Neki szólt a vastaps az évzárón

2016.06.22.

Tolna | A legnehezebb időszakban került a tolnai oktatási-nevelési intézmények élére. Bebizonyította, hogy súlyos döntéseket is meg lehet hozni humánus módon. A nyugdíjba vonuló Hága Lászlóné nemrég miniszteri kitüntetést kapott. De az utolsó iskolai évzáróján kapott vastaps számára mindennél többet ér.

Kép

Hága Lászlóné bizonyította, hogy szelíden és mosolygósan is lehet valaki sikeres vezető (Fotó: Makovics Kornél)

- Az elmúlt hetekben olyan szeretet áradt felém, amit nem lehet elérzékenyülés nélkül kibírni. Az utolsó évzárómon vastapsot kaptam, ez nekem mindennél többet jelent, ez is mutatja, hogy nem dolgoztam hiába. Az eddigi életem nagyon szerencsés volt - állapította meg Hága Lászlóné, a tolnai Wosinsky iskola nyugdíjba vonuló igazgatója, akit a legtöbben ma is csak Esztiként emlegetnek.

Hága Lászlóné 1977-ben kezdett osztálytanítóként a Wosinskyben, később, kiegészítő képzés után a felső tagozatban földrajzot oktatott. 1995-ben igazgatóhelyettes, rá egy évre igazgató lett a Wosinskyben. 1999-ben, a megtakarítási céllal elhatározott, a pedagógusok által „derült égből villámcsapásként" megélt nagyszabású tolnai intézményátszervezés nyomán őt kérték fel az általános iskolákat, óvodákat, a zeneiskolát és a kijelölt iskolát is magába foglaló intézmény vezetésére. Ő pedig elvállalta.

- Te nem vagy normális - fogalmazott ekkor édesanyja, de sokan mások sem voltak biztosak benne, hogy jó döntést hozott. Az ő fejében is megfordult, hogy érdemes-e ezt vállalni, de végül egyáltalán nem bánta meg. Ehhez persze kellett a remek kollégák által biztosított szakmai és természetesen a családi hátország is.

Nem irigyli a munkatársait

Hága Lászlónénak hiányozni fog az iskola, de nem irigyli a munkatársait. Azt mondja, aki nem lát bele a pedagógusok munkájába, annak halvány fogalma sincs, milyen gyötrelmes ma az oktatás, a túlterhelt diákokkal és a túlterhelt pedagógusokkal. Így aztán nem lehet mást tenni, mint figyelmen kívül hagyni azt a sok szennyet, amit kívülállók, nem egyszer politikusok, ismeretek hiányában zúdítanak a tanerőkre.
A tolnai iskolaigazgató június elején Németh László-díjat vehetett át Balogh Zoltán minisztertől és Palkovics László államtitkártól Budapesten. Ettől persze még nem változott a véleménye a 2013-tól bevezetett új oktatási szisztémával kapcsolatban. - Nem ez az utolsó három év volt életem legszebb időszaka - fogalmazott. Úgy látja, a pedagógusi tiltakozó mozgalom nyomán újabb szép ígéretekkel már tele a padlás, de a helyzetet érdemben javító döntések még mindig nem születtek.

2016. június 22. teol.hu/Steinbach Zsolt

A teljes cikk a teol.hu portálon olvasható >

Kultúra
2017.06.20.

Keltkalács fesztivál Tolna-Mözsön

Kultúra
Keltkalács fesztivál Tolna-Mözsön
2017.07.05.

Utolsóként kaphattak Sztárai-díjat

Kultúra
Utolsóként kaphattak Sztárai-díjat
2017.07.06.

Az országban nemigen van utánpótlás

Kultúra
Az országban nemigen van utánpótlás
2017.07.19.

Huszonnégy év, negyvennégy könyv

Kultúra
Huszonnégy év, negyvennégy könyv
2017.07.30.

Laki Erzsébet festő kiállítása

Kultúra
Laki Erzsébet festő kiállítása
2017.08.05.

Kiszorulnak az őshonos fajok

Kultúra
Kiszorulnak az őshonos fajok
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár