Szent Mór katolikus általános iskola

2019.02.15.

Bezárják a katolikus iskolát, mindenkit váratlanul ért a hír

A mostani tanév végével megszűnik az oktatás a Pécsi Egyházmegye által fenntartott tolnai Szent Mór katolikus általános iskolában.

Rendkívüli szülői értekezleten tájékoztatták az iskolabezárásról a szülőket és a diákokat a tolnai katolikus iskolában, szerdán. A tanítás nem kimenő rendszerben szűnik meg, minden diáknak új iskolát kell keresnie.

Kép

A döntés váratlanul ért minden érintettet és a város közvéleményét is. A katolikus iskola több, mint húsz éve, 1997 óta működött egyházi fenntartásban. A Pécsi Egyházmegye 2016-ban a tolnai gimnázium fenntartását is átvette. A tervek között szerepelt, hogy Tolnán is kialakítják a teljes katolikus közoktatási-nevelési vertikumot, az óvodától az általános iskolán át a gimnáziumig. Ebből a jelek szerint az általános iskola most kiesik, egyházi óvoda pedig egyelőre nincs a városban.

Megkérdeztük a Pécsi Egyházmegyét az iskolabezárás okáról. Tóth László Ákos, egyházmegyei közoktatási főmunkatárs írásos válaszában először is leszögezte: az egyházmegye köznevelési stratégiájában fontos elemet képez a keresztény nevelés. – „Hosszú évek során kerestük annak az útját és módját, hogyan lehet a pedagógia által megvalósított hozzáadott értéket megteremteni, sajátosságokat kialakítani, ill. a lehetőségeket széleskörűen kiaknázni. Az erőfeszítések ellenére, a legnagyobb sajnálatunkra, nem sikerült az intézménynek megtalálnia a helyét és feladatát az egyházmegye köznevelési rendszerében.”

Az iskolába jelenleg 85 diák jár a nyolc évfolyamon, közülük huszonheten nem tolnaiak. A kormányhivatal fogja kijelölni azt az iskolát, amelynek kötelező felvennie a diákokat. Ez a gyerekek zöme esetében a tolnai általános iskola lesz, de máshová is lehet jelentkezni.

Tizennyolc pedagógust és két technikai dolgozót érint az intézkedés. A tanerők közül 6 óraadó, 3 részmunkaidős, 3 nyugdíjas. Tóth László azt írta: a hatályos jogszabályoknak megfelelően járnak el a munkaviszony megszüntetése kapcsán.

Az iskola épülete továbbra is a Pécsi Egyházmegye tulajdonában marad. Hasznosításáról a későbbiekben születik döntés – írta a főmunkatárs, aki nem kommentálta azt a szóbeszédet, hogy esetleg ott működhet majd az egyházi óvoda. Az iskola udvarán álló konyhát nem érinti az iskolabezárás.

A tolnai gimnáziummal kapcsolatos kérdésünkre Tóth László azt írta: a gimnázium „teljes mértékben betölti a neki szánt szerepet és feladatot, illeszkedik az egyházmegye köznevelési stratégiájába.”

Nem mindenki nyugodott bele

Kerestük Ravasz Csaba tolnai plébánost, aki egyelőre nem kívánt nyilatkozni, ahogy Kleinné Hága Györgyi tagintézmény-vezető sem.

Sikerült viszont beszélnünk egy szülővel. Lados Noémi elmondta: mindenki megdöbbent, amikor a szerdai, gyerekekkel közös szülői értekezleten bejelentették az iskola megszűnését. Volt szülő, aki könnyekre fakadt a bejelentés hallatán, az értekezlet után szinte minden gyerek sírt.

Noémi gyermeke 4. osztályos, így az édesanyának van tapasztalata az iskoláról. Azt mondta, elsősorban a kis létszámú osztályok miatt íratta a katolikus iskolába gyermekét. Ez jó döntésnek bizonyult, hiszen így minden diákra jut elegendő idő, ha kell, külön is tudnak foglalkozni velük a pedagógusok. Az iskolát egyértelműen gyermek- és családközpontúnak tartja, bármilyen probléma adódott, a pedagógusok segítettek.

Lados Noémi egyébként nem nyugodott bele, hogy megszűnik az iskola. Azt mondta, megpróbálnak aláírásgyűjtést szervezni a döntés ellen.

Steinbach Zsolt, fotó: Domokos Gábor

Kultúra
2019.09.22.

A gemenci vadvilágot mutatja meg a Mag-házban

Kultúra
A gemenci vadvilágot mutatja meg a Mag-házban
2019.09.23.

Szabad kezet kaptak a fotósok

Kultúra
Szabad kezet kaptak a fotósok
2019.09.28.

Négyszázan vettek részt a népmese napján

Kultúra
Négyszázan vettek részt a népmese napján
2019.10.01.

Jubileumi német nemzetiségi napot tartottak

Kultúra
Jubileumi német nemzetiségi napot tartottak
2019.10.29.

Keresztinterjúk készültek azokkal, akik eddig másokat hallgattak

Kultúra
Keresztinterjúk készültek azokkal, akik eddig másokat hallgattak
2019.11.04.

Amikor életre kelnek a használt alkatrészek

Kultúra
Amikor életre kelnek a használt alkatrészek
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár