Mérnökinformatikus és tubás

2017.10.11.

RÜGYFAKADÁS – Koller Gergő kettős élete

Veszprémben, miközben mérnökinformatikus diplomát szerzett, zeneművészeti középiskolába is járt Koller Gergő. Bár Győrben fog dolgozni, családtagjai és legrégebbi barátai Tolnához kötik.

A legtöbb tehetséges fiatal északi, észak-nyugati irányba indul, s hagyja el a várost. Koller Gergő sem marad Tolnán. Északi, észak-nyugati irányba indul, bár nem a „legfelkapottabb” célállomások, Budapest, Bécs, Berlin vagy London felé. Veszprémben tanul, s várhatóan Győrben fog letelepedni.

A 24 éves fiatalember meglepően sok mindennel foglalkozik, s nemcsak amolyan belekapós módon, hanem komolyan. Életét alapvetően két, egymástól meglehetősen távol álló mesterség, hivatás, szenvedély, szakma művelése, szeretete tölti ki: a számítástechnikáé és a zenéé.

A veszprémi Pannon Egyetemen szerzett mérnökinformatikus diplomát, s most ugyanoda jár mesterképzésre; jövőre végez. Közben már dolgozik Győrben – néhány évfolyamtársával együtt –, egy szoftverfejlesztő cégnél. Emellett énekel az egyetemi kórusban, képzi a hangját, beiratkozott magánének szakra Veszprémben.

Kenyérkereset és hobbi

Kép

A következő koncertre gyakorol Koller Gergő

A zene szeretete régi keletű nála. A tolnai zeneiskolában kezdett, első hangszere, mint legtöbbeknek a zongora volt, aztán egyik tanára javaslatára tért át a tubára. Veszprémben nagy mutatványt vitt végbe, ugyanis a felsőfokú informatikai tanulmányok mellett a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke is volt. Három év alatt elvégezte a tuba szakot. Aztán egy józan döntést hozott: a számítástechnika lesz a kenyérkereső mestersége, a zenélés pedig az első számú hobbija. Mert tanulni sem volt könnyű ezt a két dolgot egyszerre, de hivatásszerűen foglalkozni mindkettővel, lehetetlen.

Az egyes számú hobbi mellett vannak más szabadidős tevékenységei is Koller Gergőnek. Szívesen kirándul, túrázik, táborozik, apai nagyapja és szülei nyomán járva ápolja a cserkészhagyományokat. Nemrég tért haza egy boszniai vadvízi evezésről, s most (augusztus végén) a Máltai Szeretetszolgálat táborába készül a Balatonhoz, ahol fogyatékkal élő gyerekek üdültetésének segítője lesz.

Alapvetően társasági ember, de olykor a magányt is szereti, olvasgat, vagy a két kutyájával foglalkozik. Futni, biciklizni is szokott. Nyáron sokat dolgozott a család ráckevei nyaralójának felújításán.

Se hívő, se hitetlen

A legszorosabb barátságok nála is a legrégebbi keletűek. Veszprémben és Győrben is van társasága, de a közös múlt, a gyermekkori élmények sokasága a tolnaiakhoz köti mindenekelőtt.
Mivel katolikus általános iskolába járt, felmerül a hit kérdése is. Nem tartja magát se hívőnek, se hitkeresőnek, de hitetlennek sem. Elfogadja és tiszteli mások hitét, sokszor tanúja volt annak, hogy a hit erőt ad az embereknek. Amikor vallásos közegben mozog – istentiszteleteken, zarándoklatokon –, könnyen be tud illeszkedni, könnyen azonosul, hatnak rá a látottak, hallottak. De még személyes istenélménye nem volt.

Zenei élményei viszont voltak: tolnai, paksi és veszprémi zenekarokkal is koncertezett már. Legközelebb egy szeptemberi tolnai fellépéskor villantja meg a tubatudását.

Informatikai tudását pedig a következő tanévben, a diplomamunkájában, s annak megvédésekor kell majd megvillantania. Egy, az okos telefonokkal kapcsolatos témát választott. Munkahelyén, Győrben is érdekes feladat várja. Egy olyan sportruha kifejlesztésében vesz részt, amely elektromos impulzusokkal edzi a testet. Szimulálja a mozgást, az izmok igénybevételét, így a viselője egy egyórás edzést húsz perc alatt letudhat.

Wessely
A szerző fotója

Kultúra
2018.02.24.

Mesék, illatok, ízek Bangkoktól Chiang Maig

Kultúra
Mesék, illatok, ízek Bangkoktól Chiang Maig
2018.02.25.

A színházi varázs szerelmes rabja lett

Kultúra
A színházi varázs szerelmes rabja lett
2018.03.04.

Találkozó a varázslatos hangszer jegyében

Kultúra
Találkozó a varázslatos hangszer jegyében
2018.03.05.

Tájékoztató az általános iskolai beiratkozásról

Kultúra
Tájékoztató az általános iskolai beiratkozásról
2018.03.06.

Átadták a Tolnáról szóló rövidfilmek jogait

Kultúra
Átadták a Tolnáról szóló rövidfilmek jogait
2018.03.07.

Nyugdíjasok, akik soha nem lesznek öregek

Kultúra
Nyugdíjasok, akik soha nem lesznek öregek
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár