Több dologról le kell mondani az idén

2020.05.05.

Jelentősen csökkennek a város adóbevételei 

Több mint százmillió forint bevételkieséssel kénytelen számolni ebben az évben a város a koronavírus járvány következtében. Emiatt több, korábban tervezett önkormányzati fejlesztésről, támogatásról le kell mondani az idén.

– A teljes gépjárműadó bevételünkről és a tervezett iparűzési adó jelentős hányadáról is le kell mondanunk az idén a járvány következtében – tájékoztatott Appelshoffer Ágnes polgármester. Mint az ismert, a gépjármű adó önkormányzati részét a településeknek át kell adniuk az államnak. Tolna esetében ez mintegy 33 millió forint mínuszt jelent. Ennél azonban jóval nagyobb lesz az iparűzési adóból származó bevételkiesés: várhatóan legalább 80 millió forinttal, azaz kb. 20 százalékkal kevesebb folyik be ebből az adónemből. Ez összesen mintegy 115 milliós „lyuk” a költségvetésben. Ennek kiegyenlítése érdekében már több döntés is született. A legnagyobb volumenű lépés nyomán 75 millió forintnyi, tartalékkeretből tervezett fejlesztést halasztanak el.

A további intézkedések között szerepel egyebek mellett a kiemelt sportegyesületek támogatásának felfüggesztése a veszélyhelyzet idejére. Idén a közművelődési, valamint a gyermek- és tömegsport pályázatokra nem nyújtanak támogatást. A kulturális központ programjainak jelentős részét sem fogják megrendezni, egyébként nem csupán pénzügyi, hanem járványügyi okok miatt is. A polgármester azon az állásponton van, hogy inkább hoznak a fentiekhez hasonló, de kevésbé húsbavágó döntéseket, semmint, hogy emberek megélhetését veszélyeztessék, például közalkalmazottak, köztisztviselők esetleges elbocsátásával.

A beruházások közül a Tolna-Fadd-Dombori kerékpárutat viszont mindenképp meg akarják építeni, mivel nagyon sok pénzt költöttek már az előkészítésre, és fontos beruházásról van szó. Azzal együtt, hogy az előzetes árajánlatok közül a legolcsóbb is több mint hatvanmillió forinttal drágább a pályázaton elnyert összegnél. A plusz kiadásból Tolna része mintegy 26 millió forint. Ehhez többlettámogatási igényt fognak benyújtani az államhoz.

A polgármester arról is beszélt, hogy rendszeresen tájékozódik az idősek otthonáról. Bár nem városi fenntartású az intézmény, az önkormányzat minden héten küld gyümölcsöt, vitaminokat, védőeszközöket az intézménynek. A tolnai otthonban továbbra sem tudnak fertőzöttről.

Az önkormányzat által a 70 év felettiek ellátásának segítésére meghirdetett segítségnyújtást a vártnál kevesebben vették igénybe. Appelshoffer Ágnes azt kéri az idősektől, hogy akinek segítségre van szüksége, bátran keresse az önkormányzatot. És csak a legszükségesebb esetben mozduljon ki otthonról, menjen vásárolni. Sajnos sok szépkorú akár naponta, többször is eljár boltba, patikába, veszélyeztetve ezzel elsősorban saját egészségét.  

A városvezető arról is tájékoztatott, hogy a város intézményei készen állnak a működésük azonnali újraindítására. Addig is kisebb karbantartásokat végeznek, pótolják az esetleg elmaradt adminisztrációs munkát. Az óvodákba is kezd visszatérni az élet, ahol kezdetben senki nem igényelte az ellátást. A gyermekfelügyelet maximum 5 fős csoportokban folyik. Május elejétől már 15 gyermeket fogad a Pitypang óvoda.

Közélet
2020.01.23.

A települések örökségének továbbvitelét is jelentik

Közélet
A települések örökségének továbbvitelét is jelentik
2020.01.28.

Fényes a jövő a tolnai pingpong számára

Közélet
Fényes a jövő a tolnai pingpong számára
2020.01.29.

A kéményseprő megy ingyen, de hívni kell

Közélet
A kéményseprő megy ingyen, de hívni kell
2020.01.29.

Újraélesztették a régi hagyományt

Közélet
Újraélesztették a régi hagyományt
2020.02.05.

Lelket csakis a civilek tudnak lehelni a megyébe

Közélet
Lelket csakis a civilek tudnak lehelni a megyébe
2020.02.07.

Passzok szeretettel, egy tolnai sráctól

Közélet
Passzok szeretettel, egy tolnai sráctól
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár