Az ismeretek bővítése és a közösségformálás volt a cél

2019.10.07.

Az anyatejes világnap hivatalos dátuma augusztus elseje. Tolnán idén későbbi időpontra, október 4-ére várták a 0-3 év közötti gyerekeket és szüleiket, illetve a várandós kismamákat a város védőnői.

– A legnagyobb gyerekem húsz hónapig, a középső tizenhat, a legkisebb harminchét hónapig szopott. Pár hét múlva születik a negyedik, remélem, ő is sokáig igényli majd az anyatejet – mondta a helybéli Hancsókné Dlusztus Ágnes a tolnai anyatejes világnapi rendezvény egyik résztvevője. A nagycsaládos anyuka szerint a szoptatás többek között azért jó, mert az anyatej éjjel-nappal, minden körülmények között, „üzemi” hőmérsékleten, higiénikusan fogyasztható módon rendelkezésre áll. Úgy vélte, a védőnők is nagyon sokat tudnak segíteni a szoptatással kapcsolatos esetleg jelentkező problémák elhárításában.

Kép

Tóth Annamária, a családsegítő központ védőnői szolgálatának szakmai vezetője elmondta: az anyatejes világnapi program célja a közösségformálás a kisgyermekes szülők körében, és természetesen a szoptatással, az anyatejes táplálással kapcsolatos információk átadása a leginkább érintettek számára. A szakember közölte: a cél az, hogy a kicsik hat hónapos korukig csak anyatejet kapjanak. Ez ugyanis a kisgyermekek legfontosabb tápláléka, immunanyagai pedig védenek a betegségek ellen. Nem utolsó sorban a szoptatás révén rendkívül szoros kötelék alakul ki anya és gyermeke között.

A szakmai vezető elmondta, hogy a védőnők igyekeznek már a szülés előtt felkészíteni az anyákat a szoptatásra. De az sem tragédia, ha valakinek nem sikerül a kellő ideig anyatejjel táplálnia a gyermekét. Igyekeznek egyénre szabott megoldásokat találni, hogy a babák és a mamák egymásra tudjanak hangolódni.

Előadásokkal is segítették őket

A MAG-Házban rendezett világnapi programra mintegy harminc anya és gyermekeik látogattak el. A rendezvényt Appelshoffer Ágnes polgármester nyitotta meg. Szőtsné Karkus Zsuzsanna pszichológus a mese személyiségfejlődésre gyakorolt hatásairól tartott előadást. Garay Beatrix foglalkozása a szülés utáni változásokkal, a bababarát alakformáló KangaMom tréninggel ismertette meg az érdeklődőket. Végül Cseke Klári gyermekműsora szórakoztatta a kicsiket.

Közélet
2018.12.11.

Ünnepre hangolódik gyermek és felnőtt

Közélet
Ünnepre hangolódik gyermek és felnőtt
2018.12.13.

Werling Klára mindig orvos akart lenni

Közélet
Werling Klára mindig orvos akart lenni
2018.12.14.

Paprikából (Michelin) csillagos ötös

Közélet
Paprikából (Michelin) csillagos ötös
2018.12.15.

Tíz mázsa adomány gyűlt össze

Közélet
Tíz mázsa adomány gyűlt össze
2018.12.16.

Mólót építenének a tolnai horgászok

Közélet
Mólót építenének a tolnai horgászok
2018.12.18.

Támogatják a családi bölcsődéket

Közélet
Támogatják a családi bölcsődéket
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár