Az egykori tolnai főépítész

2016.11.09.

A gimnázium, a lovarda, a mözsi művház megálmodója

Mesterfokon - Lovas Ferenc szívesen tervezne egy templomot

Az egykori tolnai főépítész, Lovas Ferenc sok időt tölt mözsi szülőházában, amit gondosan felújított.

Szépen felújította a mözsi szülői házát Lovas Ferenc. Pályája kezdetén, a hetvenes években még vacillált, hogy mi legyen: szobrász vagy építész. Az utóbbi mellett döntött, mert a megélhetés biztosabbnak látszott ily' módon. A művészet iránti érzékenysége, elkötelezettsége azonban nem hagyta nyugodni. Az általa tervezett épületeken meglátszik ez a fajta igényesség. Munkái között szerepel a tolnai gimnázium, a lovarda, az idősek otthona és a mözsi művelődési ház. Sokat dolgozott őcsényi megrendelésre is - polgármesteri hivatal, iskola, művelődési központ -, családi házak minden környékbeli településen, terménytárolók országszerte épültek a tervei alapján.

Kép

Lovas Ferenc a szépen felújított mözsi házban

Feleségével Szekszárdon él, két fiuk külföldön dolgozik. A mözsi épületet 2008 és 2011 között újították fel, megőrizve a tipikus sváb ház minden fontos elemét. Elöl van két, úgynevezett szép szoba - amit általában csak akkor használtak, ha vendég jött -, hátul pedig a lakórész, ahol a háziak élték mindennapjaikat.

A szekszárdi és a mözsi ház között félúton volt egy nádfedeles tanyájuk Lovaséknak, a Palánki-hegyen. Szőlészkedtek, borászkodtak, s népes szüreti összejöveteleket tartottak, kakaspörkölttel. Ezt azonban nemrég eladták; jóval túl a hatvanon nincs már energiájuk fenntartani.
Visszatekintve az elmúlt évtizedekre, Lovas Ferenc is hasonló konklúziót von le, mint kortársainak többsége: a szocializmus békés, unalmas időszakát az eszeveszett verseny, a felszínen maradásért folytatott mindennapos harc követte. A rendszerváltás előtt, ahogy a helyi építészek többsége, ő is a megyei tervező vállalatnál dolgozott. Saját cégét a Kontur-Terv Kft-t 1991-ben hozta létre. A társaság a gazdasági élet hullámzása szerint létezett és működött: néha egészen komoly bevételeket könyvelt el, máskor még a bérfizetéssel is problémák adódtak. Ha csőstül jött a munka, az okozott stresszt, ha pangott a piac, akkor meg az. Stabilitással kecsegtetett a főépítészi megbízatás. Lovas Ferenc 2004-től 2010-ig volt Tolna város főépítésze. E pozíció másféle feszültségekkel járt, mint az építésziroda-vezetés. Itt azt tudta nehezen megemészteni a szakember, hogy sokszor az építészeti kérdések felvetődésekor is politikai viták bontakoztak ki, és politikai döntés született. De ennek dacára is pályája egyik legszebb időszakának tartja a főépítészi éveket.

Mostanában életműve bemutatása foglalkoztatja leginkább. A mözsi ház falain sorakoznak az üveg mögé bújtatott, lekicsinyített látványtervek. S ennél jóval több anyaga, negyven zsákra való van még a szekszárdi háza padlásán. Rendszerezni kellene, s valami hordozó anyagra kasírozva, bemutatható állapotba hozni azokat.

Kisebb munkákat még vállal, főleg családi házakat tervez. S van két álma. Az egyik megvalósulásához isteni csoda kéne; merthogy olyasmit szeretne tervezni, amire még sosem kapott megbízatást: egy templomot. A másik álom könnyen valósággá válhat: két faragás a mözsi művelődési ház szabadtéri színpadának tartóoszlopaihoz. Az eredeti tervben szerepelt ez, csak aztán nem fért be a költségvetésbe. Már a kivitelezéskor tárgyaltak a dunaföldvári fafaragóval, Csepeli Istvánnal, aki a mözsi népcsoportokra jellemző székely és sváb motívumokkal díszítené az oszlopközöket. Pár százezer forintos tétel. Nem elérhetetlen cél...

Wessely
Fotó: Németh István

Közélet
2017.05.30.

Város Napja - 2017

Közélet
Város Napja - 2017
2017.06.01.

Tegyen a hátrányos megkülönböztetés ellen!

Közélet
Tegyen a hátrányos megkülönböztetés ellen!
2017.06.08.

Meghívó klímastratégiai konzultációra

Közélet
Meghívó klímastratégiai konzultációra
2017.06.11.

Meg fogják találni a megoldást

Közélet
Meg fogják találni a megoldást
2017.06.15.

Villanyoszlopnak ütközött és felborult

Közélet
Villanyoszlopnak ütközött és felborult
2017.06.15.

Felszerelték az új utcanévtáblákat

Közélet
Felszerelték az új utcanévtáblákat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár