Ritkítják a hínármezőket a tolnai holtágon

2019.05.30.

Hínárvágó gépet vásárolt a tolnai önkormányzat kommunális cége a holtágon elburjánzott vízi növényzet visszaszorítására.

Évek óta a hínár az úr a tolnai Északi-holtágon a tavaszi időszakban. A növényzet egyre nagyobb területen jelenik meg, és akadályozza, olykor ellehetetleníti a horgászatot és a vízisport-edzéseket, versenyeket.

A hínár egyes halaknak jó ívóhelyet biztosít, a vízterületet kezelő horgász egyesület szerint az utóbbi időben érezhetően nőtt a természetes halszaporulat. A hínár ilyen agresszív térhódítása azonban ökológiai szempontból is káros.

Kép

Szakemberek szerint növény­evő hal, amur telepítésével vissza lehetne szorítani a növényzetet. A végül halhússá alakuló hínár által nagy tömegű szerves anyagtól szabadulna meg a holtág, hiszen az amur a horgászok által kedvelt sporthal, és a húsa is jó.

A tolnai holtágakba azonban a jelenlegi jogszabályok alapján tilos a nem őshonos amur telepítése. Folynak ugyan kísérletek szaporodásra képtelen, ezért természetes vizekbe is engedhető amur­állományok előállítására, de ezek telepítése egyelőre nem megoldott. Két éve egy hínárvágó gép alkalmazásával is próbálkoztak, de annak kapacitása szerény, bérleti díja pedig igen magas volt.

Ezek után egy új hínárvágó gép megvásárlásáról született döntés. Klein Antal, a tolnai Thelena Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a berendezés nád- és hínárvágásra is alkalmas.

Tesztelik a hínárvágó gépet

Jelenleg a gép vágásteljesítményének tesztelése zajlik. Nagyjából másfél méter szélességű sávokat kaszál a berendezés, amelyet nagyjából annyiért vettek meg, mint amennyi egy érdemi nagyságú terület levágásának egyszeri bérleti díja. A tervek szerint két-három év alatt már érzékelhető lesz a gép munkája, de csak akkor, ha évente többször, még a virágzás előtt tudnak kaszálni. A levágott hínárt viszont nem gyűjti össze a gép, a szerves anyag a vízben marad. A hínárvágást nagyon megnehezítik a vízfelszín alatti, nem látható horgászkarók. A horgászok sokat segítenének azzal, ha kiszednék ezeket, vagy legalább megmutatnák, merre vannak ilyenek.

Steinbach Zsolt, fotó: Czakó Balázs

Közélet
2019.02.21.

Szépkorúak / évnyitó-farsangoló

Közélet
Szépkorúak / évnyitó-farsangoló
2019.02.21.

Állást keres, változtatna? Segítünk!

Közélet
Állást keres, változtatna? Segítünk!
2019.02.22.

Lakossági adatfelvétel kezdődik

Közélet
Lakossági adatfelvétel kezdődik
2019.02.25.

Évet zártak és új esztendőt indítottak

Közélet
Évet zártak és új esztendőt indítottak
2019.02.26.

Az oktató gyűjtőmunkát is végez

Közélet
Az oktató gyűjtőmunkát is végez
2019.02.27.

Közösen folytatnák Tolnáért és Mözsért

Közélet
Közösen folytatnák Tolnáért és Mözsért
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár