Denevérekkel osztja meg házát a tolnai biológus

2016.07.13.

Tolna | Valószínűleg kevés olyan dolog van, amivel még nem foglalkozott életében a tolnai Pilisi István. A biológus végzettségű, bohém fiatalember most egyebek mellett „bat-menhelyet" üzemeltet, azaz magukra maradt fiatal denevéreket gondoz a saját házában.

Kép

Ezekben a napokban Deni1 és Beti3 a tolnai Munkácsy utcai bat-menhely lakója. Egy műanyag vödörben elhelyezett, régi időkből származó féltéglán függeszkednek, feltehetően arra várva, hogy erőre kapjanak, és kirepülve megkezdhessék (folytathassák) önálló életüket. Sorstársuk, Deni2 nemrégiben már megtette ezt.

Pilisi Istvánnál nem csak denevérek laknak, van egy kutyája is, Fülike, „a mokány házőrző" (Fotó: Mártonfai Dénes)

A fiatal denevérek néhány hete egy tolnai társasházból kerültek Pilisi Istvánhoz, akit nagyszámú ismerőse, barátja Pityunak hív. Deni3-ék születési helyén, a háromemeletes épület réseiben több denevér él. Amikor a fiatalok repülni tanulnak, sokan közülük eltévednek a lépcsőházban, és nem találnak vissza otthonukba. Kimerülten, éhesen, szomjasan, esetleg egy arra járó macska érdeklődésének kitetten, netán a figyelmetlen emberek lábai alá kerülve, nemigen van esélyük a túlélésre. Szerencsére az ott lakók közül többen is szívükön viselik a denevérek sorsát, és azt is tudják, hogy van egy hely Tolnán, ahol valaki gondoskodik a nehéz sorsú kis lényekről. Pityu ugyanis már nyolc évvel ezelőtt kezdte a denevérmentési missziót, ami egyben az emberek szemléletformálására is alkalmas. Annak idején természetvédelmi szakember ismerőseitől kért tanácsot, és az interneten elérhető szakirodalmat is igyekszik nyomon követni. Mára a saját maga által kidolgozott, folyamatosan finomított technológia alapján igyekszik felerősíteni és „felkészíteni az életre" az árván maradt denevéreket.

Kép

A bat-menhely üzemeltetése időigényes feladat, hiszen kezdetben 3-4 óránként is meg kell etetni a kicsiket. Előfordul, hogy a nem éppen pörgős állapotban levő állatkákat előbb úgymond fel kell mérgesíteni, hogy hajlandóak legyenek egyáltalán a szájukat kinyitni. Az etetés során végig kézben tartja őket. Vigyázni kell, hogy ne az orrukba menjen a folyadék, esetleg finoman masszírozni kell a hátukat, a végén pedig nedves szalvétával letörölni a szájukról az odatapadt tápszert. Amikor pedig jóllakottan már nagyokat ásítanak, mehetnek vissza a vödörbe, a féltéglára, fejjel lefelé ejtőzni.

2016. július 12. Steinbach Zsolt

A teljes cikk a teol.hu portálon olvasható.

 

Közélet
2017.03.20.

A legszebb konyhakertek

Közélet
A legszebb konyhakertek
2017.03.22.

Villanydrótok alá alacsony növésű fafajtákat

Közélet
Villanydrótok alá alacsony növésű fafajtákat
2017.03.23.

Sporttámogatás: mostohagyerekek?

Közélet
Sporttámogatás: mostohagyerekek?
2017.03.26.

Dínó koponyát is találtak

Közélet
Dínó koponyát is találtak
2017.03.29.

Pályázat halgazdálkodásra

Közélet
Pályázat halgazdálkodásra
2017.03.30.

Pályázat | A tűzvédelem fontossága

Közélet
Pályázat | A tűzvédelem fontossága
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár