Temetői séta / A Villányiak

2019.07.16.

Tűzoltó főparancsnok, építész, úszóbajnok egyaránt volt köztük

Ez valóban egy igazi családi sírbolt, állapítható meg róla azonnal. Hogy hány generáció nyugszik benne? Első látásra nem is derül ki mindjárt ─ a kőnek mind a négy oldalán van már írás. Egy azonban biztos: akik itt nyugszanak, egy jókora darab Tolnát hoztak ide magukkal, nem kis űrt hagyva maguk után a fenti világban.

A kripta lakói közt, legalábbis kor szerinti csoportosításban, Wittinger Károlyné az első. Akinek a nevéről nyomban megállapítható, hogy az itt nyugvó Villányiak egykor a sváb Tolna tősgyökeres részeként, Wittingerek voltak. De akárhogy is írták a nevüket ─ mint az alábbi, múltba tett sétánkból kiderül ─ mind tehetséges, fontos, törekvő emberek lehettek.

Kép

Laskó Lívia, Villányi Judit és Laskó Eszter a családi sírkőnél

Halász dinasztia

Az első adatunk a tolnai Wittingerekről egy 1760. május 20-i házassági bejegyzés, amelynek tanúsága szerint a tolnai Wittinger Péter ekkor vette nőül Schunck Anna Mária pozsonyi hajadont. Róluk még nem sokat tudunk, de az, hogy a menyasszony a gazdag és polgárosult Pozsonyból érkezett Tolnára, már sejtet valamit. Az ő gyermekük volt az 1774-ben született Wittinger Ferenc, akit ─ és ez is a fenti sejtést erősíti ─ maga a tolnai tanító, vagy ahogy akkor írták, a Ludi Magister, Taschner Ferenc tartott keresztvíz alá. Ferencből később halászmester lett Tolnán, hét gyermeke született. Ezek sorában volt az ötödik az az 1809-ben született Wittinger Károly, akinek a temetési sírhelye még ismeretlen, de az őt túlélő feleségét, Csendrics Annát már ide, ebbe a sírboltba temették. Mint atyja, Károly is halászmester volt. Ők, Csendrics Annával 1839. június 24-én házasodtak össze. A frigyből nyolc gyermekük született. Közülük az 1845-ben született Wittinger Sándor volt az első, aki szakított a halászmesteri múlttal.

A teljes cikk a Tolnai Hírlap legutóbbi, 2019. 7. számának 16. oldalán olvasható.

Közélet

Tolnai Hírlap

A legújabb és az eddig megjelent összes szám.

Tolnai Hírlap
2018.12.11.

Ünnepre hangolódik gyermek és felnőtt

Közélet
Ünnepre hangolódik gyermek és felnőtt
2018.12.13.

Werling Klára mindig orvos akart lenni

Közélet
Werling Klára mindig orvos akart lenni
2018.12.14.

Paprikából (Michelin) csillagos ötös

Közélet
Paprikából (Michelin) csillagos ötös
2018.12.15.

Tíz mázsa adomány gyűlt össze

Közélet
Tíz mázsa adomány gyűlt össze
2018.12.16.

Mólót építenének a tolnai horgászok

Közélet
Mólót építenének a tolnai horgászok
2018.12.18.

Támogatják a családi bölcsődéket

Közélet
Támogatják a családi bölcsődéket
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár