Egy közgazdász, aki fürjeket is tenyészt

2019.10.12.

Közgazdász végzettségű Takács Anikó, s túl az ötödik ikszen baromfitenyésztésbe kezdett. Küzdelmes, mégis sikeres három év áll mögötte.

Kacsákkal kezdte, három évvel ezelőtt. Voltak libái is. Most tyúkokat, kakasokat, gyöngytyúkokat tart Takács Anikó, s ami külön érdekesség: fürjekkel is foglalkozik. S ami még érdekesebb: az íróasztal mellől érkezett a baromfitelepre, 52 évesen. Közgazdász végzettségű, egy ideig a tolnai vízmű igazgatója volt. Pályaképéhez hozzátartozik, hogy ma is dolgozik az eredeti szakmájában: egy építőipari cég gazdasági vezetője.

Kép

Nem bántam meg, hogy belevágtam – mondja –, a maga nyűgeivel, bosszúságaival együtt is megérte. Hónapról hónapra látszik a haladás, akár az épületeket, akár a telephelyet, akár a berendezést, akár a baromfiállományt nézzük. Egyébként engem mindig érdekelt az állattartás, már kisgyerekkoromban volt kutyám, macskám, csibém, és állatorvos akartam lenni. Csakhogy a mi családunkban a közgazdász végzettség megszerzése szinte kötelező volt. Így aztán a közgazdasági egyetem mezőgazdasági szakán szereztem diplomát.

A szabad tartás híve. Így produkálható jó minőségű hús és tojás. A fürjeket persze muszáj ketrecbe zárni, különben meglépnek. A három év során nagyjából feltérképezte a környékbeli keresletet, s ahhoz igazítja a kínálatot. A fürjtojást mind elviszik, és a madárkákra is van igény, felpucoltan, főleg karácsony és húsvét előtt.

Keresik a fürjtojást, mind elkel

A fürjfióka 7-9 grammos, amikor kikel a tojásból, de gyors gyarapodásnak indul. Egy órán belül megtalálja az etetőt és vizet, s máris táplálkozni kezd. Tíznaposan már próbálgatja a szárnyait, húsznaposan röpképes, három-négy hónapos korában ivarérett. A tolnai tenyésztő, Takács Anikó tapasztalatai szerint, tíz tojótól, napi átlagban 6-7 tojás kerül ki.

A fürjtojást az esetek többségében fogyaszthatják azok is, akik a tyúktojásra allergiásak. Élettani pozitív hatásait hosszan taglalja a szakirodalom. Tolnán főleg azok keresik, akik a szervezetüket roborálni szeretnék, illetve akik szív-­, gyomor-, ízületi problémákkal küzdenek, vagy cukorbetegek. Értékesítési problémák nincsenek.

Kevesen vállalják a szabad tartást

A tyúktartás háromféle lehet: ketreces, mélyalmos és szabad. A hús és a tojás minősége ennek következtében eltérő. A boltokban forgalmazott tojások 80–85 százaléka ma még ketreces tartásból származik. Az ár nem a tartásmód jellegétől, hanem a tojás méretétől függően alakul. Az előírások szerint, ketrecben, minimálisan 750 négyzetcentiméter helyet kell biztosítani egy tyúknak, mélyalmos tartásnál kilenc tyúk helyezhető el négyzetméterenként, míg szabad tartásnál, egy tyúk legelőterülete négy négyzetméter. Az üzletekbe szabadtartású tojás alig kerül, mélyalmos viszont egyre több. Néhány üzletlánc már bejelentette, hogy 2025-től megszünteti a ketreces tojások árusítását.

Kép és szöveg: Wessely Gábor

Közélet
2018.11.11.

Módosul a fúrt kutak bejelentése

Közélet
Módosul a fúrt kutak bejelentése
2018.11.15.

Új főpolgármester Stutensee-ben

Közélet
Új főpolgármester Stutensee-ben
2018.11.16.

Pirgi József temetése 2018.11.23-án 11 órakor lesz a tolnai temetőben

Közélet
Pirgi József temetése 2018.11.23-án 11 órakor lesz a tolnai temetőben
2018.11.20.

Mise a szegények segítéséért

Közélet
Mise a szegények segítéséért
2018.11.20.

Család, gyermek, vállalkozás

Közélet
Család, gyermek, vállalkozás
2018.11.21.

Mindig lesz helye a tolnaiak szívében

Közélet
Mindig lesz helye a tolnaiak szívében
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár