Könnyen okoznak riadalmat a méhek és a darazsak

2016.06.08.

A nyári időszakban gyakorta hallani olyan esetekről, amelyek arról szólnak, hogy a méhek vagy a darazsak közvetlenül a lakókörnyezetünkben vagy más, az embereket veszélyeztető helyen telepednek meg, és emiatt el kell távolítani a fészküket. Ezzel azonban nem szabad önállóan próbálkozni, jobb inkább szakemberre bízni.

Ha komoly a baj, mentőt kell hívni

A rovarcsípésekkel méreganyag kerül a szervezetbe, ami gyulladást vált ki, ez azonban esetek túlnyomó többségében csak a csípés helyén jelentkezik egyéb tünetek nélkül. Ilyenkor nincs ok aggodalomra, antihisztamin tartalmú viszketéscsillapító és gyulladáscsökkentő kenőcsök használatával gyorsan elmúlnak a kellemetlen tünetek. Komolyabb esetekben azonnali orvosi ellátásra van szükség, és mentőt kell hívni. Figyelmeztető jelzés, ha a csípést követő harminc percen belül hasi görcs, hasmenés, hányás, testszerte megjelenő csalánkiütés, sápadtság, nyelési zavar, szédülés, szájban vagy szemben jelentkező duzzanat, köhögés, torokszorító érzés, sípoló vagy nehézlégzés, eszméletvesztés jelentkezik.

Boros Brigitta elmondta, hogy sokan a tűzoltósághoz fordulnak, amikor méhrajjal vagy darázsfészekkel szembesülnek, viszont a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló törvény alapján a méhbefogás és a darázsirtás nem tűzoltói feladat. Ám bizonyos esetekben az azonnali beavatkozás igénye megkövetelheti a tűzoltó egységektől az ehhez kapcsolódó feladatok elvégzését. A méhrajokkal, darazsakkal kapcsolatos intézkedés során a tűzoltók a veszélyeztetett helyen levő emberek kimenekítését végzik el. Ilyen lehet, ha valakit nehezen megközelíthető helyen, például kirándulás közben ér csípés, ami miatt mozgásképtelenné válik, és önerejéből nem tud orvosi ellátást igénybe venni. Ilyen esetekben a tűzoltók jogszabályban meghatározott feladata az emberélet mentése, vagyis, hogy a bajba került embernek segítsenek eljutni a mentőegységekhez.

A katasztrófavédelem listáján jelenleg szereplő elérhetőségek

Bátaszék, Várdomb, Alsónána, Mőcsény: Fleischer Tibor 70/334-6063
Decs és környéke: Tornoczki Attila 70/945-8054
Szekszárd: Mészáros János 20/385-5636
Szekszárd: Tajti Zoltán 30/944-6726
Szekszárd, Szálka, Őcsény, Bonyhád: Nagyernyei Attila 30/635-1271
Tolna-Mözs és környéke: Gál József 70/944-5029
Szekszárd: Molnár Dániel 70/395-8950

A teljes cikk a teol.hu portálon olvasható >

Közélet
2016.09.23.

Testvértelepülések vezetői a migrációról

Közélet
Testvértelepülések vezetői a migrációról
2016.09.26.

Tizenöt éves a tolnai polgárőrség

Közélet
Tizenöt éves a tolnai polgárőrség
2016.09.29.

A Patex is bekerült az értéktárba

Közélet
A Patex is bekerült az értéktárba
2016.10.02.

Nem az a fontos, az ember hány éves

Közélet
Nem az a fontos, az ember hány éves
2016.10.03.

Két új orvos a városban

Közélet
Két új orvos a városban
2016.10.03.

Ferences szerzetesek, az újrakezdés hősei

Közélet
Ferences szerzetesek, az újrakezdés hősei
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár