Iskolákban ma még kuriózum

2016.06.16.

Háromdimenziós nyomtatóval ismerkedtek a Sztáraiban

Tolna | Tuzy Ibolya, az iskola rendszergazdája elmondta: a Sztárai is jelentkezett arra az oktatási intézmények számára kiírt országos pályázatra, amelynek kedvezményezettjei között tizenegy darab 3D nyomtatót osztottak ki.

Kép

Tanárnak és diáknak egyaránt új még a technológia, de lesz idejük megismerkedni vele (Fotó: Mártonfai Dénes)

Háromdimenziós nyomtatóval gyarapodott a tolnai Sztárai Mihály Gimnázium a hónap elején. Bár a több, mint négyszáz pályázó iskola közül a tolnai gimnázium sem került a nyertesek közé, viszont részt vehettek egy ingyenes 3D-s képzésen. Az oktatáson résztvevő hetven iskola közül pedig újabb tíz nyerhetett el háromdimenziós nyomtatót, ekkor már közöttük volt a Sztárai is.

Az iskolákban ma még kuriózumnak számító berendezés használatával az oktatást kívánják támogatni Tolnán is. Elsősorban szemléltető eszközöket, maketteket állítanak majd elő a tantárgyakhoz. Nyomtathatnak például összeszerelhető vízmolekulákat vagy szétszedhető gízai piramist. Emellett kisebb alkatrészek - mondjuk egy eltörött műanyag pöcök - pótlását is meg lehet oldani a nyomtatóval. De gyárthatnak vele jutalomtárgyakat vagy lényegében bármit, ami a tanárok eszébe jut. Hiszen még kidolgozásra vár, miként lehet használni az oktatás különböző területein ezt az eszközt. Az első, kísérleti nyomtatások során készült tárgyak közül mindenesetre a legnépszerűbb egy maci volt a tolnai gimiben.

Az iskola tudásközpont létrehozását is tervezi. Ez azt jelenti, hogy a háromdimenziós nyomtatással kapcsolatban bemutatókat, előadásokat szeretnének tartani, együttműködve más iskolákkal, hogy ők is hozzáférjenek a technikához. Az első, bemutatóval egybekötött előadásra június 24-én kerül sor a gimnáziumban.

Bár a meglehetősen drága berendezéshez ingyen jutott hozzá az iskola, a nyomtató anyagköltsége, az esetleges karbantartás pénzbe kerül. Az ehhez szükséges összeget saját erőből tervezi előteremteni az intézmény.

2016. június 15. teol.hu/S. K.

Közélet
2017.05.30.

Város Napja - 2017

Közélet
Város Napja - 2017
2017.06.01.

Tegyen a hátrányos megkülönböztetés ellen!

Közélet
Tegyen a hátrányos megkülönböztetés ellen!
2017.06.08.

Meghívó klímastratégiai konzultációra

Közélet
Meghívó klímastratégiai konzultációra
2017.06.11.

Meg fogják találni a megoldást

Közélet
Meg fogják találni a megoldást
2017.06.15.

Villanyoszlopnak ütközött és felborult

Közélet
Villanyoszlopnak ütközött és felborult
2017.06.15.

Felszerelték az új utcanévtáblákat

Közélet
Felszerelték az új utcanévtáblákat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár