Díjjal ismerték el Koncz Ádám munkáját

2019.10.23.

A Magyar Katolikus Karitász egyik legmagasabb elismerését, a Caritas Hungarica díjat vehette át Budapesten, a Magyar Szentek Templomában Koncz Ádám október 5-én.

A tolnai karitász csoport egyik alapító tagja, városszerte ismert helytörténész és amatőr újságíró, aki saját üzemében sok mázsa savanyú káposztát készít évente, meghatottan fogadta az elismerést.

A helyi plébánia közösség karitász csoportjának tagját azért javasolták a díjra, mert mint ajánlásukban írták, az irgalmas és cselekvő szeretet magas példáját gyakorolja hosszabb idő óta a karitász munka mindennapjaiban, amin túl hitbéli elkötelezettségét újságírói és egyházközségi ténykedésével is hirdeti.

Kép

A méltatásban szerepelt, hogy Koncz Ádám nevét sokan ismerik Tolnán és környékén, főleg azok körében, akik segíteni szeretnének, vagy segítségre szorulnak. Egész életét a családjával együtt végzett szeretetszolgálat jellemzi. Nem egyszer karolt már fel hajléktalanokat és más nehéz helyzetben lévőket, megteremtve az esélyt a krízishelyzet átvészeléséhez.

A díjat, amelynek átvételére a családja is elkísérte, Mádl Dalma, a karitász jószolgálati nagykövete jelenlétében Spányi Antal székesfehérvári megyés püspöktől, a Magyar Katolikus Karitász püspök-elnökétől, és Écsy Gábor országos karitász igazgatótól vehette át, akik mellett gratulált még ott helyben Besenczi Zsolt, a pécsi egyházmegye karitász igazgatója is.

– Meglepetés volt számomra az elismerés – mondta a kitüntetett –, mivel mindezt előttem, az előző évek során már két társam megkapta a csoportból, amivel az egyházmegye több tucat hasonló közössége közt messze felülreprezentáltak vagyunk. Ami persze nem csak engem minősít. A díj erkölcsi elismerés, amellyel egy szép oklevél és egy kihajtókán hordható kitűző jár, de amiknél sokkal többet ért az a sok meleg kézfogás és baráti ölelés, amiben itt volt részem.

Mint elmondta, a tolnai karitász csoport nyolc éve alakult, amelynek több mint negyven tagja közül húsz–huszonöten vesznek részt napi, heti rendszerességgel a munkában, igyekeznek enyhíteni a szegények, elesettek helyzetén, akik közt időnként az átlagember számára alig elképzelhető sorsok is megjelennek. A munka nagyobb részét azok a mára főleg nyugdíjas korú asszonyok végzik, akik minimum heti két alkalommal segítenek.

A teljes cikk a teol.hu portálon olvasható.

Közélet
2018.12.11.

Ünnepre hangolódik gyermek és felnőtt

Közélet
Ünnepre hangolódik gyermek és felnőtt
2018.12.13.

Werling Klára mindig orvos akart lenni

Közélet
Werling Klára mindig orvos akart lenni
2018.12.14.

Paprikából (Michelin) csillagos ötös

Közélet
Paprikából (Michelin) csillagos ötös
2018.12.15.

Tíz mázsa adomány gyűlt össze

Közélet
Tíz mázsa adomány gyűlt össze
2018.12.16.

Mólót építenének a tolnai horgászok

Közélet
Mólót építenének a tolnai horgászok
2018.12.18.

Támogatják a családi bölcsődéket

Közélet
Támogatják a családi bölcsődéket
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár