Tartanak a koronavírustól, és szájmaszkot vásárolnak

2020.02.23.

A koronavírustól sokan tartanak, szájmaszkokat, tisztító és fertőtlenítő szereket vásárolnak Tolnán is.

Ez a higiénia szempontjából örvendetes, ám az mindenképpen túlzó „elővigyázatosság”, hogy egyesek még az itt élő kínaiakat is kerülik.

Cseppben a tenger, kisvárosban az ország. Vélhetően a Tolnán tapasztaltak nagy általánosságban jellemzik a hazai viszonyokat, a koronavírussal kapcsolatos szemléletmódot, hozzáállást illetően.

A számok magukért beszélnek. Az egyik gyógyszertár vezetője, Pilisi Istvánné arról tájékoztatott, hogy a korábbi években is vásároltak szájmaszkokat, főleg a kismamák, az ilyen megfázásos, influenzás időszakban, de akkor csak havi 50-100 fogyott. Most a heti igény 250 körüli. Emiatt volt átmeneti készlethiányuk.

KépPilisi Istvánné patikavezető egy szájmaszkkal Fotó: Wessely Gábor

A fertőtlenítő szereknél is hasonló a helyzet. Korábban főleg az otthon ápolt betegekkel foglalkozók vásároltak ilyesmit. Ám most ugrásszerűen megnőtt a kereslet a kéz, a kilincsek, a mosdók, az illemhelyek tisztítására alkalmas készítmények iránt, és keresik a légtisztítókat is. A jobb félni, mint megijedni!-elv vezérli az embereket.

Néhányan a félelmet túlzásba viszik: az itt élő kínaiakat is kerülik. Ami elég furcsa, hisz a vírus tízezer kilométerre van, ők meg itt tartózkodnak. Mégis előfordulnak „érdekes” beszólások. Tolnán több kínai ruhaüzlet működik. Az egyik vezetője, Zhang Xueping beszélt erről, meg arról, hogy egyértelmű keresletcsökkenést a boltban nem érzékelnek, mert a január meg a február egyébként is lötyögős általában. Reméli, hogy márciustól a szokott módon ismét megélénkül a forgalom.

A drogériákban már meg is élénkült. Természetesen a tisztítószerek, a kéz- és eszközfertőtlenítők a kapósak. A tolnai egységet is fenntartó egyik áruházlánc területi képviselője, Mikócziné Wenhardt Julianna elmondta: a vásárolt cikkekből arra lehet következtetni, hogy a kapcsolókat, a kilincseket és a telefonokat is szorgalmasan tisztogatja mostanában mindenki otthon és a munkahelyeken egyaránt.

Javasolta a bálok elhalasztását

Egyik oldalon a félelem, másik oldalon a közömbösség. Ez szűrhető le a tolnai vezető háziorvos, dr. Barna Györgyi szavaiból. Javasolta, hogy a farsangi bálokat legalább egy hónappal csúsztassák el, de ezzel, ahogy mondja, nem került a népszerűségi lista élére. Pedig jó lenne legalább az óvodai és iskolai rendezvényeket elhalasztani, mert tömegben terjed igazán a betegség. Szó sincs a koronavírusról, még csak influenzáról sem, viszont az influenzaszerű megbetegedések gyakoriak, sok a hiányzó az oktatási intézményekben. Vírusdömping van ebben az időszakban, s az enyhe tél is kedvez a szaporodásuknak. A kézmosás nagyon fontos a doktornő szerint, akár egy bolti kosár is veszélyes lehet, amit előttünk olyasvalaki fogott meg, aki már beteg. A C- és D-vitamin bevitele ajánlott, és vannak vény nélkül kapható, jól használható szerek, ha éppen nem a hiánycikkek listáján szerepelnek. Mert ilyen visszajelzések is érkeznek hozzá, illetve az általa működtetett weboldalra.

Közélet
2020.01.23.

A települések örökségének továbbvitelét is jelentik

Közélet
A települések örökségének továbbvitelét is jelentik
2020.01.28.

Fényes a jövő a tolnai pingpong számára

Közélet
Fényes a jövő a tolnai pingpong számára
2020.01.29.

A kéményseprő megy ingyen, de hívni kell

Közélet
A kéményseprő megy ingyen, de hívni kell
2020.01.29.

Újraélesztették a régi hagyományt

Közélet
Újraélesztették a régi hagyományt
2020.02.05.

Lelket csakis a civilek tudnak lehelni a megyébe

Közélet
Lelket csakis a civilek tudnak lehelni a megyébe
2020.02.07.

Passzok szeretettel, egy tolnai sráctól

Közélet
Passzok szeretettel, egy tolnai sráctól
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár