Iskolákban ma még kuriózum

2016.06.16.

Háromdimenziós nyomtatóval ismerkedtek a Sztáraiban

Tolna | Tuzy Ibolya, az iskola rendszergazdája elmondta: a Sztárai is jelentkezett arra az oktatási intézmények számára kiírt országos pályázatra, amelynek kedvezményezettjei között tizenegy darab 3D nyomtatót osztottak ki.

Kép

Tanárnak és diáknak egyaránt új még a technológia, de lesz idejük megismerkedni vele (Fotó: Mártonfai Dénes)

Háromdimenziós nyomtatóval gyarapodott a tolnai Sztárai Mihály Gimnázium a hónap elején. Bár a több, mint négyszáz pályázó iskola közül a tolnai gimnázium sem került a nyertesek közé, viszont részt vehettek egy ingyenes 3D-s képzésen. Az oktatáson résztvevő hetven iskola közül pedig újabb tíz nyerhetett el háromdimenziós nyomtatót, ekkor már közöttük volt a Sztárai is.

Az iskolákban ma még kuriózumnak számító berendezés használatával az oktatást kívánják támogatni Tolnán is. Elsősorban szemléltető eszközöket, maketteket állítanak majd elő a tantárgyakhoz. Nyomtathatnak például összeszerelhető vízmolekulákat vagy szétszedhető gízai piramist. Emellett kisebb alkatrészek - mondjuk egy eltörött műanyag pöcök - pótlását is meg lehet oldani a nyomtatóval. De gyárthatnak vele jutalomtárgyakat vagy lényegében bármit, ami a tanárok eszébe jut. Hiszen még kidolgozásra vár, miként lehet használni az oktatás különböző területein ezt az eszközt. Az első, kísérleti nyomtatások során készült tárgyak közül mindenesetre a legnépszerűbb egy maci volt a tolnai gimiben.

Az iskola tudásközpont létrehozását is tervezi. Ez azt jelenti, hogy a háromdimenziós nyomtatással kapcsolatban bemutatókat, előadásokat szeretnének tartani, együttműködve más iskolákkal, hogy ők is hozzáférjenek a technikához. Az első, bemutatóval egybekötött előadásra június 24-én kerül sor a gimnáziumban.

Bár a meglehetősen drága berendezéshez ingyen jutott hozzá az iskola, a nyomtató anyagköltsége, az esetleges karbantartás pénzbe kerül. Az ehhez szükséges összeget saját erőből tervezi előteremteni az intézmény.

2016. június 15. teol.hu/S. K.

Közélet
2017.03.20.

A legszebb konyhakertek

Közélet
A legszebb konyhakertek
2017.03.22.

Villanydrótok alá alacsony növésű fafajtákat

Közélet
Villanydrótok alá alacsony növésű fafajtákat
2017.03.23.

Sporttámogatás: mostohagyerekek?

Közélet
Sporttámogatás: mostohagyerekek?
2017.03.26.

Dínó koponyát is találtak

Közélet
Dínó koponyát is találtak
2017.03.29.

Pályázat halgazdálkodásra

Közélet
Pályázat halgazdálkodásra
2017.03.30.

Pályázat | A tűzvédelem fontossága

Közélet
Pályázat | A tűzvédelem fontossága
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár