A bajok a harmadik pohár után jönnek

2017.12.18.

A legális (pl. alkohol) és az illegális (pl. marihuána) drogok állami és társadalmi megítélésének éles különbségéről, ha úgy tetszik kettős mércéjéről kérdeztük dr. Zacher Gábor toxikológust, aki nemrég a Tolnai Családsegítő Központ szakmai napján tartott előadást.

Kép

– A magyar társadalom együtt szocializálódott az alkohollal. Ugyanakkor a kábítószer a rendszerváltás előtt nem volt jelen olyan mennyiségben, ami egészségügyi, gazdasági, szociológiai, politikai problémát okozott volna – szögezte le az ismert szakember. – Az alkohol-lobbi hihetetlenül erős és jól működik, nagyon sok jövedéki adó folyik be ebből. Ugyanakkor a legálisan fogyasztott alkoholból származó állami bevételnek kb. a háromszorosát költjük az alkoholista betegek gyógykezelésére és a szociális ellátásukra – emlékeztetett az orvos.

Zacher Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy a legális drogokkal szemben, a másik oldalon, a kábítószerek esetében nincs lobbi, nem létezik például olyan, hogy „Magyar Kábítószerkereskedők Szövetsége”. Arra is rámutatott, hogy a droggal kapcsolatban már több mint ötven éve működik szabályozás. Az alkohollal kapcsolatban azonban nincs ilyen. Holott a két probléma nagyságrendekkel különbözik egymástól. Elmondta, hogy őt igen gyakran keresik a médiától a kábítószerrel kapcsolatban. Az alkoholról viszont szinte soha nem kérdezik. Pedig a jelenlegi munkája során, a Honvéd Kórház sürgősségi osztályán az alkohollal kapcsolatos problémák, az alkoholbetegek szociális háttere, az egészségügyi állapotuk, a jövőképük nagyságrendekkel nagyobb gondot jelentenek, mint a kábítószeres fiatalok, akik időnként bekerülnek hozzájuk.

Dr. Zacher Gábor ugyanakkor azt is elmondta, hogy nem híve pl. a marihuána legalizálásának. Szerinte aki eddig akart kábítószert fogyasztani, az most is csinálja, a legalizálás nem ösztönözne a változtatásra. Úgy véli, a meglevő törvény legalább egy keretrendszert és néha egy-egy fejbekólintást ad az embernek. Egyébként a doktor sem azonos módon ítéli meg a legális és az illegális drogokat. Míg a kábítószer esetében a zéró tolerancia híve, az alkohol esetében nem:

– Álságos lenne tizenéves gyerekeknek azt mondani, hogy ne igyatok, mert így, meg úgy. Hát mi nem ugyanezt csináltuk annak idején? Arról sem szabad elfeledkezni, hogy az alkohol a legjobb feszültségoldó szer. – Az alkohol bármilyen problémát meg tud oldani – nagyjából úgy hat óráig. Utána viszont jön a kijózanodás, a másnap, és a problémák újra, ugyanúgy ott tornyosulnak – mutatott rá.

– Az a fontos, hogy ne legyen harmadik pohár! Az ember, megiszik egy fröccsöt egy jó kis pacal után, nem lesz tőle baja. Megiszik még egyet: ellazul, talán egy kicsit álmos lesz, vagy röhögős, de nem lesz gond. A bajok a harmadik pohár után jönnek – figyelmeztetett az orvos.

Wessely Gábor

Közélet
2018.02.27.

A kezelés hatására csökkent az iszap

Közélet
A kezelés hatására csökkent az iszap
2018.03.01.

Pályázatok kiírása 2018 közművelődés/tömegsport

Közélet
Pályázatok kiírása 2018 közművelődés/tömegsport
2018.03.02.

Tolnán él Nina, a pireneusi hegyikutya

Közélet
Tolnán él Nina, a pireneusi hegyikutya
2018.03.06.

A mínusz húsz fokot is kibírják

Közélet
A mínusz húsz fokot is kibírják
2018.03.13.

Százszor mondtam! Miért nem működik?

Közélet
Százszor mondtam! Miért nem működik?
2018.03.16.

Húszmillió forint támogatás érkezik

Közélet
Húszmillió forint támogatás érkezik
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár