Séta Tolnán a tolnai „török pincében”

2019.03.26.

Ritka élményben lehetett része a Séta Tolnán csoport tagjainak

Egy virtuálisan szerveződött Facebook csoport nemrég úgy döntött, hogy kilép a számítógép világából, hogy valóságban is láthassa, hallhassa, érinthesse egymást. Ez a „Séta Tolnán” csapata, amelynek közössége március 23-án, szombaton a tolnai Duna partra, illetve annak közelébe várta tagjait ─ köztük engem is.

Kép

A csoport a megalakulását követően, az önkormányzat jóváhagyásával birtokba vett egy kis parkocskát, a rajta lévő köztéri szoborral együtt (Szent Antal a kis Jézussal) amit azóta ők tartanak rendben. Néhány gereblyevonás után ─ most ennyi is elég volt ─ innen indult a szombati séta is.

Kép

Először az idősebb tolnaiak által csak Hetyéssy-háznak nevezett épület (ma a Tolnatext vendégháza) pincéjébe mentünk le, amely ház, mint köztudott, a tolnai Festetich grófok egykori, lebontott, „öreg kastélya” helyén áll. E házból nyílik a nép száján csak „török pincének” nevezett hatalmas pincerendszer, aminek csak egy elfalazott, de így is több ágból álló darabja látható itt, ami még ebben a formában is lenyűgöző. Ha volt valahol lejárata, ahol lóval is be lehetett jönni (feltételezzük, hogy volt) akkor ez alkalmas volt arra, hogy egy szekér is megfordulhasson benne. Egy mára már a föld felszínéről eltűnt világ, föld alatt tovább élő része ez, ami minden bizonnyal kapcsolatban állhatott a közelben álló (vagy ezt a telket is magában foglaló) középkori várral, ami a mai elképzelések szerint a közelben, a mostani Fürdőház és Malom utcák által határoltan kellett, hogy álljon. A Tolnatext tulajdonában lévő, a nagyközönség által szabadon ma sem látogatható pince a középkorba vitt vissza minket. Talán nem én voltam az egyetlen, akinek libabőrös lett a háta arra gondolatra, hogy itt egykor Árpád-házi királyok jártak-keltek, mivel tudható, hogy Vak Béla is huzamosabb ideig lakott Tolna várában, mi több, az ő fia, a majdani II. Géza itt is született. A megtekinthető pinceszakasz nagy része ugyan „csak” XVIII. századi, vagyis a Festetichek korából való lehet, de nem egy jel mutat arra, hogy a pince bizonyos részei ennél sokkal régebbiek. Hogy kik voltak a Festetichek? Minderről hosszasan lehetne írni, most maradjunk csak annyiban, hogy az ország vezetéséhez közel álló főurak voltak, amire talán a legbeszédesebb adat, hogy a „legnagyobb magyar”, gróf Széchenyi István édesanyját ─ és erre helybéliek legyünk büszkék ─ Tolnai Festetich Juliannának hívták.

Innen sétáltunk át a Tolnatextbe, ahol az egykori selyemgyár területén ma XXI. századi csúcstechnika dübörög, ontva azt az itt gyártott üvegszövetet, ami ma a világ minden részébe eljut innen. Hogy ez a gyár a profilját tekintve ma a világelsők közé tartozik? Ezt a sétálók közül nem csak én nem tudtam…Nagy múlt és ígéretes jövő ritkán áll ennyire közel egymáshoz egy helyen, állapíthattuk meg, minekutána kiderült, hogy a csúcsüzem ─ ahogy ez az alapozási munkái során megállapítást nyert ─ Tolna egykori, a mostanit megelőző temetőjének a helyén áll, ahol nem csak sírokat tártak fel, de megtalálták, az írásos forrásokból már ismert, de helyileg addig be nem azonosított Szent Bertalan kápolnát is.

Kép

Innen ballagtunk le a Duna partra, útba ejtve a Reiterék melletti kis közben a szódásüveges, „mézeskalács házikót”, vagyis azt, ami annak a helyén épült mostanra, az Ártézi kút környéki Duna part, ma legimpozánsabb lakóházaként. Hogy sokunk lelkében egy darabka múlt tűnt itt el? Ez a házak sorsa ─ ahogy mi sem élünk örökké ─ próbáltam megvigasztalni több sétálótársamat, hozzátéve még azt is, hogy ami a helyére épült, az is időtálló lesz, mi több, gyönyörű, s amelynek új lakói, a tolnai Dunáért élő-haló fiatalok, akik ezt ─ ahogy én látom ─ az utánuk jövő generációnak is képesek lesznek átadni. Németh István a ház gazdája és felsége Melitta, kuglóffal, süteménnyel, valamint hideg bodzaszörppel vártak a házuk teraszán minket.

Ezután még egy új épületet néztünk meg, Strelenszky Richárd szintén mostanában felépült dunaparti házát, ami a Stern-telephez tartozó Duna szakaszon épült, a holtág közvetlen közelében. Organikus belső szerkezete, a statikai szerepet is betöltő rusztikus tölgyfa oszlopokkal, már-már Makovecz ihletésű. És tegyük hozzá, nagyon szép.

A séta innen a szomszédban lévő egykori Stern házba vitt, amelyben ma a Takács család (Takács Balázs és Ezer Szilvia) tart fent egy csodálatos panorámával bíró panziót. Az épület épp felújítás alatt állt, de mindez nem gátolt meg bennünket abban, hogy a tulajdonosnő ─ Szilvi ─ kalauzolásával megnézzük itt is, amit látni volt érdemes.

Kép

Hogy hová mehettünk volna még innen? Hát a Gödörbe, ahol ugyan mára se sült keszeg, se cigányzene nincs a sörhöz, de van valami, ami mindenért kárpótol. Mert sült halat és cigányzenét még sok helyen kapni az országban, de a tolnai Duna partra, a most virágzó fűzek illatától terhesre, a nádirigó cserregésétől és a békák kuruttyolásától hangosra, a víz ezüstjétől karnyújtásnyira, ahol egykor apáink és anyáink, rólunk is álmodozva táncolhattak ─ csak itt lehet.

A sétára nem mindenki jöhetett el ─ most nagyjából húszan voltunk ─ akik közül leginkább a csoport megálmodóját, a kórházi kezelés alatt álló Főgit hiányoltuk, akinek gyógyulásáért, ott a parkocskánkban, Szent Antal szobránál, talán nem én voltam az egyetlen aki elrebegett egy imát. Várunk vissza Tomi!

(A képet Németh Isti készítette, ahogy „török pincébe” való lejutáshoz és a gyárlátogatáshoz szükséges engedélyt is ő járta ki a gyárvezetésnél. Köszönet érte!)

Koncz Ádám

A séta képes összefoglalója.

Közélet
2019.07.09.

Tajvani tévések torkoskodtak Tolnán

Közélet
Tajvani tévések torkoskodtak Tolnán
2019.07.11.

Sok kérdésre választ kaptak az üdülőtulajdonosok

Közélet
Sok kérdésre választ kaptak az üdülőtulajdonosok
2019.07.13.

A polgármester köszöntötte a 43 év után nyugdíjba vonulót

Közélet
A polgármester köszöntötte a 43 év után nyugdíjba vonulót
2019.07.13.

Fotói megőrzik kedves emlékét

Közélet
Fotói megőrzik kedves emlékét
2019.07.13.

Van új háziorvos a III. számú körzetben Tolnán

Közélet
Van új háziorvos a III. számú körzetben Tolnán
2019.07.14.

Tolnai főszereplők a megye rendezvényén

Közélet
Tolnai főszereplők a megye rendezvényén
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár