Séta Tolnán a tolnai „török pincében”

2019.03.26.

Ritka élményben lehetett része a Séta Tolnán csoport tagjainak

Egy virtuálisan szerveződött Facebook csoport nemrég úgy döntött, hogy kilép a számítógép világából, hogy valóságban is láthassa, hallhassa, érinthesse egymást. Ez a „Séta Tolnán” csapata, amelynek közössége március 23-án, szombaton a tolnai Duna partra, illetve annak közelébe várta tagjait ─ köztük engem is.

Kép

A csoport a megalakulását követően, az önkormányzat jóváhagyásával birtokba vett egy kis parkocskát, a rajta lévő köztéri szoborral együtt (Szent Antal a kis Jézussal) amit azóta ők tartanak rendben. Néhány gereblyevonás után ─ most ennyi is elég volt ─ innen indult a szombati séta is.

Kép

Először az idősebb tolnaiak által csak Hetyéssy-háznak nevezett épület (ma a Tolnatext vendégháza) pincéjébe mentünk le, amely ház, mint köztudott, a tolnai Festetich grófok egykori, lebontott, „öreg kastélya” helyén áll. E házból nyílik a nép száján csak „török pincének” nevezett hatalmas pincerendszer, aminek csak egy elfalazott, de így is több ágból álló darabja látható itt, ami még ebben a formában is lenyűgöző. Ha volt valahol lejárata, ahol lóval is be lehetett jönni (feltételezzük, hogy volt) akkor ez alkalmas volt arra, hogy egy szekér is megfordulhasson benne. Egy mára már a föld felszínéről eltűnt világ, föld alatt tovább élő része ez, ami minden bizonnyal kapcsolatban állhatott a közelben álló (vagy ezt a telket is magában foglaló) középkori várral, ami a mai elképzelések szerint a közelben, a mostani Fürdőház és Malom utcák által határoltan kellett, hogy álljon. A Tolnatext tulajdonában lévő, a nagyközönség által szabadon ma sem látogatható pince a középkorba vitt vissza minket. Talán nem én voltam az egyetlen, akinek libabőrös lett a háta arra gondolatra, hogy itt egykor Árpád-házi királyok jártak-keltek, mivel tudható, hogy Vak Béla is huzamosabb ideig lakott Tolna várában, mi több, az ő fia, a majdani II. Géza itt is született. A megtekinthető pinceszakasz nagy része ugyan „csak” XVIII. századi, vagyis a Festetichek korából való lehet, de nem egy jel mutat arra, hogy a pince bizonyos részei ennél sokkal régebbiek. Hogy kik voltak a Festetichek? Minderről hosszasan lehetne írni, most maradjunk csak annyiban, hogy az ország vezetéséhez közel álló főurak voltak, amire talán a legbeszédesebb adat, hogy a „legnagyobb magyar”, gróf Széchenyi István édesanyját ─ és erre helybéliek legyünk büszkék ─ Tolnai Festetich Juliannának hívták.

Innen sétáltunk át a Tolnatextbe, ahol az egykori selyemgyár területén ma XXI. századi csúcstechnika dübörög, ontva azt az itt gyártott üvegszövetet, ami ma a világ minden részébe eljut innen. Hogy ez a gyár a profilját tekintve ma a világelsők közé tartozik? Ezt a sétálók közül nem csak én nem tudtam…Nagy múlt és ígéretes jövő ritkán áll ennyire közel egymáshoz egy helyen, állapíthattuk meg, minekutána kiderült, hogy a csúcsüzem ─ ahogy ez az alapozási munkái során megállapítást nyert ─ Tolna egykori, a mostanit megelőző temetőjének a helyén áll, ahol nem csak sírokat tártak fel, de megtalálták, az írásos forrásokból már ismert, de helyileg addig be nem azonosított Szent Bertalan kápolnát is.

Kép

Innen ballagtunk le a Duna partra, útba ejtve a Reiterék melletti kis közben a szódásüveges, „mézeskalács házikót”, vagyis azt, ami annak a helyén épült mostanra, az Ártézi kút környéki Duna part, ma legimpozánsabb lakóházaként. Hogy sokunk lelkében egy darabka múlt tűnt itt el? Ez a házak sorsa ─ ahogy mi sem élünk örökké ─ próbáltam megvigasztalni több sétálótársamat, hozzátéve még azt is, hogy ami a helyére épült, az is időtálló lesz, mi több, gyönyörű, s amelynek új lakói, a tolnai Dunáért élő-haló fiatalok, akik ezt ─ ahogy én látom ─ az utánuk jövő generációnak is képesek lesznek átadni. Németh István a ház gazdája és felsége Melitta, kuglóffal, süteménnyel, valamint hideg bodzaszörppel vártak a házuk teraszán minket.

Ezután még egy új épületet néztünk meg, Strelenszky Richárd szintén mostanában felépült dunaparti házát, ami a Stern-telephez tartozó Duna szakaszon épült, a holtág közvetlen közelében. Organikus belső szerkezete, a statikai szerepet is betöltő rusztikus tölgyfa oszlopokkal, már-már Makovecz ihletésű. És tegyük hozzá, nagyon szép.

A séta innen a szomszédban lévő egykori Stern házba vitt, amelyben ma a Takács család (Takács Balázs és Ezer Szilvia) tart fent egy csodálatos panorámával bíró panziót. Az épület épp felújítás alatt állt, de mindez nem gátolt meg bennünket abban, hogy a tulajdonosnő ─ Szilvi ─ kalauzolásával megnézzük itt is, amit látni volt érdemes.

Kép

Hogy hová mehettünk volna még innen? Hát a Gödörbe, ahol ugyan mára se sült keszeg, se cigányzene nincs a sörhöz, de van valami, ami mindenért kárpótol. Mert sült halat és cigányzenét még sok helyen kapni az országban, de a tolnai Duna partra, a most virágzó fűzek illatától terhesre, a nádirigó cserregésétől és a békák kuruttyolásától hangosra, a víz ezüstjétől karnyújtásnyira, ahol egykor apáink és anyáink, rólunk is álmodozva táncolhattak ─ csak itt lehet.

A sétára nem mindenki jöhetett el ─ most nagyjából húszan voltunk ─ akik közül leginkább a csoport megálmodóját, a kórházi kezelés alatt álló Főgit hiányoltuk, akinek gyógyulásáért, ott a parkocskánkban, Szent Antal szobránál, talán nem én voltam az egyetlen aki elrebegett egy imát. Várunk vissza Tomi!

(A képet Németh Isti készítette, ahogy „török pincébe” való lejutáshoz és a gyárlátogatáshoz szükséges engedélyt is ő járta ki a gyárvezetésnél. Köszönet érte!)

Koncz Ádám

A séta képes összefoglalója.

Közélet
2018.10.15.

Civil házak újulhatnak meg

Közélet
Civil házak újulhatnak meg
2018.10.19.

Kutak fennmaradási engedélyezési eljárása

Közélet
Kutak fennmaradási engedélyezési eljárása
2018.10.23.

Valaha 330 szövőnővel dolgoztak

Közélet
Valaha 330 szövőnővel dolgoztak
2018.10.25.

A vidéki nők mindig talpon vannak

Közélet
A vidéki nők mindig talpon vannak
2018.10.26.

Díjbeszedéssel kapcsolatos tájékoztató

Közélet
Díjbeszedéssel kapcsolatos tájékoztató
2018.10.26.

A kéményseprő csak akkor jön, ha hívják

Közélet
A kéményseprő csak akkor jön, ha hívják
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár