A jelmezbálban virágárusnak öltözött

2020.06.11.

JÖTTEK, LÁTTAK, MARADTAK – Takács Éva, aki a virágot szereti

 

Házasságkötése révén került Tolnára a kárpátaljai Salánkról 1980-ban Takács Éva, aki két virágüzletet működtet a városban. A munkája a hobbija, feltöltődést jelent számára a mindennapi teendő.

Nagy múltú kertész-virágos családba került házasságkötésekor Takács Éva. Messziről érkezett, a kárpátaljai Salánkról, ahol az ottani oktatási rendszernek megfelelőn elvégezte a tíz osztályt és leérettségizett. Mindez 1980-ban történt, s még ugyanazon év őszén férjhez ment, Tolnára költözve.

‒ Nehéz körülmények között nevelt bennünket édesanyánk – meséli –, mert édesapánk hamar meghalt. Én hétéves voltam akkor, a húgom mindössze három hónapos. Tetszett a fodrász szakma is, mégis a virágkötészet felé mozdultam. Akár égi jelnek is tekinthető, hogy már kisiskolás koromban virágárusnak öltöztem az egyik jelmezbálon.

Az igazi virágos életem Tolnán kezdődött. Volt a férjeméknek egy kis üzletük, egy faház a központban, ahol a déditől, Bindics Jánosnétól nagyon sokat tanultam.

Amikor azt lebontották, a Kossuth utca elején, az emeletes ház aljában béreltek helyiséget, ma is ott vannak, csak egy üzlettel odébb, de ez már saját tulajdon. A másik virágboltot a város egy másik frekventált helyén, a Hámori Üzletház indításakor alakították ki. Az is működik a mai napig. Éva negyven éve virágboltos, virágkötő, és sosem tudná megunni. A munkája a hobbija.

‒ Feltölt a napi teendő – mondja. – Ha valaki rátalál a neki való mesterségre, az szerencsés, boldog ember. A vírus miatt most visszaesett a kereslet, augusztusig minden esküvőt lemondtak, de lassan majd magához tér a piac. A vevők egyre igényesebbek, s mi tartjuk a lépést. A nyolcvanas évek háromvirágos kínálatától (szegfű, rózsa, gerbera) eljutottunk a bőséges választékig. Tolnán ma ugyanazt tudjuk nyújtani virágkínálatban és -kötészetben, ami Párizsban vagy Bécsben elérhető. Az újdonság most a „régiség”: bejött a virágszakmába is a retro; nem a háromvirágos, hanem az elfeledett virágos. Hódít az évtizedekkel ezelőtti stílus, a kerek, a laza csokor. Ismét divat a tátika, a viola, a boglárka, a dália és a hortenzia.

Sokan dicsérik a városban Éva munkáját. Távolabbi helyeken is kapott már elismerést. Az egyik pécsi esküvő kiállításon, 164 kiállító közül munkatársaival megszerezte az első helyet. Esküvői dekorációban – asztaldíszítés, teremdíszítés – országos viszonylatban is a legjobbak között van.


Takács Éva két virágboltot működtet Tolnán

 

Igényes, pontos, megbízható és kreatív

‒ Lassan már negyven éve, 1983 óta vásárolok virágot Takács Évától – mondja Hámori Attila, közétkeztetéssel és rendezvényszervezéssel foglalkozó cégvezető. ‒ Először persze magánemberként, fiatalemberként készíttettem csokrokat, később rendezvényekre, lakodalmakra dekorációt. A vállalkozásomat 1991-ben indítottam, azóta szinte rendszeres a kapcsolatunk. Pécsen is együtt szerepeltünk annak idején az esküvő kiállításon. Évát szeretik, keresik a városban, munkáját tekintve igényes, pontos, megbízható és kreatív. Tudja, hogy ki, mit engedhet meg magának: a kisebb pénzű vásárlót és a tehetősebbet is ki tudja szolgálni, ízléses, szép csokrokkal, virágkompozíciókkal.

Közélet
2019.09.25.

Még jobb lesz a kicsiknek a megújult óvodákban

Közélet
Még jobb lesz a kicsiknek a megújult óvodákban
2019.09.26.

Esküvőn is voltak a nagycsaládosok

Közélet
Esküvőn is voltak a nagycsaládosok
2019.10.03.

Pihenés helyett ők segítik a fiatalokat

Közélet
Pihenés helyett ők segítik a fiatalokat
2019.10.04.

Helyi intézmények falaira kerülnek a fotók

Közélet
Helyi intézmények falaira kerülnek a fotók
2019.10.07.

Az ismeretek bővítése és a közösségformálás volt a cél

Közélet
Az ismeretek bővítése és a közösségformálás volt a cél
2019.10.09.

A felújított gyárkút tornyot kap, kilátóként is szolgál majd

Közélet
A felújított gyárkút tornyot kap, kilátóként is szolgál majd
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár