Lelket csakis a civilek tudnak lehelni a megyébe

2020.02.05.

A civil szervezetek pontosan azt tették a megyei civil díjátadón, amiért a politikusok méltatták őket: életet, színt vittek a rendezvénybe.

– Jól szervezett közösségek nélkül nincs helyi megtartó erő: lelket csak a civil szervezetek tudnak lehelni a megyébe – fogalmazott Orbán Attila a megyei civil díjátadó ünnepségen, kedden, a Vármegyeházán. Az alelnök szerint a megyei önkormányzat építeni szeretne, amit a Tolna 109 elnevezésű új koncepció is jelez. Ennek fő eleme ugyanis – összekötni a megye településeit és a tenni akaró szervezeteket.

– A civil szervezetek olyan munkát végeznek, amelyeket az állam, a hivatalos szervek nem tudnak, vagy nem akarnak ellátni. A civilekre a döntéshozóknak is oda kell figyelniük és támogatniuk kell őket – emelte ki többek között Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Kép

Tevékeny civil szervezetekből pedig bőven akad Tolnában is. Nem véletlen, hogy idén is sok ajánlás érkezett „Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete” díjra.

Az elismerést idén a Nagycsaládosok Tolnai Egyesülete kapta, a díjat Baksainé Kenessei Éva, a NTE elnöke vette át Potápi Árpád János államtitkártól, Fehérvári Tamástól, a megyei közgyűlés elnökétől és Orbán Attilától.

A méltatás szerint a szervezet több mint két évtizede példát mutat kitartásból, következetességből, egymás iránti tiszteletből, toleranciából, segítőkészségből. A nagycsaládok számára értékes időtöltést kínálnak, ami a közösséggé formálást, a helyi közéletben való aktív részvételt, az ünnepek közös megélését is jelenti. Az érdekeik képviseletén túl hangsúlyozzák a családnak, mint a társadalom legkisebb, de legfontosabb egységének értékeit.

A „Bazsonyi Arany Mecénás díjat” a kakasdi Sebestyén Lajos érdemelte ki idén. Az elhangzott laudáció alapján Sebestyén Lajos korrekt, következetes és rendkívül segítőkész egyéniség. 76 évesen a mai napig aktívan dolgozik, támasza és támogatója szűkebb és tágabb környezetének.

Anyagiakkal és magas fokú szakmai munkájával segíti szülőfaluját és annak partnertelepüléseit is. Szívesen vállal szervező feladatokat a hagyományápolás és hagyományőrzés terén. Mérnöki tervező munkáját is többször önzetlenül felajánlotta már.

Az ünnepségen Tóth István, Bogyiszló polgármestere arról beszélt, hogy mekkora segítséget jelent az egész falu számára a helyi civil szervezetek tevékenysége.
A díjátadón közreműködő Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület kiváló táncosai és a remek Medinai Tamburazenekar pedig a civilek legfőbb erényét csillogtatta: a rendezvény savát-borsát ők adták.

Különdíjat is átadtak

Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete különdíját a Sárszentlőrinc-Uzdért Egyesület kapta. Az alapítók egykori diákok, az egyesület célja, hogy a hajdani diákok és a faluközösségben élők közötti összefogás megteremtődjön. Fát ültettek, búcsút, falunapot, diáktábort szerveznek, amelyhez anyagilag is hozzájárulnak. Feladatuknak tekintik az értékes helytörténeti gyűjtemény gazdagítását és a falu feledésbe merült hagyományainak megőrzését is.

Steinbach Zsolt

Az esemény képes összefoglalója a teol.hu portálon tekinthető meg.

 

Közélet
2019.04.05.

Felhívás gyermekorvosi praxis betöltésére

Közélet
Felhívás gyermekorvosi praxis betöltésére
2019.04.08.

Fiatal dokik vizitáltak a MAG-Házban

Közélet
Fiatal dokik vizitáltak a MAG-Házban
2019.04.09.

Üveggyűjtő konténerek 5 helyen a városban

Közélet
Üveggyűjtő konténerek 5 helyen a városban
2019.04.10.

Karibi hangulat az idősek klubja átadásán

Közélet
Karibi hangulat az idősek klubja átadásán
2019.04.10.

Még mindig menő modell

Közélet
Még mindig menő modell
2019.04.12.

Vigyázzunk a Duna-partra!

Közélet
Vigyázzunk a Duna-partra!
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár