Maradjon-e Komját Aladár a mözsi utca?

2019.07.15.

A tolnai (mözsi) Komját Aladár utca nevének módosítását kérte a Tolna Megyei Kormányhivatalhoz érkezett közérdekű bejelentésében a Magyar Patrióták Közössége (MPK). Mégpedig azért, mert a bejelentő szervezet álláspontja szerint Komját Aladár neve önkényuralmi politikai rendszerre utal. Ez pedig törvényellenes.

Mivel az utcák, terek elnevezése önkormányzati hatáskör, a tolnai képviselő-testület tárgyalta a témát legutóbbi ülésén. A polgármester úgy vélte: annak eldöntésére, hogy Komját Aladár neve összefügg-e önkényuralmi rendszerrel vagy sem, nem a képviselő-testület hivatott. Ezért azt javasolta, hogy kérjék meg az ügyben a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását, és csak azután döntsenek az esetleges névváltoztatásról. A testület egyetértett a javaslattal.

Kép

A Wikipédia szerint Komját Aladár (1891–1937) költő, újságíró, szerkesztő, jogász volt. Az első világháború alatt az antimilitarista mozgalom és a forradalmi szocialista csoport egyik vezetője. 1918-ban kommunista lett. 1919-ben tagja volt az írói direktóriumnak. 1920-tól illegalitás, majd emigráció következett. Később pedig Bécsben kommunista folyóiratot szerkesztett.

A MPK-t anyaországi és határon túli magyar fiatalok hozták létre 2014-ben. Küldetési nyilatkozatuk szerint: „A Magyar Patrióták Közössége a Haza értékeinek oltalmazására alakult meg, különös tekintettel kulturális, épített és népi örökségünkre, természeti kincseinkre és nemzeti értékeinkre. Feladatunk, hogy a magyarság újra hazaszerető, áldozatkész, múltját és értékeit megbecsülő és jövőjébe felelősséggel tekintő, keresztény erkölcsi alapokon álló társadalom legyen.”

A Komját Aladár utca nevével az utca lakóinak tudomásunk szerint eddig nem volt különösebb problémája. Egy esetleges utcanév-változtatásnak feltehetően azért sem örülnének szívből az ott lakók, mert ez esetben le kellene cserélniük a személyi irataikat. Ismereteink szerint egyébként Tolnán (Mözsön) kívül Pécsett van még Komját Aladár utca.

Közélet
2018.12.11.

Ünnepre hangolódik gyermek és felnőtt

Közélet
Ünnepre hangolódik gyermek és felnőtt
2018.12.13.

Werling Klára mindig orvos akart lenni

Közélet
Werling Klára mindig orvos akart lenni
2018.12.14.

Paprikából (Michelin) csillagos ötös

Közélet
Paprikából (Michelin) csillagos ötös
2018.12.15.

Tíz mázsa adomány gyűlt össze

Közélet
Tíz mázsa adomány gyűlt össze
2018.12.16.

Mólót építenének a tolnai horgászok

Közélet
Mólót építenének a tolnai horgászok
2018.12.18.

Támogatják a családi bölcsődéket

Közélet
Támogatják a családi bölcsődéket
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár