Irányítószám | Nem lesz utcanév változtatás

2020.04.06.

Az érintettek nagy többsége nem szeretné

Az érintettek túlnyomó többsége nem szeretné, hogy az önkormányzat megváltoztassa a tolnai és mözsi azonos nevű utcák valamelyikét – derült ki az önkormányzat által végzett felmérésből.

Nemrégiben lapunk is írt arról a Tolna és Mözs egyesítése óta fennálló helyzetről, hogy a városban viszonylag sok, szám szerint 12 azonos nevű utcapár van. Voltak olyan lakossági vélemények, amelyek szerint ezen a helyzeten változtatni kellene, mert a párhuzamos utcanevek olykor kellemetlenséget okozhatnak. Például téves postai, vagy csomagküldő szolgálat általi kézbesítések révén, illetve előfordul, hogy turisták, vagy akár közszolgáltatók sem a jó címen jelentkeznek be.

Kép

A Radnóti utca, amelynek egyik oldala Tolnához, a másik Mözshöz tartozik. Fotó: Makovics Kornél 

Az önkormányzat vezetésének ugyanakkor az volt az álláspontja, hogy az esetleges utcanév változtatások aránytalanul nagyobb kényelmetlenséget okoznának a lakosság és a vállalkozások számára, mint a nem megfelelő címzés okozta kellemetlenség. Ezzel együtt úgy döntöttek, hogy kikérik az érintett lakosok véleményét, és ennek ismeretében végérvényesen igyekeznek lezárni a vitát.
Februárban az érintett tolnai és mözsi háztartásokba (összesen 1026 ingatlan) eljuttattak egy tájékoztató levelet, kérve a lakók véleményét az esetleges utcanév változtatásról. A február 28-ig beérkezett nyilatkozatok alapján a felmérés az alábbi eredménnyel zárult.  
Összesen 212 visszajelzés érkezett. A 212 nyilatkozatból összesen 181-an nem támogatták az utcanév változtatást, ami a „szavazatok” kicsit több mint 85%-a. Az utcanév változtatást 31-en támogatták, ami nem egészen 15%-ot jelent.
A mözsiek arányaiban valamivel többen, 88%-ban ellenezték a névváltoztatást, mint a tolnaiak.

A változtatást támogatók zöme úgy nyilatkozott, hogy ne a saját, hanem a másik településrészen levő utca nevét változtassák meg. Néhányan az érintett lakosság létszáma alapján javasolták a döntést a tolnai, vagy a mözsi utca névváltoztatása mellett.
A „szavazók” közül sokan felhívták a figyelmet arra, hogy Mözs és Tolna irányítószáma különböző, 7130, illetve 7131. Ha pedig az irányítószámokat megfelelően tüntetik fel a postai küldeményeken, illetve a navigációs eszközökben, akkor nem okozhatnak problémát az azonos nevű utcák.

Appelshoffer Ágnes polgármester a beérkezett visszajelzések alapján úgy látja: a helyzet egyértelmű, az érintettek igen nagy többsége nem támogatja a névváltoztatást. A lakosság véleménye pedig megegyezik a városvezetésével. Bízik benne, hogy ez a téma immár végérvényesen lekerül a napirendről. Ő is felhívta a figyelmet arra, hogy az olykor felmerülő problémákat az irányítószámok pontos feltüntetésével, használatával el lehet kerülni.

Közélet
2019.10.30.

Német Nemzetiségi Önkormányzat

Közélet
Német Nemzetiségi Önkormányzat
2019.10.31.

Hatvan év után jöttek össze az egykori diákok

Közélet
Hatvan év után jöttek össze az egykori diákok
2019.11.02.

Orvhalászat miatt közmunkára ítélték

Közélet
Orvhalászat miatt közmunkára ítélték
2019.11.05.

Sikeres volt az „Őszi lombhullás” Tolnán

Közélet
Sikeres volt az „Őszi lombhullás” Tolnán
2019.11.08.

A közbiztonságtól a kisemlős kutatásig

Közélet
A közbiztonságtól a kisemlős kutatásig
2019.11.10.

Töröltetni is lehet a nemzetiségi regisztrációt

Közélet
Töröltetni is lehet a nemzetiségi regisztrációt
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár