A bajok a harmadik pohár után jönnek

2017.12.18.

A legális (pl. alkohol) és az illegális (pl. marihuána) drogok állami és társadalmi megítélésének éles különbségéről, ha úgy tetszik kettős mércéjéről kérdeztük dr. Zacher Gábor toxikológust, aki nemrég a Tolnai Családsegítő Központ szakmai napján tartott előadást.

Kép

– A magyar társadalom együtt szocializálódott az alkohollal. Ugyanakkor a kábítószer a rendszerváltás előtt nem volt jelen olyan mennyiségben, ami egészségügyi, gazdasági, szociológiai, politikai problémát okozott volna – szögezte le az ismert szakember. – Az alkohol-lobbi hihetetlenül erős és jól működik, nagyon sok jövedéki adó folyik be ebből. Ugyanakkor a legálisan fogyasztott alkoholból származó állami bevételnek kb. a háromszorosát költjük az alkoholista betegek gyógykezelésére és a szociális ellátásukra – emlékeztetett az orvos.

Zacher Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy a legális drogokkal szemben, a másik oldalon, a kábítószerek esetében nincs lobbi, nem létezik például olyan, hogy „Magyar Kábítószerkereskedők Szövetsége”. Arra is rámutatott, hogy a droggal kapcsolatban már több mint ötven éve működik szabályozás. Az alkohollal kapcsolatban azonban nincs ilyen. Holott a két probléma nagyságrendekkel különbözik egymástól. Elmondta, hogy őt igen gyakran keresik a médiától a kábítószerrel kapcsolatban. Az alkoholról viszont szinte soha nem kérdezik. Pedig a jelenlegi munkája során, a Honvéd Kórház sürgősségi osztályán az alkohollal kapcsolatos problémák, az alkoholbetegek szociális háttere, az egészségügyi állapotuk, a jövőképük nagyságrendekkel nagyobb gondot jelentenek, mint a kábítószeres fiatalok, akik időnként bekerülnek hozzájuk.

Dr. Zacher Gábor ugyanakkor azt is elmondta, hogy nem híve pl. a marihuána legalizálásának. Szerinte aki eddig akart kábítószert fogyasztani, az most is csinálja, a legalizálás nem ösztönözne a változtatásra. Úgy véli, a meglevő törvény legalább egy keretrendszert és néha egy-egy fejbekólintást ad az embernek. Egyébként a doktor sem azonos módon ítéli meg a legális és az illegális drogokat. Míg a kábítószer esetében a zéró tolerancia híve, az alkohol esetében nem:

– Álságos lenne tizenéves gyerekeknek azt mondani, hogy ne igyatok, mert így, meg úgy. Hát mi nem ugyanezt csináltuk annak idején? Arról sem szabad elfeledkezni, hogy az alkohol a legjobb feszültségoldó szer. – Az alkohol bármilyen problémát meg tud oldani – nagyjából úgy hat óráig. Utána viszont jön a kijózanodás, a másnap, és a problémák újra, ugyanúgy ott tornyosulnak – mutatott rá.

– Az a fontos, hogy ne legyen harmadik pohár! Az ember, megiszik egy fröccsöt egy jó kis pacal után, nem lesz tőle baja. Megiszik még egyet: ellazul, talán egy kicsit álmos lesz, vagy röhögős, de nem lesz gond. A bajok a harmadik pohár után jönnek – figyelmeztetett az orvos.

Wessely Gábor

Közélet
2017.11.21.

A túloldalon vannak a vízelvezető árkok

Közélet
A túloldalon vannak a vízelvezető árkok
2017.11.23.

Megújították fogadalmukat a tolnai Karitász tagjai

Közélet
Megújították fogadalmukat a tolnai Karitász tagjai
2017.11.24.

Vigyázni kell az online vásárlással

Közélet
Vigyázni kell az online vásárlással
2017.11.25.

Újabb kilenc értékkel gyarapodott az Értéktár

Közélet
Újabb kilenc értékkel gyarapodott az Értéktár
2017.11.28.

Caritas Hungarica Díjat kapott

Közélet
Caritas Hungarica Díjat kapott
2017.12.01.

Egy tolnai lelkipásztor a dallasi próféták között

Közélet
Egy tolnai lelkipásztor a dallasi próféták között
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár