Interjú | Appelshoffer Ágnes polgármester

2020.01.15.

Egy mozgalmas év után

Várhatóak-e népszerűtlen intézkedések? Mit tart nagy eredménynek, mi az, aminek nem örült? Milyennek látja az új testületi felállást? Többek között ezekről kérdeztük a polgármestert hagyományos év eleji interjúnkban. 

Kép

– Mozgalmas volt a 2019-es év, városi szinten is. Mit tart a legfontosabbnak az elmúlt évben? Volt-e olyasmi, aminek nem örült?
– Valóban sok minden történt tavaly. A legfontosabbnak azt tartom, hogy a város gazdasági helyzete stabil maradt. Az intézményeket biztonságosan tudtuk üzemeltetni, és a pályázatokhoz is tudtuk biztosítani a megfelelő forrásokat.
És aminek nem örültem? Úgy gondolom, az elmúlt két évben nagyon sok fontos beruházás történt a városban, és a közszolgáltatásokat is magas, de mindenképp megfelelő szinten tudtuk biztosítani. Ugyanakkor nem érzem az emberek visszajelzéseiből, hogy ezeknek a pozitív dolgoknak örülnének, hogy elégedettek lennének. Legtöbbször inkább a negatívumokat hangsúlyozzák. Lehet, hogy túl érzékeny vagyok, de ez nem esik jól.

– Említette, hogy sikerült finanszírozni a beruházásokat. Ezt miként tudták elérni? Hiszen a kivitelezés gyakorlatilag minden projekt esetében jelentősen megdrágult a tervezetthez képest, a pályázatokon korábban elnyert pénz nem volt elég a beruházások végrehajtására.
– Valóban voltak bizonytalanságok. Szerencsére azonban több projektre is sikerült többlettámogatást kapnunk az államtól. A tolnai idősek klubja felújítására, a Duna-part rendezésére és a most folyó laktanyai játszóház kialakítására összesen közel 100 millió forintnyi plusz támogatás érkezett. Úgyhogy ezekhez a fejlesztésekhez végül nem kellett saját erőt biztosítani. Az iskolaépületek energetikai korszerűsítésére is igényeltünk kiegészítő támogatást, erről még nem kaptunk visszajelzést. De ezt a beruházást is kifizettük már.

– Az elmúlt év egyik legfontosabb eseménye az önkormányzati választás volt. Az első néhány hónap alapján miként látja: az új testületi felállás hoz-e valamilyen változást a város irányításában?
– Nem hiszem. Én úgy látom, hogy a testület minden tagja a város érdekét tartja szem előtt. Hogy vannak kérdések, vélemények, kritikák, szakmai viták, azt kimondottan jónak tartom. Pártpolitikai csatározások viszont nincsenek, és ez szintén nagyon fontos.

– Az önkormányzatok általában a ciklus elején szokták meghozni a kevésbé népszerű intézkedéseket. Terveznek-e mostanában ilyeneket?
– Jelenleg is zajlik a város forgalmi rendjének felülvizsgálata. Ha megszületnek a javaslatok és azokat el is fogadja a testület, elképzelhetőnek tartom, hogy ez néhol feszültséget fog okozni. Gondolok itt elsősorban egyes utcák egyirányúsítására.
De ha ilyen intézkedéseket teszünk, az nem azért van, hogy bosszantsuk a lakosságot, hanem, hogy mindenki biztonságosan tudjon közlekedni, parkolni, valamint, hogy az útjaink állapota legalább ne romoljon tovább. A szűk utcákban a párhuzamos közlekedés esetén ugyanis óhatatlanul tönkremennek az utak szélei és a padkák, hiába javítjuk ezeket folyamatosan. És azt is tudomásul kell venni, hogy a kisebb utcák burkolatait nem a nehéz járművekre méretezték.
A tervezett lépésekről mindenesetre igyekszünk előzetesen tájékoztatni a lakosságot, fórumokat is tartunk majd. Bízom benne, hogy a lakók többsége meg fogja érteni, hogy az egész város érdekeit kell szolgálniuk az intézkedéseknek, még ha ez esetleg néhány embernek kellemetlenséget is jelent.

A teljes interjú a Tolnai Hírlap 2020. januári számának 3. oldalán olvasható.

Közélet

Tolnai Hírlap

A legújabb és az eddig megjelent összes szám.

Tolnai Hírlap
2019.02.25.

Évet zártak és új esztendőt indítottak

Közélet
Évet zártak és új esztendőt indítottak
2019.02.26.

Az oktató gyűjtőmunkát is végez

Közélet
Az oktató gyűjtőmunkát is végez
2019.02.27.

Közösen folytatnák Tolnáért és Mözsért

Közélet
Közösen folytatnák Tolnáért és Mözsért
2019.03.05.

Országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe

Közélet
Országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe
2019.03.05.

TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

Közélet
TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!
2019.03.12.

Élnek a testvérvárosi kapcsolatok

Közélet
Élnek a testvérvárosi kapcsolatok
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár