Irányítószám | Nem lesz utcanév változtatás

2020.04.06.

Az érintettek nagy többsége nem szeretné

Az érintettek túlnyomó többsége nem szeretné, hogy az önkormányzat megváltoztassa a tolnai és mözsi azonos nevű utcák valamelyikét – derült ki az önkormányzat által végzett felmérésből.

Nemrégiben lapunk is írt arról a Tolna és Mözs egyesítése óta fennálló helyzetről, hogy a városban viszonylag sok, szám szerint 12 azonos nevű utcapár van. Voltak olyan lakossági vélemények, amelyek szerint ezen a helyzeten változtatni kellene, mert a párhuzamos utcanevek olykor kellemetlenséget okozhatnak. Például téves postai, vagy csomagküldő szolgálat általi kézbesítések révén, illetve előfordul, hogy turisták, vagy akár közszolgáltatók sem a jó címen jelentkeznek be.

Kép

A Radnóti utca, amelynek egyik oldala Tolnához, a másik Mözshöz tartozik. Fotó: Makovics Kornél 

Az önkormányzat vezetésének ugyanakkor az volt az álláspontja, hogy az esetleges utcanév változtatások aránytalanul nagyobb kényelmetlenséget okoznának a lakosság és a vállalkozások számára, mint a nem megfelelő címzés okozta kellemetlenség. Ezzel együtt úgy döntöttek, hogy kikérik az érintett lakosok véleményét, és ennek ismeretében végérvényesen igyekeznek lezárni a vitát.
Februárban az érintett tolnai és mözsi háztartásokba (összesen 1026 ingatlan) eljuttattak egy tájékoztató levelet, kérve a lakók véleményét az esetleges utcanév változtatásról. A február 28-ig beérkezett nyilatkozatok alapján a felmérés az alábbi eredménnyel zárult.  
Összesen 212 visszajelzés érkezett. A 212 nyilatkozatból összesen 181-an nem támogatták az utcanév változtatást, ami a „szavazatok” kicsit több mint 85%-a. Az utcanév változtatást 31-en támogatták, ami nem egészen 15%-ot jelent.
A mözsiek arányaiban valamivel többen, 88%-ban ellenezték a névváltoztatást, mint a tolnaiak.

A változtatást támogatók zöme úgy nyilatkozott, hogy ne a saját, hanem a másik településrészen levő utca nevét változtassák meg. Néhányan az érintett lakosság létszáma alapján javasolták a döntést a tolnai, vagy a mözsi utca névváltoztatása mellett.
A „szavazók” közül sokan felhívták a figyelmet arra, hogy Mözs és Tolna irányítószáma különböző, 7130, illetve 7131. Ha pedig az irányítószámokat megfelelően tüntetik fel a postai küldeményeken, illetve a navigációs eszközökben, akkor nem okozhatnak problémát az azonos nevű utcák.

Appelshoffer Ágnes polgármester a beérkezett visszajelzések alapján úgy látja: a helyzet egyértelmű, az érintettek igen nagy többsége nem támogatja a névváltoztatást. A lakosság véleménye pedig megegyezik a városvezetésével. Bízik benne, hogy ez a téma immár végérvényesen lekerül a napirendről. Ő is felhívta a figyelmet arra, hogy az olykor felmerülő problémákat az irányítószámok pontos feltüntetésével, használatával el lehet kerülni.

Közélet
2020.01.23.

A települések örökségének továbbvitelét is jelentik

Közélet
A települések örökségének továbbvitelét is jelentik
2020.01.28.

Fényes a jövő a tolnai pingpong számára

Közélet
Fényes a jövő a tolnai pingpong számára
2020.01.29.

A kéményseprő megy ingyen, de hívni kell

Közélet
A kéményseprő megy ingyen, de hívni kell
2020.01.29.

Újraélesztették a régi hagyományt

Közélet
Újraélesztették a régi hagyományt
2020.02.05.

Lelket csakis a civilek tudnak lehelni a megyébe

Közélet
Lelket csakis a civilek tudnak lehelni a megyébe
2020.02.07.

Passzok szeretettel, egy tolnai sráctól

Közélet
Passzok szeretettel, egy tolnai sráctól
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár