Ízesebb ételek készülhetnek a konyhákon

2016.10.14.

Tizenhárom ponton módosítják a menzarendeletet

Tolna megye | Még ősszel módosíthatnak a tavaly szeptemberben bevezetett reformmenza-rendeleten.

Az egy éve bevezetett közétkeztetési rendelet egymillió gyereket érint. Most puhítanak a szabályozáson, ennek legfőbb oka, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy éve járják a menzákat, kóstolják az ételeket, amelyek sok kívánnivalót hagytak maguk után. Túlságosan sótlanná tette a menzai kosztot a bevezetett reform.

Kép

A megszokott ízvilág visszatérhet, ha nem is örökre. A menzarendelet 13 ponton módosul. Több lesz a tejtermék, az édesítőszereket pedig száműzik. A sót például a korábbiaktól eltérően nem drasztikusan, hanem fokozatosan csökkentik majd az ételekben 2021-ig, a gyerekek pedig több tejterméket kapnak majd. A módosítás az adagnagyságokra, az adagolási előírásokra is finomító szabályokat tartalmaz. Az étrend-változatossági követelmények és speciális diéta esetén bizonyos feltételek enyhülnek, a friss tej nagyobb súlya és a kényelmi termékek kivezetése a következő generáció szempontjából fontos.

- Többször elmondtam, nem változik a véleményem. Sok mindent meg lehet változtatni egy törvénnyel, de a társadalmi szokásokat, a magyar gasztronómiai kultúrát nem lehet egyetlen tollvonással negligálni - nyilatkozta lapunknak Hámori Attila, a tolnai Alimentál Kft. tanácsadója. - Úgy gondolom, fordítva ülünk a lovon. Az egészséges táplálkozást preferáló szemlélet jó. A céllal - az egészséges életmódra nevelés, a gyerekkori elhízás leküzdése - mindenki egyetért, de komplexebb megoldás kell - a kivitelezés sántít. Azt kellene elérni - adócsökkentéssel -, hogy az egészséges étkezést biztosító alapanyagok megvásárlásával már a családban találkozzanak új ízekkel a gyerekek. Vagy említhetném a cukorbetegeket, hisz nekik is érdekük, hogy minél egészségesebb alapanyagokból készült ételeket fogyasszanak, ehhez meg tudják venni a hozzávalót. Ha drága az ár, maradnak a zsírosabb falatoknál. Köztudott, hogy a közétkeztetés nagy volumen, ugyanakkor nekünk közétkeztetéssel foglalkozó cégeknek valamihez csatlakoznunk kell. Az nem működik, hogy rögtön a dolgok közepébe vágunk. Örülök, hogy lesz változás, a rendeletalkotó a nagy ellenkezést kiváltó reform kapcsán nem véletlenül biztosította a hosszabb átfutási időt.

A teljes cikk a teol.hu portálon olvasható.

2016. október 14. Balázs László (laszlo.balazs@mediaworks.hu)

Kultúra
2017.05.26.

Egy róka ért egy palacsintát

Kultúra
Egy róka ért egy palacsintát
2017.05.30.

Felhívás német nemzetiségi civil szervezeteknek

Kultúra
Felhívás német nemzetiségi civil szervezeteknek
2017.06.06.

Pedagóusok köszöntése

Kultúra
Pedagóusok köszöntése
2017.06.12.

Jó érzés tudni, hogy mi miért van

Kultúra
Jó érzés tudni, hogy mi miért van
2017.06.20.

Keltkalács fesztivál Tolna-Mözsön

Kultúra
Keltkalács fesztivál Tolna-Mözsön
2017.07.05.

Utolsóként kaphattak Sztárai-díjat

Kultúra
Utolsóként kaphattak Sztárai-díjat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár