Teréz anya nyomdokain indult el

2019.11.13.

TOLNAI TALENTUM Müller Cecília országos tisztifőorvos

Nyápic, nyamvadt, beteges kisgyerek volt. Nem egyszer szaladtak vele szülei még éjjel is a jó Béndek doktorhoz, aki olyankor az ablakon át vette be kezelésre a gyereket. Kevesen gondolták róla, hogy egyszer majd ő, Müller Cecília  áll a nemzeti népegészségügy élén.
Interjúalanyommal tegeződünk, mert eszmélésünk óta ismerjük egymást.

Kép

─ Származás, család, az első lépések a világban?
─ Engem a Jóisten a tenyerén hordoz a születésemtől fogva. Egy szerető nagy családba helyezett el, ötödik gyermekként, 1958 adventje előtt pár nappal. Hogy a szüleim hogy csinálták, ez előttem máig rejtély, de semmiben sem szenvedtünk hiányt. Apám kántor-tanító volt, amiből a tanítóság – mivel választania kellett – hivatalosan kimaradt. De a lelkében végig az maradt. Néha egy-egy nehéz döntés előtt állva még ma is gyakran felteszem magamnak a kérdést, hogy vajon az én szilárd hitű, talpig becsületes, kántor-tanító apám itt most hogy döntene? Anyám a család összetartásában maradt felülmúlhatatlan.
De az iskolai indíttatásom is jó volt, Bucher Mária tanító nénivel az alsóban és Bajáriné Pötyi nénivel a felsőben. Ahogy Zsíros tanár úrra is szeretettel gondolok. Zongora, szolfézs, hittan, kézilabda, színjátszó szakkör, stb., minden adva volt. Hogy jó közösség voltunk, jó kezekben, azt az is mutatja, hogy sokan jutottunk el a diplomáig. Orvos sem egyedül lettem, Szeglet Judit későbbi szemész szakorvos is innen indult. Hogy ragadnak rám a nyelvek, azt viszont Villányiné Schöck Márta néni, német tanárnőm állapította meg, ami után megalapozottnak látszott jelentkezésem a pécsi Leöwey Klára Gimnázium német nemzetiségi tagozatára.

─ Mikor és hogyan ébredt fel benned az érdeklődés az orvosi hivatás iránt?
─ Itt a gimnáziumban, miután elolvashattam németül egy könyvet Calcuttai Teréz anyáról, a szegények és elesettek gyógyítójáról, ápolójáról. Ezután már éreztem, hogy az én utam is valami hasonló lesz. Hogy beteg embereken akarok segíteni, hogy gyógyítani akarok.

─ Rögtön felvettek az egyetemre?
─ A szükséges ponthatár átlépése ellenére nem. De ez egy ilyen világ volt, amiben voltak más szempontok is… Ami viszont később nem vált a káromra. Az Ideg és Elmegyógyintézeti Klinika segédápolójaként ugyanis láthattam beteg embert, szenvedést, lázadást, megnyugvást, örömet és még sok minden mást, amivel itt válhattam igazán pályaéretté. Ennek lett folytatása a Pécsi Orvostudományi Egyetem, ahová később a lányom is járt. Csodálatos élmény volt, hogy ugyanabban az aulában vehette át a diplomáját, mint egykor mi a férjemmel.

─ Már a pályakezdésnél a hatósági orvoslás felé indultál?
─ Nem, én mindenáron gyógyítani akartam. Ez a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház belgyógyászatán kezdődött, majd néhány év mezőfalvai üzemorvosi praxis után Nagyvenyimen lettem öt évre háziorvos. Ezután dunaújvárosi városi tiszti főorvosként, majd a Veszprém megyei szolgálat élén dolgoztam, ahol a vörösiszap katasztrófa népegészségügyi hatásait enyhítettem. Később, mint Fejér megyei tiszti főorvos felépítettem a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályát. A Nemzeti Népegészségügyi Központ élére, országos tisztifőorvosnak 2018. december 1-én neveztek ki.

A teljes cikk a Tolnai Hírlap 2019. novemberi számának 7. oldalán olvasható.

Közélet

Tolnai Hírlap

A legújabb és az eddig megjelent összes szám.

Tolnai Hírlap
2019.04.05.

Felhívás gyermekorvosi praxis betöltésére

Közélet
Felhívás gyermekorvosi praxis betöltésére
2019.04.08.

Fiatal dokik vizitáltak a MAG-Házban

Közélet
Fiatal dokik vizitáltak a MAG-Házban
2019.04.09.

Üveggyűjtő konténerek 5 helyen a városban

Közélet
Üveggyűjtő konténerek 5 helyen a városban
2019.04.10.

Karibi hangulat az idősek klubja átadásán

Közélet
Karibi hangulat az idősek klubja átadásán
2019.04.10.

Még mindig menő modell

Közélet
Még mindig menő modell
2019.04.12.

Vigyázzunk a Duna-partra!

Közélet
Vigyázzunk a Duna-partra!
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár