Költözés előtt a tolnai CivilHáz

2018.01.18.

Egyetértenek a civilek a civil ház költözésével

A tolnai civil házat használó civil szervezetek zöme egyetért a jelenlegi civil ház Martinek-emlékházba költöztetésének tervével – derült ki azon a megbeszélésen, amelyre a tolnai önkormányzat vezetői várták a házat használó civil szervezetek, illetve azon magánszemélyek képviselőit, akik nem értettek egyet az elképzeléssel.

Az előzmények: Martinek József néhai tolnai művész-tanár a rendszerváltás környékén a városra hagyta művészi hagyatékát és házát azzal, hogy az önkormányzat azt emlékházként működteti. Az épület állaga mára jelentősen leromlott, sőt életveszélyessé vált, a kiállított több, mint negyven festményt is bő két éve máshol őrzik. Az épület felújítása tízmilliós nagyságrendű összeget igényelne, amit a város saját erőből nem tud megoldani. Tény az is, hogy az emlékház látogatottsága mindig is szerény volt.

Kép

A tolnai civil házat a Gesztenyéskert óvoda évekkel korábbi, kényszerű odaköltözése óta csak az óvoda udvarán keresztül lehet megközelíteni. Egy véletlenül nyitva felejtett kapu a gyerekek testi épségére komoly veszélyt jelentene. Ezért az óvoda már régóta kéri az önkormányzatot, hogy a civil házat próbálják meg máshol elhelyezni.

Ebben a helyzetben nyert a város 2017-ben 250 millió forintot az ún. CLLD-pályázaton. A terv az volt, hogy a projekt részeként, pályázati támogatásból felújítják és némileg átalakítják, bővítik a Martinek házat, és oda költöztetik a civil házat. Egyben a Martinek-hagyaték is abban az épületben, méltóbb körülmények között kapna helyet. (Ezt a pályázati támogatást csak közösségi tér kialakítására lehet fordítani, emlékházi, múzeumi célra nem.)

A fenti elképzelés azonban több helyi művészben, illetve művészetkedvelőben ellenérzést váltott ki. Attól tartottak, hogy ezzel a megoldással az emlékház megszűnne, a város múltjának, kultúrájának fontos részét képező Martinek-hagyaték széthullana. Nemrégiben közel negyven aláírással ellátott petíciót juttattak el az önkormányzathoz, kérve, hogy az emlékház maradjon meg eredeti funkciójában.

Emiatt hívta össze a város vezetése a megbeszélést. Ott egy kivétellel minden megszólaló azt hangoztatta, hogy kár lenne kihagyni a pályázati lehetőséget, hiszen anélkül minden a mostani állapotában maradna, ami senkinek nem jó. A hozzászólók úgy vélték, hogy a helyi civil szervezetek tagjai felelősséget tudnak vállalni a falakra kitett képekért. És ha élettel, programokkal telik meg a Martinek ház, akkor sokkal inkább megőrizhető Martinek József emlékezete is, mint az elmúlt több mint két évtized során.

Steinbach Zsolt

Közélet
2017.10.21.

Közösek a textilgyári szép emlékek

Közélet
Közösek a textilgyári szép emlékek
2017.10.24.

Városi megemlékezés
Október 23.

Közélet
Városi megemlékezés
Október 23.
2017.10.25.

Klasszikus kézműves kisüzemet működtet

Közélet
Klasszikus kézműves kisüzemet működtet
2017.10.31.

Halloweenre hangoltak Tolnán

Közélet
Halloweenre hangoltak Tolnán
2017.11.01.

Nem büntettek, ajándékot adtak a rendőrök

Közélet
Nem büntettek, ajándékot adtak a rendőrök
2017.11.06.

Jobb a bajt megelőzni, mint szenvedni miatta

Közélet
Jobb a bajt megelőzni, mint szenvedni miatta
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár