Nem messzire származott el

2019.01.11.

Fotózta II. János Pál pápát és Fülöp herceget is

TOLNAI TALENTUM – Gottvald Károly fotóriporter

Nem messzire származott el, Szekszárdon él a megye talán legismertebb fotóriportere, Gottvald Károly. Tolnához sok szállal kötődik, állandó kiállítása is van a városban.

Rövid ideig a textiliparban dolgozott, a Patexnél, s már általános iskolás korában, az ötvenes évek végén bekapcsolódott a gyári fotószakkör munkájába. A Tolna Megyei Népújsághoz 1970-ben vették fel Gottvald Károlyt, ahonnan 2012-ben ment nyugdíjba. Ám ez nem jelentett visszavonulást. Kisebb intenzitással ugyan, de máig dolgozik a lapnak.

Legemlékezetesebb sorozata a paksi atomerőmű építése során készült. Újságíró kollégájával, Hazafi Józseffel hétről-hétre tájékoztatták a fejleményekről a megyei lap olvasóit. A képekből az MTI is kért, vagyis ország-világ a Gottvald-fotók alapján követhette az eseményeket, a hetvenes évek elejétől, az I-es blokk indításáig, 1983-ig.

Kép

A megye talán legismertebb fotóriportere hetven éves. Ott volt a technikatörténeti forradalom sűrűjében: pályája kétharmadát a filmes, egyharmadát a digitális korszakban töltötte. Számos elismerésben részesült, 1993-ban például, a 12 áldozatot követelő pörbölyi iskolabusz-baleset humánus bemutatásáért, „Az év sajtófotója” pályázaton II. díjat nyert. Sikeres sorozata volt a rácvölgyi – tamási – cigánytelepről készített is, a hetvenes évek végén. A nyolcvanas évek elején duplaoldalas képriportjait közölte az Új Tükör, Keleti Éva szerkesztésében.

Sokfelé járt, a föld alatt és a föld felett: fotózott uránbányászokat 1200 méteres mélységben, és lencsevégre kapta a gemenci erdőt, madártávlatból, helikopterről. Találkozott a híres kortársakkal: politikusokkal, művészekkel, tudósokkal, sportolókkal. Megörökítette II. János Pál pápát a pécsi miséjén, Teller Edét a paksi látogatásakor és Fülöp herceget, amikor visszahozta az első hódokat a Gemencbe. Rengeteg kiállítása volt, köztük olyan is, amelyet vándoroltattak az országban, Nyíregyházától Pécsig. Állandó tárlata Tolnán, Bogyiszlón és Pakson van. Felnagyított felvételei láthatók az Atomenergetikai Múzeum homlokzatán. A tolnai anyag 2000-ben készült és a Civil Házba került, miután bemutatták a partnertelepüléseken, Stutenseeben és Bodegravenben is. Készítője Tolna Városi Sajtódíjban részesült.

Mindemellett jó néhány könyvet is illusztrálnak Gottvald-fotók, köztük a Fesztiválos Szekszárdi Pünkösdök címűt. Hosszú időn át volt a pünkösdi fesztivál fotósa és sajtófőnöke. (Ebbe a kiadványba 15 év kétszáz fényképe került.)

Tolnán 1978-ig élt Gottvald Károly. Ideköti a gyermekkora, itt töltötte ifjú házas éveit, mindkét fia itt született. A holtág, a bárka, a halászat, a gyárakban, üzemekben, téeszekben folyó munka, a városi rendezvények, az épületek, a szobrok, mind-mind kedvelt fotótémái voltak. A hőskort a filmszalagok őrzik. A digitalizálásért nem lelkesedik, mert tart az adatvesztéstől. Képeit mindig gondosan archiválta. Közel fél évszázad történéseit örökítette meg.

Wessely
Fotó: Makovics Kornél

A munkája a hobbija

Gottvald Károly 1949-ben született Tolnán. Házasságot 1970-ben kötött Boros Katalinnal. Két fiuk és három unokájuk van.
A szegedi Textilipari Technikumban érettségizett. Dolgozni a Patexnél kezdett, majd fotóriporter lett a Tolna Megyei Népújságnál (ma: Tolnai Népújság). A lapnál 1970-től 2012-ig volt főállású alkalmazásban, de nyugdíjasként is továbbdolgozott. Sokat fotózott emellett az MTI-nek, a Magyar Ifjúságnak, az Új Tükörnek, a Szekszárdi Vasárnapnak, a Tolnai Extrának és a Tolnai Hírlapnak is. Képei illusztrálták Csányi László, Vadas Ferenc, Hazafi József és Ékes László könyveit. Olyan szerencsés embernek tartja magát, akinek a munkája a hobbija.  


Közélet
2018.05.27.

Továbbra is van mire büszkének lenni

Közélet
Továbbra is van mire büszkének lenni
2018.05.30.

Wiesner Csaba: vége a pólós korszaknak

Közélet
Wiesner Csaba: vége a pólós korszaknak
2018.05.31.

A 2018. évi kitüntető díjak átadása

Közélet
A 2018. évi kitüntető díjak átadása
2018.06.05.

Technikai bemutató iskolásoknak

Közélet
Technikai bemutató iskolásoknak
2018.06.07.

Nincs szebb, mint a gyermeki mosoly

Közélet
Nincs szebb, mint a gyermeki mosoly
2018.06.08.

A szerb templomtól a lokátorig

Közélet
A szerb templomtól a lokátorig
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár