„Európa a polgárokért” program

2016.10.03.

A «Migráció és kultúrák együttélése - Testvérvárosok napja Tolnán» projektet az Európai Unió finanszírozta az „Európa a polgárokért" program keretében

Kép

2. ág, 2.1 "Testvérváros-program" intézkedés

Részvétel: a projekt lehetővé tette a találkozót 181 állampolgár részvételével, akik közül 40-en Stutensee-ből (Németország), 46-an Uzon-ból (Románia), és 33-an Palic-ból (Szerbia) érkeztek, valamint 62 fő a házigazda Tolna (Magyarország) részéről volt jelen.

Helyszín/Dátumok: a találkozó helyszíne Tolna (Magyarország) volt, 2016/08/11 és 2016/08/14 között

Részletes leírás:
A „Migráció és kultúrák együttélése" - Testvérvárosok Napja Tolnán testvérvárosi rendezvénysorozat Tolna város meglévő testvérvárosait egy rendezvénysorozat keretén belül, egy aktuális, ugyanakkor mindegyik település történelmében kulcsfontosságú szerepet játszó téma mentén ültette le egy asztalhoz.

A rendezvényelemek disszeminációja során kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy mindenki tudomást szerezzen róla, részt vegyen, és aktív módon hozzájáruljon a konferenciához, rendezvényhez, a többnyelvűség miatt természetesen a rendezvények egy részén tolmácsot biztosítottunk. Mivel fontosnak tartottuk, hogy minden testvérváros egyenlő mértékben képviselje magát ne csak városi szinten, hanem a civil szféra szintjén is, így számos civil szervezetet, egyesületet (NGO) vontunk be a rendezvénysorozatba.

A találkozó legfontosabb célja volt a meglévő gazdasági, kulturális kapcsolat erősítésén túl, az Európai sokszínűség és egymás mellett élés évszázados példáinak a bemutatása, megvitatása, az ezekből való tanulságok levezetése, az Európai Unió legnagyobb kihívásának számító migráció valamint a kisebbség-többség együttélésének lehetséges megoldásai az eltérő nézőpontok, történelmi tapasztalatok alapján. Az „Európa jövője- a jövő Európája" valamint a"Minority Report" konferencia illetve workshop témája az előbbiek alapján az együttélés, a jelenkori és történelmi migráció, a kisebbségek helyzete volt. Célja, hogy mélyebb beszélgetés alakuljon ki a témáról, a szűkebb „workshop" keret pedig alkalmassá tette olyan vitákra, tapasztalatcserére, amelynek eredményei szerves részét képezik a Találkozó eredményeképp létrejött kiadványnak. A Közös képviselő-testületi ülés formális „testületi" jellege pedig alkalmas volt arra, hogy a négy település konkrét kulturális, gazdasági együttműködésekről tárgyaljon. Ezek alapjainak lefektetése, valamint a korábbi együttműködések megújítása volt a célunk ezzel a programponttal.

A fiatalabb generációt is bevontuk a rendezvénysorozatba, mégpedig egy vetélkedő, verseny formájában. A Z generáció tagjai köztudottan nehezen motiválható az olyan témák iránt, mint a migráció, együttélés, testvérvárosi kapcsolatok, stb. A „Megélt Történelem" elnevezésű, vetélkedőre osztályok jelentkezését vártuk a 4 település középiskoláiból. A vetélkedő során egy video-riportot kellett készíteniük az osztályoknak egy olyan személlyel, aki a téma kapcsán érdekes történetet mesélt el. A video-riportokat a Találkozó keretén belül megrendezett Minority Report workshop résztvevői értékelték.

A Találkozó Kulturális Záró rendezvénye 2016. augusztus 14-én került megrendezésre. Az esemény megfelelő színteret biztosított arra, hogy Tolna lakosai megismerjék a testvérvárosi fellépőket, ezen keresztül a kultúrájukat. A közös főzés („Ízek utcája") alkalmával pedig a testvérvárosok gasztronómiai tekintetben is bemutatkozhattak, nemcsak Tolna város lakosságának, hanem a környező településeken élőknek is.

A találkozó lényeges eleme volt, hogy Tolna Város összes meglévő testvérvárosa képviseltette magát, nemcsak a konferencián, hanem a lazább, kötetlenebb kulturális záró rendezvényen, így nemcsak Tolna és testvérvárosai között, hanem az eddig egymással kapcsolatot nem ápoló testvérvárosok között is kialakult kulturális párbeszéd.

Közélet

Európa a polgárokért

A «Migráció és kultúrák együttélése - Testvérvárosok napja Tolnán» projekt képekben.

2016.07.06.

Felújítás a tolnai katolikus plébánián

Közélet
Felújítás a tolnai katolikus plébánián
2016.07.09.

Professzorai életre tanító emberek voltak

Közélet
Professzorai életre tanító emberek voltak
2016.07.10.

Ingatlan értékesítése nyilvános liciteljárásos pályázat útján

Közélet
Ingatlan értékesítése nyilvános liciteljárásos pályázat útján
2016.07.13.

Denevérekkel osztja meg házát a tolnai biológus

Közélet
Denevérekkel osztja meg házát a tolnai biológus
2016.07.17.

Vádat emelnek a buddhista graffitisek ellen

Közélet
Vádat emelnek a buddhista graffitisek ellen
2016.07.27.

Alisca Terra Nkft. Hamarosan küldik a számlákat

Közélet
Alisca Terra Nkft. Hamarosan küldik a számlákat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár