, a kilencvenes években folytatta, majd 2002-ben, halála után lánya, Klárika vette át. Csak úgy, mint a magyar főkonzulátust. A Magyar Szó évente négyszer jelenik meg. Klárika rendszeresen közli a Shakespeare szonett-fordításaimat. Magyarországi irodalmi portálokon is ott vagyok, és a tolnai Kézjegy-antológia is közli a verseimet.
– Mit jelent neked Tolna, a szülőföld? Tervezel-e hazalátogatást mostanában?
– Közel a kilencvenhez már minden nap egy ajándék. Szeretem a szülőföldemet, jártam is otthon régebben, elszármazottak találkozóján, de ma már ki sem bírnék egy ilyen hosszú utazást. Van némi demenciám (időskori szellemi hanyatlás), amihez igyekszem jó képet vágni. Egymásnak élünk Anikóval, Ádámmal és a televízióval. Naponta lemegyünk a fogadóirodába. Anikó többször nyer a lóversenyen, mint én; ez a mellékkeresete. Sokat ülünk a számítógép előtt, főleg Ádám, aki munkát keres. Testépítő, vezetni is megtanult és írni, olvasni, számolni, alapfokon. Nem kapkodnak utána a munkaadók. Telefonos adománygyűjtést már végzett, jótékonysági célokra. Most egy buddhista közösségbe jár, ahol jól érzi magát. Ez is egy apró öröm, amit meg kell becsülnünk.

Wessely

Napszállatunkra
(Anikónak)

Az életünkben, ha ez alkonyat,
Oldalbordám, tárt karokkal fogadd!

Végigcsatáztunk reggelt és delet,
még sziesztánk is csak kevéske lett.

Szemedben még az ifjúság ragyog,
de vágyunknál a fáradtság nagyobb.

Lám, még hét végén sem pihenhetünk!
Csak néha jutna másmilyen hetünk!

Bár pénzt a sok-sok munka még keres,
életcsatánkból éjjel béke lesz.

Ha rendben lesz addigra mindenünk,
csukódni készen is kacsint szemünk.

Napnyugtakor csak jó érzés hat át:
Megnyert csatánk ad majd jó éjszakát!

Közélet
2018.02.27.

A kezelés hatására csökkent az iszap

Közélet
A kezelés hatására csökkent az iszap
2018.03.01.

Pályázatok kiírása 2018 közművelődés/tömegsport

Közélet
Pályázatok kiírása 2018 közművelődés/tömegsport
2018.03.02.

Tolnán él Nina, a pireneusi hegyikutya

Közélet
Tolnán él Nina, a pireneusi hegyikutya
2018.03.06.

A mínusz húsz fokot is kibírják

Közélet
A mínusz húsz fokot is kibírják
2018.03.13.

Százszor mondtam! Miért nem működik?

Közélet
Százszor mondtam! Miért nem működik?
2018.03.16.

Húszmillió forint támogatás érkezik

Közélet
Húszmillió forint támogatás érkezik
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár