Már közel húsz éve a családsegítőnél dolgozik

2019.12.14.

Új vezető került a tolnai Családsegítő Központ élére

Új vezetője van a tolnai Családsegítő Központnak. Székelyi Anikó közel húsz éve dolgozik az intézménynél, 2002-től a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat szakmai vezetőjeként tevékenykedett.

Elődje nyugdíjba vonulását követően Székelyi Anikó került a tolnai Családsegítő Központ élére. Nem idegen számára a feladat, közel húsz éve az intézmény munkatársa, 2002-től szakmai vezetőként tevékenykedett. Három szakmai egység alkotja a Családsegítő Központot: a védőnői ellátás, a területi gondozási központ valamint a családsegítő és gyermekjóléti központ. Ez utóbbi működését ismeri a legjobban, hiszen ezt irányította az elmúlt 17 évben, de rálátása volt a védőnői munkára és az idősgondozásra is.

Kép

Székelyi Anikó már közel húsz éve a családsegítőnél dolgozik

– A szakmai munkát, a működés módját, az ellátás mikéntjét jogszabályok írják elő – mondja. – Vannak új feladatok, amelyeket el kell végezni a régiek mellett, ez jelent kihívást. Ilyen például az óvodai és iskolai segítés, valamint a szociális diagnózis. Előbbinél két kolléganő rendszeresen tart ügyfélfogadást a járás óvodáiban, iskoláiban, és ezáltal a gyermekek esetleges veszélyeztetettsége idejekorán észlelhetővé válik. Utóbbinál szükségletfelmérés történik, ha például átmeneti otthonba helyezendő, veszélyeztetett anya van valahol. Sokrétű ez a munka, elhivatottságot igényel. Nap mint nap váratlan helyzeteket kell kezelni, megoldást kínálva az egyéneknek, a családoknak.

Mindemellett egy új elem is megjelent az utóbbi években: az informatikai veszélyeztetettség. A cyberbullyng (internetes zaklatás) mindennapos jelenség. A családokban lazulnak a kötelékek, a gyerek egyedül bolyong a fizikai és virtuális világban, és könnyen téved rossz útra. Hiányoznak a többgenerációs nagycsaládok, kevesebb figyelem jut a fiatalokra, de az idősekre is. A problémák száma nő, jellegük egyre összetettebb.

Tehát sok a tennivaló, miközben országszerte kevés a szakember, és a fizetések se valami magasak. A feladat mindettől függetlenül adott, és az új intézményvezető igyekszik a legjobb tudása szerint ellátni. A 35 fős tolnai kollektíva jó, összeszokott, ismeri a járást jellemző gondokat, a látogatásra, segítségre szoruló személyeket, családokat, s ennek köszönhetően hathatósan tevékenykedik.

A kinevezés öt évre szól

Tolnán nőtt fel Székelyi Anikó: 1979-ben született, 1997-ben érettségizett a helyi gimnáziumban. Szociális munkás diplomát szerzett Szekszárdon 2001-ben, de már 2000-től a családsegítőnél dolgozott. Helyettes szülői tanácsadói illetve családgondozói munkát végzett. Egy részterület, a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat szakmai vezetőjeként 2002-től dolgozott. A közelmúltban az egész intézmény­egység vezetőjévé nevezték ki. Az állást két pályázó közül nyerte el, ötéves időtartamra.

Wessely Gábor

 

Közélet
2019.04.08.

Fiatal dokik vizitáltak a MAG-Házban

Közélet
Fiatal dokik vizitáltak a MAG-Házban
2019.04.09.

Üveggyűjtő konténerek 5 helyen a városban

Közélet
Üveggyűjtő konténerek 5 helyen a városban
2019.04.10.

Karibi hangulat az idősek klubja átadásán

Közélet
Karibi hangulat az idősek klubja átadásán
2019.04.10.

Még mindig menő modell

Közélet
Még mindig menő modell
2019.04.12.

Vigyázzunk a Duna-partra!

Közélet
Vigyázzunk a Duna-partra!
2019.04.23.

Kevés helyen ápolják ezt a hagyományt

Közélet
Kevés helyen ápolják ezt a hagyományt
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár