Ritkítják a hínármezőket a tolnai holtágon

2019.05.30.

Hínárvágó gépet vásárolt a tolnai önkormányzat kommunális cége a holtágon elburjánzott vízi növényzet visszaszorítására.

Évek óta a hínár az úr a tolnai Északi-holtágon a tavaszi időszakban. A növényzet egyre nagyobb területen jelenik meg, és akadályozza, olykor ellehetetleníti a horgászatot és a vízisport-edzéseket, versenyeket.

A hínár egyes halaknak jó ívóhelyet biztosít, a vízterületet kezelő horgász egyesület szerint az utóbbi időben érezhetően nőtt a természetes halszaporulat. A hínár ilyen agresszív térhódítása azonban ökológiai szempontból is káros.

Kép

Szakemberek szerint növény­evő hal, amur telepítésével vissza lehetne szorítani a növényzetet. A végül halhússá alakuló hínár által nagy tömegű szerves anyagtól szabadulna meg a holtág, hiszen az amur a horgászok által kedvelt sporthal, és a húsa is jó.

A tolnai holtágakba azonban a jelenlegi jogszabályok alapján tilos a nem őshonos amur telepítése. Folynak ugyan kísérletek szaporodásra képtelen, ezért természetes vizekbe is engedhető amur­állományok előállítására, de ezek telepítése egyelőre nem megoldott. Két éve egy hínárvágó gép alkalmazásával is próbálkoztak, de annak kapacitása szerény, bérleti díja pedig igen magas volt.

Ezek után egy új hínárvágó gép megvásárlásáról született döntés. Klein Antal, a tolnai Thelena Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a berendezés nád- és hínárvágásra is alkalmas.

Tesztelik a hínárvágó gépet

Jelenleg a gép vágásteljesítményének tesztelése zajlik. Nagyjából másfél méter szélességű sávokat kaszál a berendezés, amelyet nagyjából annyiért vettek meg, mint amennyi egy érdemi nagyságú terület levágásának egyszeri bérleti díja. A tervek szerint két-három év alatt már érzékelhető lesz a gép munkája, de csak akkor, ha évente többször, még a virágzás előtt tudnak kaszálni. A levágott hínárt viszont nem gyűjti össze a gép, a szerves anyag a vízben marad. A hínárvágást nagyon megnehezítik a vízfelszín alatti, nem látható horgászkarók. A horgászok sokat segítenének azzal, ha kiszednék ezeket, vagy legalább megmutatnák, merre vannak ilyenek.

Steinbach Zsolt, fotó: Czakó Balázs

Közélet
2018.06.17.

Megszűnt a kellemetlen szaghatás

Közélet
Megszűnt a kellemetlen szaghatás
2018.06.27.

Ősi recept szerint készül a kvecsa

Közélet
Ősi recept szerint készül a kvecsa
2018.06.29.

Megyei elismerést kapott a bizottság

Közélet
Megyei elismerést kapott a bizottság
2018.07.02.

Harminc éve őrzi a helyi németség a hagyományait

Közélet
Harminc éve őrzi a helyi németség a hagyományait
2018.07.06.

Sárgalábú napok, hagyományőrző fesztivál

Közélet
Sárgalábú napok, hagyományőrző fesztivál
2018.07.06.

Maszekká válni nem volt egyszerű

Közélet
Maszekká válni nem volt egyszerű
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár