Professzorai életre tanító emberek voltak

2016.07.09.

Mesterfokon - 45 éve praktizál dr. Ulrich Hedvig fogorvos

Páciensei jelentős részét személyesen ismeri, némelyiknek már a szüleit, nagyszüleit is kezelte dr. Ulrich Hedvig. Faddon vállalkozó körzeti fogorvos, Tolnán magánrendelést folytat, évtizedek óta.

Ötven éve érettségizett, s ugyanakkor nyert felvételt a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemre. Tehát fél évszázada foglalkozik „fogas kérdésekkel” dr. Ulrich Hedvig. Dolgozni Faddon kezdett, 45 évvel ezelőtt, de lakóhelyén, Tolnán is van magánrendelője. Távolabbi tájakról, a szomszédos megyékből is érkeznek hozzá betegek. Jó nevű fogorvos.

Kép

Dr. Ulrich Hedvig 45 éve a faddi körzet fogorvosa, s emellett Tolnán is rendel    

×

Pályakezdése óta rengeteget változott a szakma. Korszerűsödtek a fúrógépek, megjelentek a fényre kötő tömőanyagok és a rövid kötésidejű lenyomatanyagok. Régen kifőzték a használt fecskendőket, ma egyszer használatosakkal dolgoznak.

Rendszeresek a továbbképzések, a doktornő gyakori látogatója ezeknek. Az utóbbi időben előtérbe kerültek az életmóddal, a lelki egészséggel, a beteggel való kommunikációval kapcsolatos tréningek. A jó orvos ezek fontosságára hamar ráérez.  Ulrich Hedvig rendelőjében, Faddon közel ötezer, Tolnán mintegy 1500 páciens fordul meg évente. Többségüket személyesen ismeri, elbeszélget velük a menyasszonyiruha-vásárlástól a munkahelyi átszervezésekig mindenről. S ilyen körülmények között már nem is olyan rettenetes dolog a fogfúrás, foghúzás.

×

Néhányan persze nem tudják legyőzni a félelmüket. Akad, aki lelép a váróból, sőt, olyan is előfordult, hogy valaki már benn ült a fogorvosi székben, érzéstelenítés után, húzásra előkészítve, s akkor menekült el.

Fiatal párok gyakorta jelennek meg együtt. A doktornő nem bánja, ha mindketten bemennek a rendelőbe; mindenki jobban jár, ha a félős beteget megnyugtatja a párja jelenléte.

×

Az iskolafogászaton is meg-megjelennek beijedt, pityergő kicsik. Holott, a jelenlegi szabályozás következtében az nem más, mint állapotfelmérés. Készül egy papír, hogy mit kéne csinálni a gyerek fogaival. Hozzányúlni csak a szülő jelenlétében szabad. Tehát, ha a szülő komolyan veszi a dolgot, és visszaviszi a fogorvoshoz a gyerekét, akkor rendbe hozzák, ha nem, hát nem.

×

Most már a hétvégéit szabaddá teszi a doktornő. Korábban, évtizedeken át, éjszakába nyúlóan dolgozott. Nem ismert fáradtságot, éjjel kettőig, háromig is fenn volt, eleget téve az adminisztrációs kötelezettségeknek is. Az pedig az utóbbi időben igencsak megszaporodott. A fiatal orvosok országelhagyása részben az adminisztrációs terhekkel magyarázható. S persze a jövedelemkülönbséggel. Miközben a magyar fogorvos a szakmai tudás és a felhasznált anyagok tekintetében is az osztrák vagy svájci kollégája szintjén áll, életnívója messze elmarad azokétól.

×

Ulrich Hedviget különösebben nem érdekli a pénz. Legyen meg, ami szükséges a mindennapi élethez, s férjen bele még a családi programok, utazások finanszírozása! A férje cégvezetőként ment nyugdíjba, felneveltek három gyereket, s született eddig négy unokájuk. Pihenni Domboriban szoktak, ahol van egy kis nyaralójuk, s ha tehetik külföldre is elmennek, lehetőleg együtt a fiatalokkal. Most Erdélybe készülnek, ahol már többször jártak, s ahonnan mindig feltöltődve, lelki élményekkel gazdagodva térnek haza. Mert fontos a családi kötelék, fontos a betegek hálája, de fontos az a fajta szeretet is, amit csak a nyíltszívű, vendégszerető székelyek körében kóstolgathat az ember.

×

A faddi körzetet ellátó, Tolnán élő doktornő kislánykora óta igényli a szép, a kellemes dolgokat, a jóravaló, okos, tehetséges emberek társaságát. Sokat olvas, állandó edzésben lévő keresztrejtvényfejtő. Támogatja a helyi alkotókat, vásárol tőlük festményeket, könyveket, szobrokat. A Fusz János Zeneművészeti Alapítvány egyik alapítója.

Érdekli az ember, érdekli a lélek, érdekli a hit is, bár nem rendszeres templomba járó.  Legjobb professzorairól azt mondja: életre tanító emberek voltak.

Kötődik a szülőföldjéhez, a Bakonyhoz, ahol az egyik nagyanyjával járta az erdőt, megismerve a tájat, a növényeket, állatokat. Édesapja olyan kőműves volt, aki tervezett is házakat, nemcsak épített. A konyhaasztalt gyakran elfoglalták a pauszpapírjai, vonalzói, redisztollai. Hétvégén pedig elővette a hegedűjét, és muzsikált.

A későbbi férjével is ott ismerkedett meg. Diákszerelem volt. Már az egyetemi évek alatt – 1969-ben – összeházasodtak. Szívesen járnak vissza ifjúságuk színhelyeire: Bakonyoszlopra, Csesznekre, Kisbérre, Zircre. Akkor is, ha a vadregényes táj ma már inkább vad, mint regényes. A 82-es út szerpentinjein vagánykodó motorosok verik fel az erdő csendjét.

×

A Faddon való rendelést előbb-utóbb befejezi. A tolnait folytatja. Életéhez már elválaszthatatlanul hozzá tartozik ez a 45 éve végzett tevékenység. De picit visszább kell venni, mert a lábai fájnak, és az unokák is egyre több időt, törődést igényelnek.

Fiatalkorában még az számított újdonságnak, hogy hódít a beat, a rock. Az Illés, a Metro, az Omega lépett fel a pesti egyetemi klubokban. (Az egyik – kezdő, de nem végző – évfolyamtársa volt Frenreisz Károly.) Ma már bármi elérhető, beszerezhető a neten, a legfrissebb slágerektől az orvostechnikai eszközökig. Egyvalami nem kapható: egészség. Azért mindenkinek, minden nap tenni kell egy bizonyos életkor fölött. Ezzel kapcsolatban sokféle tanács, recept, bölcsesség van forgalomban. A doktornő summázata szerint: az egészség nem minden, de egészség nélkül minden semmi.

Wessely

Közélet
2017.05.30.

Város Napja - 2017

Közélet
Város Napja - 2017
2017.06.01.

Tegyen a hátrányos megkülönböztetés ellen!

Közélet
Tegyen a hátrányos megkülönböztetés ellen!
2017.06.08.

Meghívó klímastratégiai konzultációra

Közélet
Meghívó klímastratégiai konzultációra
2017.06.11.

Meg fogják találni a megoldást

Közélet
Meg fogják találni a megoldást
2017.06.15.

Villanyoszlopnak ütközött és felborult

Közélet
Villanyoszlopnak ütközött és felborult
2017.06.15.

Felszerelték az új utcanévtáblákat

Közélet
Felszerelték az új utcanévtáblákat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár