A közösségszervező Balogh László

2020.01.14.

JÖTTEK, LÁTTAK, MARADTAK – Tolnára települtek arcképvázlatai

Most induló sorozatunkban Tolnára települt érdekes embereket mutatunk be. Elsőként Balogh Lászlót, aki sport és kulturális csapatokat, csoportokat szervez, játékos-edző és alkotó-alkotásmenedzselő is egyben. Már a nyolcvanas években karate csapatot indított Tolnán. Tavaly pedig ide is költözött.

Közösségszervező. Nem mindegy, hogy valakinek ez a munkája, vagy az élethivatása. Aki csak azért szerzi meg ezt a végzettséget, mert a munkaköre betöltéséhez szükséges, biztosan nem csinálja olyan lelkesen, mint Balogh László. Neki a vérében van, hogy népet gyűjtsön maga köré, menedzselje a tehetséges fiatalokat, idősebbeket, fogyatékkal élőket a kulturális és a sportéletben.

Kép

Ha csak távirati stílusban felsoroljuk, hogy mi mindent csinált már, csinál még a 62 évesen is agilis férfi – mindenki Balogh Lacija ‒, meghökkentő lista tárul elénk. Sport, képzőművészet, ének, vers, hagyományápolás, biztonsági őri szolgálat, masszőrködés.
Mátészalkán született, egy ideig Budapesten élt – ott szerzett bútorasztalos végzettséget –, aztán Tolna megyébe, Szekszárdra került. Először az építőiparban dolgozott, később a megyei önkormányzatnál – a Vármegyeháza gondnoka volt –, jelenleg biztonsági őri feladatot lát el, munkáltatója a megyei kormányhivatal. Tavaly költözött Tolnára élettársával, Rotkay Zsuzsannával. Mindketten a vitézi rend tagjai.

Fiatalkorában pingpongozott, futott, bokszolt, birkózott, aztán jött a karatés korszak. Shotokan-csoportokat a nyolcvanas évek közepétől indított. Közel kétezer tanítványa volt Szekszárdon, Sióagárdon, Várdombon, Faddon, Alsónánán, Őcsényben, Decsen, Sárpilisen, Harcon, Zombán, Hőgyészen, Bogyiszlón és Tolnán. Karate oktatói minősítést 1986-ban szerzett. Még tankönyvet is írt a karate oktatásáról, Asszmann Géza társszerzővel. Szervezett néhány túlélő tábort, és azok kapcsán ismerkedett meg közelebbről az íjászattal. Az Alisca Nyilai Egyesületet 1999-ben alapította. A versenyeredményeken túl a történelmi hagyományápolás is fontos a tagok számára.

Érdemes az eredményeiről is szót ejteni. Lakása tele van oklevelekkel, érmekkel és serlegekkel. Rengeteg megmérettetésen indult, s ért el dobogós helyezéseket. Karatés tanítványai európai és világversenyek résztvevői voltak. Ő maga is fekete öves, háromdanos mesterré vált. Íjászai az országos viadalokon érnek el szép eredményeket. Képzőművészeti ismereteit a szekszárdi főiskolai karon, Adorjáni Endre kurzusára járva mélyítette el. Sok történelmi témájú képet fest, melyeken fel-feltűnnek az egykori, ősmagyar íjászok. Néhány munkája állandó tárlatok anyagába került. Láthatta már alkotásait a közönség mintegy ötven csoportos és száz egyéni, időszaki kiállításon. Bemutatkozott többek között a nagykárolyi (Erdély) Károlyi-kastélyban is.

Két-három éve kezdett foglalkozni Balogh Laci – versenyzőként és edzőként is – egy új sportággal, a fúvócsöves célba lövéssel. A tavalyi Baranya bajnokságon a második lett. Tolna megyében egyelőre nincsenek ilyen versenyek, de eltökélt szándéka, hogy hoz ide egy-két rangadót. Már Szekszárdon és Tolnán is szervezett olyan vegyes csoportot, melynek tagjai íjászok és fúvócsövesek. A tolnaiak tavaly kezdtek edzeni a MAG-Házban.

A múzsák látogatásai

Az ötödik iksz után kezdték látogatni Balogh Lacit a múzsák. Énekel, fest, farag, verseket ír. Először a Muslincák férfikórushoz csatlakozott, majd – Lányi Péter kórusvezető halála után – maga indított egy hasonló formációt, az Alisca dalkört. Képzőművészként is ilyesfajta történések követték egymást nála. Csatlakozott a Bárka szalonhoz, az Art 999 elnevezésű alkotócsapathoz, aztán létrehozta az Alisca Amatőr Art – Művészeti Baráti Kört.

Wessely
A szerző fotója

Közélet
2019.02.25.

Évet zártak és új esztendőt indítottak

Közélet
Évet zártak és új esztendőt indítottak
2019.02.26.

Az oktató gyűjtőmunkát is végez

Közélet
Az oktató gyűjtőmunkát is végez
2019.02.27.

Közösen folytatnák Tolnáért és Mözsért

Közélet
Közösen folytatnák Tolnáért és Mözsért
2019.03.05.

Országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe

Közélet
Országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe
2019.03.05.

TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

Közélet
TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!
2019.03.12.

Élnek a testvérvárosi kapcsolatok

Közélet
Élnek a testvérvárosi kapcsolatok
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár