Maradjon-e Komját Aladár a mözsi utca?

2019.07.15.

A tolnai (mözsi) Komját Aladár utca nevének módosítását kérte a Tolna Megyei Kormányhivatalhoz érkezett közérdekű bejelentésében a Magyar Patrióták Közössége (MPK). Mégpedig azért, mert a bejelentő szervezet álláspontja szerint Komját Aladár neve önkényuralmi politikai rendszerre utal. Ez pedig törvényellenes.

Mivel az utcák, terek elnevezése önkormányzati hatáskör, a tolnai képviselő-testület tárgyalta a témát legutóbbi ülésén. A polgármester úgy vélte: annak eldöntésére, hogy Komját Aladár neve összefügg-e önkényuralmi rendszerrel vagy sem, nem a képviselő-testület hivatott. Ezért azt javasolta, hogy kérjék meg az ügyben a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását, és csak azután döntsenek az esetleges névváltoztatásról. A testület egyetértett a javaslattal.

Kép

A Wikipédia szerint Komját Aladár (1891–1937) költő, újságíró, szerkesztő, jogász volt. Az első világháború alatt az antimilitarista mozgalom és a forradalmi szocialista csoport egyik vezetője. 1918-ban kommunista lett. 1919-ben tagja volt az írói direktóriumnak. 1920-tól illegalitás, majd emigráció következett. Később pedig Bécsben kommunista folyóiratot szerkesztett.

A MPK-t anyaországi és határon túli magyar fiatalok hozták létre 2014-ben. Küldetési nyilatkozatuk szerint: „A Magyar Patrióták Közössége a Haza értékeinek oltalmazására alakult meg, különös tekintettel kulturális, épített és népi örökségünkre, természeti kincseinkre és nemzeti értékeinkre. Feladatunk, hogy a magyarság újra hazaszerető, áldozatkész, múltját és értékeit megbecsülő és jövőjébe felelősséggel tekintő, keresztény erkölcsi alapokon álló társadalom legyen.”

A Komját Aladár utca nevével az utca lakóinak tudomásunk szerint eddig nem volt különösebb problémája. Egy esetleges utcanév-változtatásnak feltehetően azért sem örülnének szívből az ott lakók, mert ez esetben le kellene cserélniük a személyi irataikat. Ismereteink szerint egyébként Tolnán (Mözsön) kívül Pécsett van még Komját Aladár utca.

Közélet
2018.10.14.

Hulladék lerakására is szolgálhat a homokbánya

Közélet
Hulladék lerakására is szolgálhat a homokbánya
2018.10.15.

Civil házak újulhatnak meg

Közélet
Civil házak újulhatnak meg
2018.10.19.

Kutak fennmaradási engedélyezési eljárása

Közélet
Kutak fennmaradási engedélyezési eljárása
2018.10.23.

Valaha 330 szövőnővel dolgoztak

Közélet
Valaha 330 szövőnővel dolgoztak
2018.10.25.

A vidéki nők mindig talpon vannak

Közélet
A vidéki nők mindig talpon vannak
2018.10.26.

Díjbeszedéssel kapcsolatos tájékoztató

Közélet
Díjbeszedéssel kapcsolatos tájékoztató
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár