Az orvosi munkájában is Istenre hagyatkozik

2018.08.09.

TOLNAI TALENTUM – Dr. Müller Éva háziorvos

Az egykori tolnai kántor, Müller Ede ötödik gyermeke, dr. Müller Éva harkányi házi- és üzemorvos. A szüleitől látott szeretetteljességet viszi tovább. A hit átszövi mindennapjait, családi életét, s ahogy mondja: még az orvosi munkájában is Istenre hagyatkozik. (Közeli ismerősök lévén tegeződünk az interjúban.)
– Nagycsaládban nőttél fel…

Kép

– Igen, szüleim ötödik élő gyermekeként jöttem világra, 1961-ben. (Az első lányukat, három hónapos korában veleszületett szívbetegségben elvesztették.) Akkor a Garay utcában, egy szoba-konyhás albérletben laktunk, anyai nagymamámmal együtt, azaz nyolcan. Mégis úgy emlékszem erre az időszakra, mint a boldog, szükséget semmiben nem szenvedő gyermekkorra. Békességben, szeretetben, biztonságban éltünk gondos és szorgalmas szüleinkkel, jóságos nagymamánkkal.
Testvéreim: Mónika, János, Márta, Cecília. Hála Istennek mindannyian Magyarországon vannak, egészségben, rendezett körülmények között. Ők jelenleg 64, 63, 62, 60 évesek. A mai napig összetartunk, segítjük egymást, törődünk egymással, legalább évente egy nagy családi találkozót szervezünk, de többször is összejövünk, ha időnk engedi. Számomra nagyon fontosak és erőt adók ezek a találkozások. Édesapám 2014-ben, 96 évesen hunyt el, édesanyám 87 éves, korához képest jó egészségnek örvend. Időnként körbejárja az országot, látogat minket, ahogy mi is őt, rendszeresen. Már kilenc unokája és négy dédunokája van. Én 14 éves koromig éltem Tolnán. Ott jártam általános és zeneiskolába. Ez után a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban folytattam tanulmányaimat, ahol 1980-ban érettségiztem. Orvosi diplomát a Pécsi Orvostudományi Egyetemen szereztem, 1987-ben.
– Dolgozni rögtön Harkányban kezdtél, vagy voltak előtte más állomások is?
– Sok más, fontos állomás volt. Először is a párválasztás. A férjemmel, Markovics Jánossal, gimnáziumban osztálytársak voltunk. Amikor összeházasodtunk, 1984-ben, én még Pécsen tanultam, ő meg Pesten. Aztán ő mérnökként az uránbányában kezdett dolgozni, s átmenetileg az egyik nővéremnél lakhattunk, egy szobában.
Végzett orvosként a siklósi kórházban kaptam állást. Hamarosan, 1987-ben megszületett Bence, egy évre rá Miklós fiunk. Nehéz időszak következett, mert negyven kilométerre, Siklósra jártam dolgozni, busszal, többször ügyeltem is, a fiúkat bölcsődébe hordtuk, úgyhogy a férjemre is rengeteg feladat hárult. Hogy ne kelljen ingázni, Pécsen kerestem munkát. A pécsbányai kórházba kerültem 1991-ben. Később ezt a kórházat sajnos bezárták. Megint húzós időszak köszöntött ránk. Egyrészt, nagy örömünkre, 1992-ben megszületetett a harmadik fiunk, Mátyás, másrészt gőzerővel kellett tanulnom a szakvizsgáimra, amit először belgyógyászatból, aztán háziorvostanból és üzemorvostanból tettem le. Egy ideig üzemorvos, majd üzem-és háziorvos voltam Pécsen, aztán megpályáztam egy megüresedett harkányi praxist. Jelenleg is itt dolgozom, házi-és üzemorvosként.

A teljes cikk a Tolnai Hírlap 2018. augusztusi számának 7. oldalán olvasható.

Közélet

Tolnai Hírlap

A legújabb és az eddig megjelent összes szám.

Tolnai Hírlap
2017.08.22.

Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

Közélet
Önkéntesen a tiszta Magyarországért!
2017.08.22.

Államalapító Szent István király ünnepe

Közélet
Államalapító Szent István király ünnepe
2017.08.29.

Arckép | Kardok között nőtt fel

Közélet
Arckép | Kardok között nőtt fel
2017.09.06.

Aki segíteni siet, az is áldozattá válhat

Közélet
Aki segíteni siet, az is áldozattá válhat
2017.09.13.

Elszármazottak találkozója 2017.

Közélet
Elszármazottak találkozója 2017.
2017.09.13.

Orvosnak lenni menő dolog

Közélet
Orvosnak lenni menő dolog
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár