Újra van állandó orvosa a mözsi körzetnek

2016.12.15.

Szűcsné Dr. Zsiga Éva hosszútávra tervez

Már öt éve nem volt állandó orvos Mözsön, de október elsejétől Szűcsné dr. Zsiga Évának köszönhetően remélhetőleg hosszú távra megoldódik ez a probléma.

A Bogyiszlón élő doktornő egyelőre nem rendelkezik háziorvosi szakvizsgával, ezért a Praxisprogram I. keretében vállalta el a mözsi IV. számú körzet ellátását.

Már gyerekként orvosnak készült

Kép

Zsiga doktornő már az általános iskola 6. osztályában, amikor biológiát kezdtek tanulni, tudta, hogy orvos szeretne lenni. Alapfokú tanulmányait Bogyiszlón végezte el, majd az egészségügyi szakközépiskolában tanult tovább Szekszárdon. Az orvosi egyetemen 2003-ban szerzett diplomát Budapesten. Az államvizsga idején már szülés előtt állt, második lánya pedig 2005-ben született. Ezután 2007-től 2011-ig a szekszárdi kórház bőrgyógyászati klinikáján dolgozott. A gyakorlatvezető orvosa kérte fel erre, bár ő igazából nem szeretett volna bőrgyógyász lenni. Ugyan már csak egy év gyakorlat kellene hozzá, hogy az lehessen, de most sem vágyik rá, hogy kórházban dolgozzon. A háziorvosi munka jobban tervezhető. Az igazi álma az volt, hogy igazságügyi orvosszakértő legyen. Ehhez közel került: 2011-től ugyanis a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságon dolgozott, de házi- és üzemorvosként. A börtön dolgozóit is ő látta el. Főként gyermekei miatt hagyta abba ezt a munkát.

Szakvizsga 2018-ban

Az Országos Tisztiorvosi Szolgálatnál pályázott a tartósan ellátatlan háziorvosi körzetek betöltésére kiírt Praxisprogram I. keretében a mözsi körzet háziorvosi teendőinek ellátására. Mivel háziorvosi szakvizsgája még nincs, heti 4 napban rendel, egy nap a gyakorlat, ami az egyetem döntése szerint még 18 hónapig tart, ezt tehát 2018 áprilisában tölti le. Mivel egy évben csak két időpont adott a vizsga letételére, ezért legrosszabb esetben két év múlva szerezheti meg a szakvizsgáját. Háziorvosként minden szakterületet meg kell ismernie alapszinten: belgyógyászat, sebészet, ideggyógyászat, pszichiátria, gyermekgyógyászat, szülészet. Mindemellett még jogi ismeretekből is vizsgáznia kell. Ezeknek az alapismereteknek köszönhetően tudja, hogy esetleg be kell-e utalnia valamilyen szakrendelésre a beteget, de tud segíteni akkor is, ha valakinél mondjuk otthon indul meg a szülés. Szükség esetén egyéb sürgős esetekben is házhoz megy. A betegeknek nemcsak gyógyszert ad, hanem különösen a krónikus betegek esetében, tanácsot is az életmódjukra vonatkozóan. Emellett természetesen feladata a betegségek megelőzése is, pl. oltással.

Tengelici páciense is van

Szűcsné dr. Zsiga Éva jelenleg közalkalmazottként látja el háziorvosi feladatait. Így egyelőre nem érinti súlyosan, hogy a több éves bizonytalan helyzetben jó néhányan átjelentkeztek másik körzetbe a mözsiek közül. Jelenleg 1200 helyett 1044-en tartoznak ide, de mint Zsiga doktornő elmondta, többen jönnek hozzá, a korábbi ismeretség alapján Szekszárdról, és még tengelici betege is van. Amikor megszerzi a szakvizsgáját, mint a legtöbb háziorvos, már ő is vállalkozóként fog dolgozni. Akkor neki kell majd fenntartania a praxisát. Jelenleg a rendelő költségeit az önkormányzat biztosítja. Látszik, hogy nemrégiben újították fel az épületet, de a doktornő azért szükségesnek lát néhány átalakítást, a belső tér átrendezését. Jó lenne egy külön kis váróterem a hozzá érkező nem beteg látogatóknak, mint az orvoslátogatók, és egy-két felszerelés is hiányzik még a rendelőből.

A család a legfontosabb

Két lánya Tolnán kézilabdázik, ennek révén sokan ismerik. Ha itt rendeznek NB II-es bajnoki fordulót, ő látja el az egészségügyi felügyeletet ingyenesen, segítséget nyújtva ezzel a csapatnak.
Gyermekei Bogyiszlón járnak általános iskolába. Bár a nagyobbik már hetedikes és kiváló tanulmányi eredménye megengedné, nem szeretne hatosztályos gimnáziumba menni, és elhagyni a remek bogyiszlói osztályközösséget. Most kezdett csak biológiát tanulni, de egyáltalán nem érdekli az élővilág, az emberi test, nem vágyik arra, hogy orvos legyen. Testvérét sem vonzza ez a tudományterület. Édesanyjuk ezt a legkevésbé sem bánja. Egyelőre csak azt szeretné, hogy nyugodtan végezzék el az általános iskolát Bogyiszlón. Családcentrikusnak tartja magát, és nem szeretné gyermekeit kiszakítani jelenlegi környezetükből. Éppen ezért nem is gondol arra, hogy - mint oly sok magyar orvos -külföldre menjen dolgozni a jobb feltételek, anyagi megbecsülés miatt.

Kovács Etelka
Fotó: Németh István

Közélet
2017.10.21.

Közösek a textilgyári szép emlékek

Közélet
Közösek a textilgyári szép emlékek
2017.10.24.

Városi megemlékezés
Október 23.

Közélet
Városi megemlékezés
Október 23.
2017.10.25.

Klasszikus kézműves kisüzemet működtet

Közélet
Klasszikus kézműves kisüzemet működtet
2017.10.31.

Halloweenre hangoltak Tolnán

Közélet
Halloweenre hangoltak Tolnán
2017.11.01.

Nem büntettek, ajándékot adtak a rendőrök

Közélet
Nem büntettek, ajándékot adtak a rendőrök
2017.11.06.

Jobb a bajt megelőzni, mint szenvedni miatta

Közélet
Jobb a bajt megelőzni, mint szenvedni miatta
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár