A tizedik kenutúra a Dunán

2016.09.07.

A fővárosi szakasz felért egy vadvízi evezéssel

Immár tizedszer rendezett kenutúrát a Nagycsaládosok Tolnai Egyesülete. Július utolsó hétvégéjén a négy évvel ezelőtti, az eddigi legszebbnek ítélt, kb. száz kilométeres Esztergom-Százhalombatta szakaszt teljesítette ismét a társaság. A kirándulásról Széles András küldött beszámolót.

Kép

Budapestnél a hullámok miatt nemigen volt lehetőség a látványban gyönyörködni (fotó: TH)

A túra rajtjánál az előző napi egész napos esőzés után tökéletes kenuzó időben szálltunk vízre a párkányi híd tövénél. Huszonhét fős csapatunk legfiatalabb tagja a 13 éves Mácsik Noémi volt, akinek ez volt a hatodik vízitúrája.
A vízről csodáltuk meg Esztergomot, majd áteveztünk a szlovák oldalra, ahol rövid pihenőt tartottunk. Ezután egy, a Duna közepén kialakult sóderzátonyon kötöttünk ki, amely a magas vízállás miatt csak pár centiméterre emelkedett a víz fölé. Áteveztünk a Dunakanyaron, majd a Visegráddal szemközti partról gyönyörködtünk egy ideig a látványban. Délután érkeztünk meg első táborhelyünkre, a Szentendrei-sziget északi csúcsán, Kisoroszi mellett megbúvó kempingbe, ahol elfogyasztottuk a magunkkal hozott, Manzinger László által készített marhapörköltet. Miután nyugovóra tértünk (volna), nem várt ingyenes kultúrműsorként fiatal népzenészek örömzenélését hallgathattuk éjjel fél háromig, a sátrainktól kb. 10 méterről. Nem biztos, hogy mindegyikünk mosolya őszinte volt.
Reggel, a túráinkon szokásos tárcsán sütött rántotta elfogyasztása után vágtunk neki a szentendrei Duna-ágnak. Szentendrén pihenőt tartottunk, rövid városnézéssel egybekötve. Este a sziget déli csücskénél található MVM-es csónakház udvarán vertünk sátrat, és elfogyasztottuk a Felker János és kuktái által rittyentett chilis babot.
Másnap kezdődött az egész túra leglátványosabb és legizgalmasabb szakasza, az áthajózás Budapesten. A négy évvel ezelőtti nyugodt csordogálás után most az erős szél és a nagy hajóforgalom által keltett, minden irányból érkező hullámokkal kellett megküzdeni. Többen rodeóhoz, vagy raftinghoz hasonlították az élményt. Emiatt a látványban gyönyörködni kevésbé volt lehetőség, de az biztos, hogy örökre emlékezetes marad ez a szakasz.
Az izgalmak kiheverése, a hajókba becsapó víz kimerése és rövid nézelődés céljából a Kopaszi-gátnál kötöttünk ki. Megállapítottuk, hogy ez egy méltán kedvelt kirándulóhely, bár az árak is fővárosiak. Késő délután érkeztünk meg Százhalombattára, ahol már várt ránk a minket végig kísérő busz. Hazafelé még megálltunk Dunaföldváron egy fagyira.
Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Lőrincz Lászlónak, a szokásos tökéletes szervezésért.


Sport
2017.01.24.

Tolnán véget ért a Szekszárd menetelése

Sport
Tolnán véget ért a Szekszárd menetelése
2017.02.25.

Terepsport, supermaraton és a család

Sport
Terepsport, supermaraton és a család
2017.02.26.

Nem változott a sporttámogatás

Sport
Nem változott a sporttámogatás
2017.02.28.

Hat játékossal raboltak pontot

Sport
Hat játékossal raboltak pontot
2017.03.11.

Bringautakban nem áll jól Tolna megye

Sport
Bringautakban nem áll jól Tolna megye
2017.03.12.

Ippon Shobu Országos Bajnoki címek Sárvárról

Sport
Ippon Shobu Országos Bajnoki címek Sárvárról
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár