Végszó, megszűnik a Kézjegy

2018.12.04.

Megjelent a Végszó, a 25 éves Kézjegy klub visszatekintő kiadványa, ugyanis az egyesület 2018-ban befejezi működését.

Megjelent a Végszó, a 25 éves Kézjegy klub visszatekintő kiadványa, ugyanis az egyesület 2018-ban befejezi működését. Így aztán nem lesz több antológia sem, mint ahogyan a Tolnai Tollforgatók Klubjának alapító elnöke, lelke és motorja, Wessely Gábor lapunknak már tavaly, a 23. antológia megjelenése kapcsán elmondta. Az egyesület alapító ülésére Csányi László irodalmár, szerkesztő temetéséről ment 1993. április 22-én. Az akkor még városi egyesületet tizenketten alapították, egy évvel később, amikor 1994 áprilisában megyeivé váltak, már húsz tagjuk volt. Mint a Végszóban írta: „Nem éppen felemelő érzés annak eltemetni, aki szülte.”

Kép

Az utolsó kiadványban ezt írta: Elmúltam 60 éves, nincs már energiám a pénz „összetarhálására”, a járulékos tennivalókra. Utóbbiakhoz tartoznak például a pályázatírások, elszámolások, a könyvelés, beszámolók a bíróságnak, KSH-nak, támogatóknak, adóbevallás, cégkapu regisztráció, az antológiákba szánt anyagok eljuttatása a nyomdába, könyvbemutatók és más kulturális rendezvények, találkozók szervezése, meghívók, plakátok készítése, gondoskodás a sajtóvisszhangról, tiszteletpéldányok célba juttatása. Rendeztek országos pályázatokat, több száz nevezővel, alapítottak díjakat. A rendezvények 90 százalékát Wessely Gábor szervezte, vezette. Ezzel párhuzamosan lassan ritkultak, majd elmaradoztak a havi találkozók, beszélgetések, a műhelymunka. Az utóbbi években megszűnt a közvetlen támogatás, átláthatatlanná vált a pályázati rendszer.

Az utolsó, visszatekintő kiadványban nem művek szerepelnek, hanem benne vannak például az egyesület legfontosabb dokumentumai, néhány rendezvény meghívója, néhány szerző nosztalgiába hajló visszaemlékezése. Mint a kötetben olvasható, a 23 antológia 4591 oldalnyi olvasnivalót adott az érdeklődőknek, 477 prózai alkotást és 2264 verset közöltek 161 szerzőtől. A rengeteg természetesen (?) ingyen végzett munkából, elég is 25 év. Mégsem Wessely Gábor szüntette meg az egyesületet, hanem visszavonulása után nincs, aki folytassa.

Sokféle műfaj

Az antológiákat a műfaji sokszínűség jellemezte. A novellák, versek mellett megjelent regény- és naplórészlet, megemlékezés, aforizma, stílusparódia. Volt, aki műfordítást, krimit, tanulmányt irodalmi interjút, portrét, színjátékot, forgatókönyvet, jelenetet, vagy éppen színművet adott közre. A szabadvers mellett megjelent képvers, zsoltár, haiku, epigramma, limerick, szonett és szonettkorszorú, episztola és ballada is az antológiákban.

Ihárosi Ibolya, fotó Makovics Kornél

Kultúra
2018.07.21.

Kiállítás nyílt a Both Galériában

Kultúra
Kiállítás nyílt a Both Galériában
2018.08.08.

A legfontosabb cél a gyerekek barátsága

Kultúra
A legfontosabb cél a gyerekek barátsága
2018.08.11.

Új műhelyben készítheti alkotásait a fazekas

Kultúra
Új műhelyben készítheti alkotásait a fazekas
2018.08.12.

A hónap műtárgya

Kultúra
A hónap műtárgya
2018.08.14.

Kétévente tartanak tematikus kiállítást

Kultúra
Kétévente tartanak tematikus kiállítást
2018.08.14.

Hagyatékok kerülnek most a könyvtárakba

Kultúra
Hagyatékok kerülnek most a könyvtárakba
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár