Jó érzés tudni, hogy mi miért van

2017.06.12.

RÜGYFAKADÁS – Horváth Kitti, a sokoldalú tehetség vegyésznek készül

Osztálytársai bátran kérdezhetik, akár a buszon utazik, vagy az utcán sétál, bármilyen helyzetben pillanatokon belül küldi a választ a problémás matematikai, fizikai, esetleg kémiai kérdésekre. Horváth Kitti, a tolnai Szent István Katolikus Gimnázium tizedikes tanulója sokoldalú tehetség.

Kép

Kitti a Wosinsky Mór Általános Iskolában kezdte meg tanulmányait, de matematikából csak a gimnáziumban, hetedikes korától jelentkeztek kimagasló eredményei. Osztályfőnöke és egyben matematika-, fizikatanára, Oberländer Sándorné szerettette meg vele a matekot. Rendszeresen részt vesz matematika-, kémia- és fizikaversenyeken, földrajzból is versenyzett már. Úgy tapasztalta, hogy a természettudományos megmérettetéseken általában 20-80% a nemek aránya a fiúk javára. Az is előfordult, hogy egy matekversenyen egyedül ő volt lány. Észrevette, hogy a tudományos életben is kevésbé jellemző a nők jelenléte. Ő mégis vegyész szeretne lenni, mégpedig a szervetlen kémia területén munkálkodna. Nagyon érdekli az anyagok felépítése, apró részecskéi, és az, hogy mi eredményezi a változásukat, egymásra hatásukat. – Jó érzés tudni, hogy mi miért van – mondta Kitti.

A Szegedi Tudományegyetemen szeretne továbbtanulni. Matematikából az algebra érdekli leginkább és a valószínűségszámítás. – A geometria is megy, de nem annyira tökéletesen – árulta el Kitti.

A fizikát is érdekesnek találja. Ugyanakkor a humán tárgyak nem tartoznak a kedvencei közé, hiszen a történelmet például nem elég „csak” megérteni, memorizálni kell a sok évszámot. A bizonyítványa azonban ezzel együtt is kitűnő.
Kitti nemcsak a reáltárgyakban jeleskedik, de óvodás kora óta zenét is tanul Schmidt Zoltánné, Magdi néninél, későbbi szolfézstanáránál, nem kevesebb sikerrel. Ez a lélekhez szóló művészeti ág azóta is kíséri. Bár már 8. osztályos korában letette az alapvizsgát a zeneiskolában, ma is zongorázik Dobai Tamásnénál, és tagja a zenede énekkarának. Háromszor vett részt a megyei szolfézsversenyen, és mindháromszor 3. helyezést ért el. Többször indult zongoraversenyen is. Legutóbb márciusban, a tolnai zeneiskolában megrendezett négykezes találkozón, amelyen Ziegenheim Lucával közös produkciójukat arany minősítéssel értékelték. 2016-ban pedig Fusz János-díjjal ismerték el zenei tevékenységét. Ha fáradt, vagy le akarja vezetni a feszültséget, ma is gyakran zongorázik.

Szabadidejében szívesen olvas tudományos könyveket, vagy lazításként lányregényeket. Ugyanakkor a manapság nélkülözhetetlen idegennyelv-ismeret sem maradt ki a tanulmányai közül: a németet és az angolt igyekszik elsajátítani. Németből jövőre, 11.-ben már érettségizni fog.

Kovács Etelka

Horváth Kitti néhány versenyeredménye:

2013/14

  • Varga Tamás Matematika verseny Tolna megyei fordulója: 2. helyezés a 7. évfolyamosok között az I. kategóriában

2014/15

  • Kalmár László Matematika-verseny: megyei 3. helyezés
  • XXV. Öveges József Kárpát-medencei Fizikaverseny: továbbjutás a 2. fordulóba Ódor Péterrel és Manfredi Richárddal.

2015/16

  • Tolna Megyei Középiskolai Matematika Verseny 9. évfolyam: 4. hely 
  • Négy megye Matematikaversenye: 4. hely

Fotó: Czakó Balázs

Kultúra
2018.01.20.

Alsó tagozatos vers- és prózamondás

Kultúra
Alsó tagozatos vers- és prózamondás
2018.01.23.

Tisztán tehetségből fogant művészeti elismerések

Kultúra
Tisztán tehetségből fogant művészeti elismerések
2018.01.25.

Újabb anyagokkal bővült az értéktár

Kultúra
Újabb anyagokkal bővült az értéktár
2018.01.25.

Pike 1976 óta nyomja a bulit

Kultúra
Pike 1976 óta nyomja a bulit
2018.01.29.

Hamupipőke cipőt próbált a színpadon

Kultúra
Hamupipőke cipőt próbált a színpadon
2018.02.01.

Átalakultak az olvasási szokások

Kultúra
Átalakultak az olvasási szokások
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár