A közösségszervező Balogh László

2020.01.14.

JÖTTEK, LÁTTAK, MARADTAK – Tolnára települtek arcképvázlatai

Most induló sorozatunkban Tolnára települt érdekes embereket mutatunk be. Elsőként Balogh Lászlót, aki sport és kulturális csapatokat, csoportokat szervez, játékos-edző és alkotó-alkotásmenedzselő is egyben. Már a nyolcvanas években karate csapatot indított Tolnán. Tavaly pedig ide is költözött.

Közösségszervező. Nem mindegy, hogy valakinek ez a munkája, vagy az élethivatása. Aki csak azért szerzi meg ezt a végzettséget, mert a munkaköre betöltéséhez szükséges, biztosan nem csinálja olyan lelkesen, mint Balogh László. Neki a vérében van, hogy népet gyűjtsön maga köré, menedzselje a tehetséges fiatalokat, idősebbeket, fogyatékkal élőket a kulturális és a sportéletben.

Kép

Ha csak távirati stílusban felsoroljuk, hogy mi mindent csinált már, csinál még a 62 évesen is agilis férfi – mindenki Balogh Lacija ‒, meghökkentő lista tárul elénk. Sport, képzőművészet, ének, vers, hagyományápolás, biztonsági őri szolgálat, masszőrködés.
Mátészalkán született, egy ideig Budapesten élt – ott szerzett bútorasztalos végzettséget –, aztán Tolna megyébe, Szekszárdra került. Először az építőiparban dolgozott, később a megyei önkormányzatnál – a Vármegyeháza gondnoka volt –, jelenleg biztonsági őri feladatot lát el, munkáltatója a megyei kormányhivatal. Tavaly költözött Tolnára élettársával, Rotkay Zsuzsannával. Mindketten a vitézi rend tagjai.

Fiatalkorában pingpongozott, futott, bokszolt, birkózott, aztán jött a karatés korszak. Shotokan-csoportokat a nyolcvanas évek közepétől indított. Közel kétezer tanítványa volt Szekszárdon, Sióagárdon, Várdombon, Faddon, Alsónánán, Őcsényben, Decsen, Sárpilisen, Harcon, Zombán, Hőgyészen, Bogyiszlón és Tolnán. Karate oktatói minősítést 1986-ban szerzett. Még tankönyvet is írt a karate oktatásáról, Asszmann Géza társszerzővel. Szervezett néhány túlélő tábort, és azok kapcsán ismerkedett meg közelebbről az íjászattal. Az Alisca Nyilai Egyesületet 1999-ben alapította. A versenyeredményeken túl a történelmi hagyományápolás is fontos a tagok számára.

Érdemes az eredményeiről is szót ejteni. Lakása tele van oklevelekkel, érmekkel és serlegekkel. Rengeteg megmérettetésen indult, s ért el dobogós helyezéseket. Karatés tanítványai európai és világversenyek résztvevői voltak. Ő maga is fekete öves, háromdanos mesterré vált. Íjászai az országos viadalokon érnek el szép eredményeket. Képzőművészeti ismereteit a szekszárdi főiskolai karon, Adorjáni Endre kurzusára járva mélyítette el. Sok történelmi témájú képet fest, melyeken fel-feltűnnek az egykori, ősmagyar íjászok. Néhány munkája állandó tárlatok anyagába került. Láthatta már alkotásait a közönség mintegy ötven csoportos és száz egyéni, időszaki kiállításon. Bemutatkozott többek között a nagykárolyi (Erdély) Károlyi-kastélyban is.

Két-három éve kezdett foglalkozni Balogh Laci – versenyzőként és edzőként is – egy új sportággal, a fúvócsöves célba lövéssel. A tavalyi Baranya bajnokságon a második lett. Tolna megyében egyelőre nincsenek ilyen versenyek, de eltökélt szándéka, hogy hoz ide egy-két rangadót. Már Szekszárdon és Tolnán is szervezett olyan vegyes csoportot, melynek tagjai íjászok és fúvócsövesek. A tolnaiak tavaly kezdtek edzeni a MAG-Házban.

A múzsák látogatásai

Az ötödik iksz után kezdték látogatni Balogh Lacit a múzsák. Énekel, fest, farag, verseket ír. Először a Muslincák férfikórushoz csatlakozott, majd – Lányi Péter kórusvezető halála után – maga indított egy hasonló formációt, az Alisca dalkört. Képzőművészként is ilyesfajta történések követték egymást nála. Csatlakozott a Bárka szalonhoz, az Art 999 elnevezésű alkotócsapathoz, aztán létrehozta az Alisca Amatőr Art – Művészeti Baráti Kört.

Wessely
A szerző fotója

Közélet
2020.01.23.

A települések örökségének továbbvitelét is jelentik

Közélet
A települések örökségének továbbvitelét is jelentik
2020.01.28.

Fényes a jövő a tolnai pingpong számára

Közélet
Fényes a jövő a tolnai pingpong számára
2020.01.29.

A kéményseprő megy ingyen, de hívni kell

Közélet
A kéményseprő megy ingyen, de hívni kell
2020.01.29.

Újraélesztették a régi hagyományt

Közélet
Újraélesztették a régi hagyományt
2020.02.05.

Lelket csakis a civilek tudnak lehelni a megyébe

Közélet
Lelket csakis a civilek tudnak lehelni a megyébe
2020.02.07.

Passzok szeretettel, egy tolnai sráctól

Közélet
Passzok szeretettel, egy tolnai sráctól
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár