Egész életét a zene határozta meg

2019.11.28.

A Scampolo egykori mözsi gitárosát a zene tartja fiatalon

A hajdani legjobb magyar rock ’n’ roll banda, a Scampolo gitárosaként már egészen fiatalon beírta magát a hazai könnyűzene aranykönyvébe egy mözsi srác. Atkáry Lajost azóta is a zene tartja fiatalon, még bőven hetven felett is.

Bár soha nem volt úgymond főállású zenész, egész életét a zene határozta meg. Atkáry „Öcsi” 7 évesen a Felvidékről került a szüleivel Mözsre, ahol a helyi pék fiától tanult harmonikázni, később egy tolnai roma zenésztől gitározni. Tizenkét évesen már mözsi felnőtt zenészekkel járt muzsikálni. Bár a pénz egyáltalán nem vetette fel őket, tizenhárom éves korában édesapja megvette neki élete első gitárját.

Kép

A mözsi általános iskola után Lajos Budapesten tanult tovább. Bár a nehézgéptechnikus képzésnek nem sok köze van a zenéhez, mégiscsak az iskola kollégiumában ismerkedett meg a későbbi legendás gitárossal, Faragó „Judy” Istvánnal. Akivel a kollégiumigazgató lányának lakodalmán játszottak először együtt. Később, már egy vállalatnál dolgozva, az első nagyobb bulijukon barátkoztak össze Komár Lászlóval, aki hamarosan az együttes énekese lett.

Tulajdonképpen így indult a hatvanas évek legeredetibb, legvadabb magyar rock ’n’ roll bandája, a Scampolo, ami csak a körülmények szerencsétlen alakulása miatt nem futott be akkora karriert, mint az Illés, vagy az Omega.

A nevét egy német film eredeti címéből kölcsönzött zenekar a hatvanas évek elején rendkívül népszerű volt a budapesti klubokban. A show-val tarkított fellépéseiken gyakran „megőrült” a közönség, és persze a zenekar is. Amit az akkori hatalom természetesen nem vett jó néven. Ez is közrejátszott abban, hogy a Scampolo ugyan legendává vált, de nem lett olyan sikeres, mint amennyire a zenéje feljogosította volna. Atkáry Lajos számára ezzel együtt csodálatos időszak volt az együttessel eltöltött nagyjából öt év.

1966 januárjában viszont teljesen új irányt vett az élete: lehetősége nyílt Nyugat-Németországba utazni. Hivatalosan gitárvásárlás szándékával indult, távoli rokonai meghívólevelével. A gitárvásárlás azonban „elhúzódott”: Lajos úgy döntött, nem tér haza.

Először autószerelőként, majd karosszériásként dolgozott. De ebben a környezetben is sikerült megismerkednie zenészekkel. Hamarosan megalakították a United Show nevű soul együttest. Hétköznap mindenki a munkahelyén dolgozott, hétvégenként pedig csak amerikai klubokban játszottak. Ahol alkalmanként amerikai sztárok előzenekaraként léptek fel. Lajos később váltott, és hangszerüzletben kezdett dolgozni. Ott végképp nem bírta sokáig zenélés nélkül: kollégáival megalapították a Collection nevű bandát, amelynek tagjai összesen huszon­nyolc féle hangszeren tudtak játszani. Nem egyszer három-négyezres közönség előtt.

Aztán jött az újabb váltás: soul után szóló – billentyű és ének. Lakhelyén, Darmstadtban, az egyik elegáns helyi hotelben kapott szerződést, de később már annyi helyre hívták, hogy képtelen volt minden fellépést elvállalni – már ő szervezett egy csomó zenészt a bulikra.

 A teljes cikk a teol.hu portálon olvasható.

Kultúra
2019.11.28.

Egész életét a zene határozta meg

Kultúra
Egész életét a zene határozta meg
2019.12.01.

Széles a skála, az ikonoktól az absztrakt festményekig

Kultúra
Széles a skála, az ikonoktól az absztrakt festményekig
2019.12.03.

Origami / Beszélő szájat is tudnak hajtogatni

Kultúra
Origami / Beszélő szájat is tudnak hajtogatni
2019.12.04.

Jótékonysági koncert / Szebbé teszik a karácsonyt

Kultúra
Jótékonysági koncert / Szebbé teszik a karácsonyt
2019.12.14.

Új együttessel próbál, és visszatérését tervezi

Kultúra
Új együttessel próbál, és visszatérését tervezi
2019.12.31.

Egyre többet hoznak ki magukból

Kultúra
Egyre többet hoznak ki magukból
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár