Tolna legrégebbi kocsmája volt, nyolcvan év után bezárt

2019.10.13.

Ülni a Gödör presszó a holtág fölé magasodó nyitott teraszán, csapolt sört inni, közben gyönyörködni a páratlan dunai kilátásban. Ettől a fílingtől kellett nemrég elbúcsúznia a közönségnek. Tolna legrégebbi, ikonikus vendéglátóhelye végleg bezárt.

Üres, kihalt a Gödör presszó terasza. Nincsenek asztalok, padok, napernyők, és főleg nincsenek vendégek. De a belső helyiség is alig emlékeztet már egy vendéglátóhelyre.

Nem kell ahhoz feltétlenül vérbeli kocsmabarátnak lenni, hogy az ember sajnálja egy-egy vendéglátóhely megszűnését. A Gödör bezárása azonban más kategória. Megszűnésével az egész város vesztette el egy kedves és tulajdonképpen pótolhatatlan darabját.

Kép

Na meg a múltja egy részét. A Gödör ugyanis a legrégebbi máig működő vendéglátóhelye volt Tolnának.

Klemm László, a Gödör presszó tulajdonosa naprakész információkkal rendelkezik erről az ikonikus helyről. Már csak azért is, mert a Gödör építtetője és első tulajdonosa Schaffler Mihály, Klemm László édesapjának nagybátyja volt. Laci pedig gyerekkorától kezdve 1980-ig, majd 2010-től máig a kocsmával egybeépített házban lakik.

Hol vannak a vendégek?

– Amikor szerettem volna fejleszteni ezt a helyet, akkor nem volt rá pénzem. Amikor pedig már volt pénzem, már nem volt érdemes fejleszteni – utalt a vendéglátás tolnai helyzetére Laci. Emlékeztetett arra, hogy régen volt vagy negyven kocsma Tolnán, most jó, ha van tizenöt. – Hol vannak a vendégek? – tette fel a kérdést. Szerinte az is elgondolkodtató, hogy a tolnaiak, akik imádják a halat, Bajára, Szedresre, vagy akár a szerbiai Bezdánba járnak el, ha vendéglőben akarnak halászlét enni. Ugyanakkor Tolnán nincs olyan étterem, ami vasárnap délben nyitva van. És ez nem a vállalkozók hibája miatt alakult így, hanem, mert nincs rá kereslet, ezért nem éri meg. Holott egy Tolna méretű város polgárai anyagilag el tudnának tartani több helyi vendéglőt is. De ehhez, Laci szerint, más szemléletre lenne szükség, a közönség részéről is.

A teljes cikk a teol.hu portálon olvasható.

Közélet
2019.01.20.

Közlemény a kéménytüzek megelőzéséről

Közélet
Közlemény a kéménytüzek megelőzéséről
2019.01.29.

Mobil kemencével gyarapodott a MAG-Ház

Közélet
Mobil kemencével gyarapodott a MAG-Ház
2019.02.02.

Két jelölt indul az időközi képviselő választáson

Közélet
Két jelölt indul az időközi képviselő választáson
2019.02.02.

Elhunyt Mözsi-Szabó István

Közélet
Elhunyt Mözsi-Szabó István
2019.02.07.

ESZA pályázati felhívás

Közélet
ESZA pályázati felhívás
2019.02.11.

Ha elképzelted, már el is kezdted

Közélet
Ha elképzelted, már el is kezdted
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár