Akad néhány magyar is a minitagállamban.

2019.11.28.

A régész attól tartott, hogy vasvillával érkezik a tulaj

Kujáni Yvett 1972-ben született Szekszárdon, 1991-ben érettségizett a tolnai Földvári Mihály gimnáziumban.

Ras al-Khaimah, avagy magyaros ejtéssel Rász el-Haima az Egyesült Arab Emírségek része. Arab-félsziget délkeleti részén, a Perzsa-öböl délnyugati partján található. Mintegy háromszázezren lakják. Akad néhány magyar is a nem egészen fél Tolna megye kiterjedésű, minitagállamban.  

Számunkra külön érdekesség, hogy az egyik magyar honfitársunk szekszárdi. Kujáni Yvett – férjével együtt – régészként dolgozik Ras al-Khaimah sivatagjában, feltárva a homok által már betakart tárgyi emlékeket. A helyi éghajlati viszonyok érzékeltetése: reggel 6 órakor már 32 fokot mutat a hőmérő higanyszála, a páratartalom pedig 85 százalékos.

Kép

Képünkön: Kujáni Yvett a sivatagban, Lucy nevű kutyája pedig ideiglenes pórázon.

Kujáni Yvett nemrég régész férjével és néhány kollégájával együtt reggel a homoktenger kellős közepén – a Szaud-Arábiát Ománnal hamarosan összekötő vasút nyomvonalán – végzett terepbejárást. A mindeddig kevésbé feltérképezett területeken található lelőhelyeket és a felszíni leleteket keresték.

– Egyszer csak azt vettük észre, hogy a távolból egy terepjáró közeleg felénk – osztott meg egy történetet lapunkkal. – Rögtön a legrosszabbra gondoltunk. Jön a gazda vasvillával!

A gépkocsi megállt a kis csapatnál, a volán mellől egy fiatalember szállt ki. Valóban a földterület tulajdonosa volt, de nem azért érkezett, hogy birtokáról kiebrudalja a hívatlan vendégeket.

– Üdvözölt bennünket, és megkérdezte, hogy van-e valamire szükségünk – folytatta Kujáni Yvett. – Feszültségünk egy pillanat alatt feloldódott, megnyugodtunk, hiszen szó sincs kiűzetésünkről. Közöltük, hogy minden rendben van, és tájékoztattuk őt ittlétünk okáról. A fiatalember mindezt nyugtázta, majd elhajtott. Délelőtt tíz órakor ismét megjelent, és friss, meleg tejes és fűszeres teával kínált bennünket. Délután fél kettőkor pedig komplett ebédet szervírozott: volt a tálakon pita, rizs, mentaszósz, saláta és biryani csirke. Teljesen el voltunk hűlve. Vendéglátónk arra is ígéretet tett, legközelebb olyan helyeket mutat nekünk, ahol térdig járhatunk a leletekben. Férjem megkérdezte tőle, hogy velünk tart-e, de az invitálást sietve elhárította. Mint mondta, tudja, hogy hasonló esetben a mi hazánkban ugyanígy fogadnák őt.

Egy hónap Kína

Kujáni Yvett 1972-ben született Szekszárdon, 1991-ben érettségizett a tolnai Földvári Mihály gimnáziumban. 2002-ben a Pécsi Tudományegyetemen tanítói, majd tanári diplomákat szerzett. 2014-ben a Szegedi Tudományegyetemen történelem-régészet, később régész szakon is diplomázott. 2017-ben elnyerte az SZTE Sófi-alapítvány fődíját. Korábban két alkalommal Köztársasági Ösztöndíjban részesült, szintén kétszer a Szegedi Tudományegyetem Talent Ösztöndíj Bronz fokozatával jutalmazták. 2016-ban, még hallgatóként egy hónapos nemzetközi ösztöndíjat nyert Kínába.

Szeri Árpád

Közélet
2018.12.11.

Ünnepre hangolódik gyermek és felnőtt

Közélet
Ünnepre hangolódik gyermek és felnőtt
2018.12.13.

Werling Klára mindig orvos akart lenni

Közélet
Werling Klára mindig orvos akart lenni
2018.12.14.

Paprikából (Michelin) csillagos ötös

Közélet
Paprikából (Michelin) csillagos ötös
2018.12.15.

Tíz mázsa adomány gyűlt össze

Közélet
Tíz mázsa adomány gyűlt össze
2018.12.16.

Mólót építenének a tolnai horgászok

Közélet
Mólót építenének a tolnai horgászok
2018.12.18.

Támogatják a családi bölcsődéket

Közélet
Támogatják a családi bölcsődéket
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár