Versenyről versenyre jár

2017.04.09.

RÜGYFAKADÁS – Szücs Péter ránéz a kottára és azonnal megjegyzi

Amellett, hogy tehetséges zenész és háromszor megnyerte a megyei szolfézsversenyt, matematikából, fizikából, történelemből és magyarból is megmérettetésekre jár. Szücs Péter is egy sokoldalú tolnai tehetség.

– Holnap is egy versenyre megy, most arra készül – tudtam meg Szücs Péter édesanyjától, amikor fia, a tolnai gimnázium 9. osztályos tanulója iránt érdeklődtem.

Naponta fél-egy órát tanul, és ez elég számára a kiváló teljesítményhez. Ha történelem témazáróra készül fel, esetleg másfél órára is szüksége lehet a nevek, évszámok megjegyzéséhez. Négyéves kora óta olvas, nővérével együtt tanulta meg.

KépSzücs Péter már a tanórákon megjegyzi, amit tudnia kell

Péter számára a zene – amivel már óvodás kora óta foglalkozik –, a hobbi és a hivatás között van. Hamarosan alapvizsgázni fog a zeneiskolában, már hat éve klarinétozik, de nem szeretne továbbtanulni zenei szakközépiskolában. A Tolnai Ifjúsági Fúvószenekarban viszont továbbra is szívesen játszik majd.

Fotografikus memóriája van. Ha egyszer lát egy kottát, azonnal megjegyzi. Ez a szolfézsversenyeken különösen előnyös volt: csak egy percig lehetett nézni a nem túl egyszerű dallam kottáját, aztán fejből el kellett énekelni. Péter mégsem a látás, az olvasás által jegyzi meg a legkönnyebben a tudnivalókat, hanem hallás útján. Már a tanórákon megjegyzi, amit tudnia kell. Ezért rossz, hogy a versenyek miatt sokszor hiányzik az iskolából. Ugyanakkor a versenyeken mindig találkozik nála jobbakkal is, akiktől tanulni tud.

Harmadikos kora óta jár versenyekre. Hibájának tartja, hogy általában túl gyorsan oldja meg a feladatokat, és emiatt néha figyelmetlenségből hibát vét. Eddig matematikából vett részt a legtöbb megmérettetésen. Szereti az egyenleteket, a számelméletet, geometriából a háromszögekhez kapcsolódó feladatokat, tükrözéseket, forgatásokat, eltolást, vektorokat.

Mivel a zenei hallása is jó, Péter szívesen lenne hangmérnök. Ám mostanában a nyelveket is megszerette, nemrég elkezdett oroszt is tanulni, a már hat éve tanult angol és német mellett. Felmerült benne, hogy esetleg tolmács is lehetne. Vagy esetleg közgazdász, mint édesapja.

A testmozgás sem hiányzik Péter életéből: heti háromszor jár kondizni a barátjával. Most már önállóan építi fel az edzéseit. Van úgy, hogy bringázni is elmennek a társaival. Szabadidejében videókat, bloggereket néz a youtube-on angolul. Szeret olvasni is: Örkény egyperces novellái, Arany János balladái, József Attila versei, a Harry Potter-könyvek, a Gyűrűk ura a kedvencei, de legjobban a videojáték kapcsolja ki.

– Nagyon sokat köszönhetek a szüleimnek, mert mindig támogatnak, fuvaroznak, ha kell és minden helyzetben mellettem állnak – zárta a beszélgetést Péter.  

Kovács Etelka

Szücs Péter néhány eredménye

2014/15:

  • Varga Tamás matematika verseny: megyei 3. helyezés
  • Bolyai matematika csapatverseny megyei forduló 2. helyezés:
    Fülöp Dávid, Pető Bence, Szücs Péter, Veress Ádám
  • Bátaszéki Matematika Verseny: 2. fordulóba jutott

2015/16:

  • Országos Lotz János szövegértési és helyesírási verseny: 5. helyezés.
  • Bolyai matematika csapatverseny 2. hely: Szücs Péter, Hochsteiger József, Pető Bence, Fülöp Dávid

2016/17:

  • Négy megye matematikaversenye: 16.

Fotó: Domokos Gábor

Közélet
2017.03.07.

Itt a selyemfényű puszpángmoly

Közélet
Itt a selyemfényű puszpángmoly
2017.03.09.

Vezéregyéniség a konyhában

Közélet
Vezéregyéniség a konyhában
2017.03.10.

Pályázat helyén a Popey

Közélet
Pályázat helyén a Popey
2017.03.20.

A legszebb konyhakertek

Közélet
A legszebb konyhakertek
2017.03.22.

Villanydrótok alá alacsony növésű fafajtákat

Közélet
Villanydrótok alá alacsony növésű fafajtákat
2017.03.23.

Sporttámogatás: mostohagyerekek?

Közélet
Sporttámogatás: mostohagyerekek?
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár