Végszó, megszűnik a Kézjegy

2018.12.04.

Megjelent a Végszó, a 25 éves Kézjegy klub visszatekintő kiadványa, ugyanis az egyesület 2018-ban befejezi működését.

Megjelent a Végszó, a 25 éves Kézjegy klub visszatekintő kiadványa, ugyanis az egyesület 2018-ban befejezi működését. Így aztán nem lesz több antológia sem, mint ahogyan a Tolnai Tollforgatók Klubjának alapító elnöke, lelke és motorja, Wessely Gábor lapunknak már tavaly, a 23. antológia megjelenése kapcsán elmondta. Az egyesület alapító ülésére Csányi László irodalmár, szerkesztő temetéséről ment 1993. április 22-én. Az akkor még városi egyesületet tizenketten alapították, egy évvel később, amikor 1994 áprilisában megyeivé váltak, már húsz tagjuk volt. Mint a Végszóban írta: „Nem éppen felemelő érzés annak eltemetni, aki szülte.”

Kép

Az utolsó kiadványban ezt írta: Elmúltam 60 éves, nincs már energiám a pénz „összetarhálására”, a járulékos tennivalókra. Utóbbiakhoz tartoznak például a pályázatírások, elszámolások, a könyvelés, beszámolók a bíróságnak, KSH-nak, támogatóknak, adóbevallás, cégkapu regisztráció, az antológiákba szánt anyagok eljuttatása a nyomdába, könyvbemutatók és más kulturális rendezvények, találkozók szervezése, meghívók, plakátok készítése, gondoskodás a sajtóvisszhangról, tiszteletpéldányok célba juttatása. Rendeztek országos pályázatokat, több száz nevezővel, alapítottak díjakat. A rendezvények 90 százalékát Wessely Gábor szervezte, vezette. Ezzel párhuzamosan lassan ritkultak, majd elmaradoztak a havi találkozók, beszélgetések, a műhelymunka. Az utóbbi években megszűnt a közvetlen támogatás, átláthatatlanná vált a pályázati rendszer.

Az utolsó, visszatekintő kiadványban nem művek szerepelnek, hanem benne vannak például az egyesület legfontosabb dokumentumai, néhány rendezvény meghívója, néhány szerző nosztalgiába hajló visszaemlékezése. Mint a kötetben olvasható, a 23 antológia 4591 oldalnyi olvasnivalót adott az érdeklődőknek, 477 prózai alkotást és 2264 verset közöltek 161 szerzőtől. A rengeteg természetesen (?) ingyen végzett munkából, elég is 25 év. Mégsem Wessely Gábor szüntette meg az egyesületet, hanem visszavonulása után nincs, aki folytassa.

Sokféle műfaj

Az antológiákat a műfaji sokszínűség jellemezte. A novellák, versek mellett megjelent regény- és naplórészlet, megemlékezés, aforizma, stílusparódia. Volt, aki műfordítást, krimit, tanulmányt irodalmi interjút, portrét, színjátékot, forgatókönyvet, jelenetet, vagy éppen színművet adott közre. A szabadvers mellett megjelent képvers, zsoltár, haiku, epigramma, limerick, szonett és szonettkorszorú, episztola és ballada is az antológiákban.

Ihárosi Ibolya, fotó Makovics Kornél

Kultúra
2018.09.16.

Víkendezők fotóiból válogattak

Kultúra
Víkendezők fotóiból válogattak
2018.09.21.

Három éve őrölnek a MAG-Házban

Kultúra
Három éve őrölnek a MAG-Házban
2018.09.22.

Fotók és festmények díszítik a falakat

Kultúra
Fotók és festmények díszítik a falakat
2018.09.29.

Móka és kacagás a tolnai Gesztenyéskert Óvodában

Kultúra
Móka és kacagás a tolnai Gesztenyéskert Óvodában
2018.10.04.

Jól szeretni és szívből megbocsátani

Kultúra
Jól szeretni és szívből megbocsátani
2018.10.18.

Tolnai iskola lett a legkreatívabb

Kultúra
Tolnai iskola lett a legkreatívabb
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár