Az őstölgyesről fotókiállítás is nyílt Tolnán

2016.11.11.

Második helyen értek célba a bogyiszlói vándorló fák

Bogyiszló | Kiélezett küzdelemben végül a második helyen értek célba a bogyiszlói „vándorló fák" Az Év Fája versenyen - tudtuk meg Németh Ágnestől, a Bogyiszló Jövője Alapítvány munkatársától. Az őstölgyesről fotókiállítás is nyílt Tolnán.

Kép

A kedden nyílt tolnai tárlaton a Bogyiszlón élő Ádám Szabolcs amatőr fotós képei láthatók a kasztói területről (Fotó: Mártonfai Dénes)

Mint arról korábban beszámoltunk, a Bogyiszló Jövője Alapítvány a bogyiszlói östölgyest nevezte Az Év Fája országos megmérettetésre. (A mintegy százhektáros, nagyrészt még érintetlen kasztói területen található több száz éves kocsányos tölgyeket azért nevezik „vándorlóknak", mert a Duna szabályozása előtt még a Duna-Tisza közén álltak, a folyó rendezése után pedig a Dunántúlra kerültek.) Az őstölgyes a 12 szereplős döntőben sokáig vezette a mezőnyt. Összesen 3107 internetes voks érkezett a tölgyekre. Az Év Fája végül a budapesti Jászai Mari tér legszebb platánja lett 3545 szavazattal, úgy, hogy a voksolás lezárása előtt két nappal még a vándorló fák álltak az első helyen.

Németh Ágnes elmondta: az első pillanatban még hidegzuhanyként érte őket a hír a 2. helyről, de később már őszintén tudtak örülni ennek az eredménynek. A fák megkapták az őket illető elismerést, az egész országban, sőt a határon kívül is megismerték őket. A hat hétig tartó verseny pedig igazi közösségteremtő eseménynek bizonyult. Sokakat sikerült a kezdeményezés mellé állítani, a falun kívülről is, hiszen Bogyiszló lakosságszámát is jóval meghaladó internetes voks érkezett. Az eredmény tehát széleskörű, példás összefogásnak köszönhető, amelyért persze sokat is kellett dolgozni.

Az alapítvány munkatársa szerint azért is fontos, hogy országos figyelmet kapott az őstölgyes, mert a fák pusztulóban vannak, fontos lenne, hogy országos védelem alá kerüljön a terület. Ezt megszerezni ugyanakkor meglehetősen nehéz, de mindent megtesznek ennek érdekében. Az alapítvány többek között ezért is csatlakozott nemrég a Magyarországi Éghajlat Szövetség Világfák programjába is, amelynek során e hét szombaton délután három kocsányos tölgy csemetét ültetnek el a kasztói területen, az öreg fák közelében.

A bogyiszlói őstölgyesről fotókiállítás is nyílt kedden Tolnán, a MAG-Házban. A tárlaton a Bogyiszlón élő Ádám Szabolcs amatőr fotós képei láthatók a kasztói területről, annak élővilágáról. A november 29-ig látható kiállítást Németh Ágnes nyitotta meg, Pakulár Erika pedig Bódai-Soós Judit, bogyiszlói származású tollforgató, a Bogyiszlói őstölgyes című, Az Év Fája kampányra írt versét adta elő.

2016. november 10. Steinbach Zsolt (steinbachzs@gmail.com)

A kiállítás képei

Kultúra
2016.04.02.

Minden, ami gabona Rajzpályázat

Kultúra
Minden, ami gabona Rajzpályázat
2016.04.11.

Megyei tollforgatók antológiája: Kézjegy 22.

Kultúra
Megyei tollforgatók antológiája: Kézjegy 22.
2016.04.11.

Jubileumi koncert a tolnai templomban

Kultúra
Jubileumi koncert a tolnai templomban
2016.04.19.

A családról, a házasságról

Kultúra
A családról, a házasságról
2016.04.22.

Katolikus fenntartású lesz a gimi

Kultúra
Katolikus fenntartású lesz a gimi
2016.04.25.

"Ébredő erdő" - a Föld napja a MAG-Házban

Kultúra
"Ébredő erdő" - a Föld napja a MAG-Házban
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár