Interjú | Appelshoffer Ágnes polgármester

2020.01.15.

Egy mozgalmas év után

Várhatóak-e népszerűtlen intézkedések? Mit tart nagy eredménynek, mi az, aminek nem örült? Milyennek látja az új testületi felállást? Többek között ezekről kérdeztük a polgármestert hagyományos év eleji interjúnkban. 

Kép

– Mozgalmas volt a 2019-es év, városi szinten is. Mit tart a legfontosabbnak az elmúlt évben? Volt-e olyasmi, aminek nem örült?
– Valóban sok minden történt tavaly. A legfontosabbnak azt tartom, hogy a város gazdasági helyzete stabil maradt. Az intézményeket biztonságosan tudtuk üzemeltetni, és a pályázatokhoz is tudtuk biztosítani a megfelelő forrásokat.
És aminek nem örültem? Úgy gondolom, az elmúlt két évben nagyon sok fontos beruházás történt a városban, és a közszolgáltatásokat is magas, de mindenképp megfelelő szinten tudtuk biztosítani. Ugyanakkor nem érzem az emberek visszajelzéseiből, hogy ezeknek a pozitív dolgoknak örülnének, hogy elégedettek lennének. Legtöbbször inkább a negatívumokat hangsúlyozzák. Lehet, hogy túl érzékeny vagyok, de ez nem esik jól.

– Említette, hogy sikerült finanszírozni a beruházásokat. Ezt miként tudták elérni? Hiszen a kivitelezés gyakorlatilag minden projekt esetében jelentősen megdrágult a tervezetthez képest, a pályázatokon korábban elnyert pénz nem volt elég a beruházások végrehajtására.
– Valóban voltak bizonytalanságok. Szerencsére azonban több projektre is sikerült többlettámogatást kapnunk az államtól. A tolnai idősek klubja felújítására, a Duna-part rendezésére és a most folyó laktanyai játszóház kialakítására összesen közel 100 millió forintnyi plusz támogatás érkezett. Úgyhogy ezekhez a fejlesztésekhez végül nem kellett saját erőt biztosítani. Az iskolaépületek energetikai korszerűsítésére is igényeltünk kiegészítő támogatást, erről még nem kaptunk visszajelzést. De ezt a beruházást is kifizettük már.

– Az elmúlt év egyik legfontosabb eseménye az önkormányzati választás volt. Az első néhány hónap alapján miként látja: az új testületi felállás hoz-e valamilyen változást a város irányításában?
– Nem hiszem. Én úgy látom, hogy a testület minden tagja a város érdekét tartja szem előtt. Hogy vannak kérdések, vélemények, kritikák, szakmai viták, azt kimondottan jónak tartom. Pártpolitikai csatározások viszont nincsenek, és ez szintén nagyon fontos.

– Az önkormányzatok általában a ciklus elején szokták meghozni a kevésbé népszerű intézkedéseket. Terveznek-e mostanában ilyeneket?
– Jelenleg is zajlik a város forgalmi rendjének felülvizsgálata. Ha megszületnek a javaslatok és azokat el is fogadja a testület, elképzelhetőnek tartom, hogy ez néhol feszültséget fog okozni. Gondolok itt elsősorban egyes utcák egyirányúsítására.
De ha ilyen intézkedéseket teszünk, az nem azért van, hogy bosszantsuk a lakosságot, hanem, hogy mindenki biztonságosan tudjon közlekedni, parkolni, valamint, hogy az útjaink állapota legalább ne romoljon tovább. A szűk utcákban a párhuzamos közlekedés esetén ugyanis óhatatlanul tönkremennek az utak szélei és a padkák, hiába javítjuk ezeket folyamatosan. És azt is tudomásul kell venni, hogy a kisebb utcák burkolatait nem a nehéz járművekre méretezték.
A tervezett lépésekről mindenesetre igyekszünk előzetesen tájékoztatni a lakosságot, fórumokat is tartunk majd. Bízom benne, hogy a lakók többsége meg fogja érteni, hogy az egész város érdekeit kell szolgálniuk az intézkedéseknek, még ha ez esetleg néhány embernek kellemetlenséget is jelent.

A teljes interjú a Tolnai Hírlap 2020. januári számának 3. oldalán olvasható.

Közélet

Tolnai Hírlap

A legújabb és az eddig megjelent összes szám.

Tolnai Hírlap
2020.01.23.

A települések örökségének továbbvitelét is jelentik

Közélet
A települések örökségének továbbvitelét is jelentik
2020.01.28.

Fényes a jövő a tolnai pingpong számára

Közélet
Fényes a jövő a tolnai pingpong számára
2020.01.29.

A kéményseprő megy ingyen, de hívni kell

Közélet
A kéményseprő megy ingyen, de hívni kell
2020.01.29.

Újraélesztették a régi hagyományt

Közélet
Újraélesztették a régi hagyományt
2020.02.05.

Lelket csakis a civilek tudnak lehelni a megyébe

Közélet
Lelket csakis a civilek tudnak lehelni a megyébe
2020.02.07.

Passzok szeretettel, egy tolnai sráctól

Közélet
Passzok szeretettel, egy tolnai sráctól
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár