Maszekká válni nem volt egyszerű

2018.07.06.

Tolnai talentum – Zsitvai János cukrászmester

Hetven éve, 1948-ban kezdte kitanulni Tolnán a cukrász mesterséget Zsitvai János. Mindig törekedett az önállóságra, de csak 1969-ben nyithatott maszek cukrászdát, Szekszárdon. Tehát nem messzire „származott el”. Ma fia és lánya működtet három szekszárdi és egy tolnai vendéglátó egységet.

Kép

Zsitvai János cukrászsütemények között töltötte az elmúlt hét évtizedet

A 84 éves Zsitvai János 70 éve cukrász. Felesége, fia és lánya is az, bár egyikük sem erre a pályára készült. Fia villamosmérnöki, lánya közgazdász diplomát szerzett, aztán mégis apjuk szakmáját vitték tovább. Felesége a tolnai ÁFÉSZ pénzügyi osztályvezetője volt, de férje 1970-es szívműtétje után jó ideig ő működtette az ipart. Üzletvezető volt 1993-as nyugdíjba vonulásáig. Közben, 1981-ben még a mestervizsgát is letette. Persze Zsitvai János sem tétlenkedett ez idő alatt, csak egy kicsit visszafogottabban dolgozott.

Budapesten született 1934-ben. Tízévesen, a bombázások elől menekült Tolnán élő nagyszüleihez, s aztán sorsa úgy alakult, hogy itt is maradt. Az utcájukban lakó cukrász, Vancsura Pál volt a bérmakeresztapja, akinél 1948 és 1950 között kitanulta a mesterséget. Dolgozni a szekszárdi vendéglátó-ipari vállalatnál kezdett, aztán visszakerült Tolnára, az ÁFÉSZ cukrászdájába (a Béke étterem udvarában), amit 1951-től 1969-ig vezetett. Közben, 1964-ben letette a cukrász mestervizsgát, és 1966-ban vendéglátó-ipari technikusi végzettséget szerzett Pécsen. Többször próbált önállósodni, de az ÁFÉSZ-nek vétó joga volt, amivel élt is. Nem akartak konkurens, maszek kisiparost látni a településen. Az akkori alapelv így szólt: ellátatlan területen esetleg engedélyezhető a magánvállalkozás. De nem volt ellátatlan a terület, mert ő ellátta.

Végül Szekszárd szélén, a Tartsay utcában nyithatott cukrászdát, 1969. május 1-jén. Jelenleg négy egységet működtet a Zsitvai család: egyet Tolnán, hármat Szekszárdon. A szülők koruk miatt már nem vesznek részt a napi munkában. Inkább az öt unokával foglalkoznak. Zsitvai János sok idejét szenteli a horgászatnak. Szálkára jár, fogott már az idén húszkilós busát is, de visszaengedte, mert az éjszakába nyúló halpucoláshoz nincs kedve.

Aktív korában a szakmája egészét ismerte és művelte. Még fagylaltkészítő gépet is tervezett, fagylaltpultot is gyártott. Univerzális kisiparosnak számított, aki örömét leli a munkájában, és sosem ideges. Pedig gyakran nyomták a melót hajnali háromtól este kilencig a feleségével. Egyszer egy alkalmazottjuk megkérdezte: hogyan vezetik le a feszültséget, hogy lehet, hogy sosem veszekszenek?

Erről nekik az a véleményük, hogy ahol nincs probléma, ott nem kell veszekedni, ahol van, ott meg nem a veszekedés a megoldás. Mindent meg lehet beszélni higgadt józansággal.

Wessely A szerző felvétele

Közélet

Tolnai Hírlap

A legújabb és az eddig megjelent összes szám.

Tolnai Hírlap
2018.04.20.

„A legszebb konyhakertek” program

Közélet
„A legszebb konyhakertek” program
2018.04.21.

Mindenütt lezajlott az első telepítés

Közélet
Mindenütt lezajlott az első telepítés
2018.04.22.

A papi hivatásokért imádkoztak a hívek

Közélet
A papi hivatásokért imádkoztak a hívek
2018.04.27.

Ízőrzés székely és német ételekkel

Közélet
Ízőrzés székely és német ételekkel
2018.05.02.

Lehetőség, Egészség, Közösség - szociális iroda

Közélet
Lehetőség, Egészség, Közösség - szociális iroda
2018.05.03.

Együtt majálisozott három civil szervezet

Közélet
Együtt majálisozott három civil szervezet
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár